De la inceputul acestei saptamani, bancile au primit aproximativ 150.000 de cereri de amanare a platii ratelor.
rn
Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, spune ca oamenii cantaresc bine inainte de a face aceasta solicitare si unii chiar au renuntat.
rn
Din 6 aprilie se poate cere amanarea platii ratelor la banci pentru o perioada de pana la 9 luni.
rn
Normele de aplicare a OUG 37/2020 au fost publicate luni, 6 aprilie 2020, in Monitorul Oficial, ordonanta de amanare a ratelor intrand astfel in vigoare.
In 4 zile, numarul cererilor in acest sens a ajuns la 150.000, aproximativ 10% din totalul creditelor acordate de bancile din Romania.
rn
"E o crestere foarte rapida, dar ne bucuram ca avem clienti carre cantaresc cu mare responsabilitate aceasta optiune si realizeaza ca o solicitare facuta pe termen mai lung decat e nevoie nu este necesara", a spus Danescu la Digi24.
Sunt si clienti care au cerut amanarea ratelor pentru o perioada mai scurta decat termenul maxim de 9 luni prevazut in ordonanta de urgenta.
rn
"O amanare pe termen mai lung decat au nevoie i-ar putea incarca fara rost pentru perioada urmatoare", a spus Danescu.
Au fost si cazuri cand oamenii au vazut noul scadentar si au decis ca reusesc, totusi, sa se descurce si fara amanarea platii ratelor.
rn
Liniile telefonice ale bancilor sunt suprasolicitate, astfel ca romanii sunt indemnati sa transmita cererile de amanare prin e-mail.
rn
Amanarea intra in vigoare de la momentul solicitarii, nu din momentul aprobarii, care are termen de 15 zile.
Cei care vor sa-si amane plata ratelor trebuie sa declare pe propria raspundere ca au fost afectati direct sau indirect de criza COVID-19, potrivit lui Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor.