Toate gospodăriile din cele trei sate ale comunei Coşeiu beneficiază de asfalt până în faţa porţii şi apă potabilă de o calitate deosebită, din puţuri forate, realizate de administraţia locală prin intermediul primului proiect implementat cu fonduri europene în Ardeal, în urmă cu 19 ani.
Apă de izvor în toate satele comunei
Alimentarea cu apă a comunei a fost principala preocupare a primarului comunei, Ioan Meseşan, încă în primul an de mandat la conducerea comunei, acum circa 20 de ani.
„Noi am fost primul proiect de alimentare cu apă din tot Ardealul. Trei am fost în România: comuna Coşeşiu, comuna Belciugatele în Călăraşi şi comuna Rogova în Mehedinţi. Cele două au primit mai puţini bani, împreună, decât am primit noi, singuri. Proiectul a avut o valoare de 374.262 de euro. Asta se întâmpla în 2001 şi a fost vorba de programul pilot Sapard. Noi am fost deschizătorii de drumuri în privinţa fondurilor europene”, precizează Ioan Meseşan.
Cu fonduri europene s-au realizat peste 20 de kilometri de reţea de apă pentru Coşeiu, Archid şi Chilioara, o staţie de pompe, staţie de clorinare, două rezervoare de 500 de metri cubi, 70 de hidranţi, 75 de cişmele, 34 de cămine şi forajul propriu zis, cu ajutorul căruia locuitorii comunei beneficiază în prezent de apă de calitatea celei de izvor.
De la aceeaşi reţea, au fost alimentate cu apă cele trei şcoli, căminele culturale, dispensarul şi primăria.
Transalpina din Sălaj şi asfalt prin faţa fiecărei gospodării din comună
Comuna Coşeiu de poate lăuda astăzi cu una din cele mai complexe reţele de drumuri, fiind asfaltate toate uliţele şi toate drumurile mai mult sau mai importante din cele trei sate.
După ce au fost asfaltate toate drumurile din comună, acum se află în derulare un amplu proiect prin care se modernizează, prin asfaltare, fostele drumuri vicinale şi toate drumurile care fac legătura cu vecinii comunei Coşeiu. Ba chiar şi drumurile din cimitire au fost asfaltate.
Un loc special îl ocupă aşa numita Transapina de Sălaj, un drum de doar trei kilometri ce porneşte din Chilioara către limita de judeţ cu Satu Mare, spectaculos prin curbele sale şi peisajul înconjurător şi care a fost finalizat nu cu mult timp în urmă.
„E un drum de trei kilometri care reduce drumul către Cehu Silvaniei cu peste 40 de kilometri. De aici până la Cehu Silvaniei sunt 15 kilometri, iar roată, prin Zalău, sunt 59 de kilometri. E făcut prin PNDL, cu o valoare de peste două milioane de lei. E finalizat de circa două luni de zile. Drumul are podeţe de ieşiri la păşune şi terenurile agricole şi şanţuri betonate, o lăţime de cinci metri şi acostament de un metru. Panta este de peste 13% şi pentru un drum normal se acceptă doar maxim 9%. Din acest motiv a fost nevoie de multe curbe. Realizarea drumului a fost posibilă pentru că terenul a fost păşune a primăriei, că dacă erau terenurile oamenilor nu puteam face. I-am spus Transalpina de Sălaj de la curbele acestea, pentru că nu a fost posibil să reducă panta în alt mod. Drumul face legătura între Chilioara cu localitatea Lelei, din Satu Mare”, afirmă primarul comunei.
Şcoli modernizate, un nou teren de sport şi capele în satele comunei
Noul an şcolar va începe în cele mai bune condiții în comuna Coşeiu. Şcoala din Coşeiu a fost reabilitată şi modernizată anul trecut, printr-un proiect cu fonduri guvernamentale de circa 1,4 milioane de lei şi are geamuri şi uşi termopan, încălzire cu centrală pe lemne şi grupuri sanitare în interior. Relativ recentă este şi şcoala din Chilioara, ea fiind construită în 2007, însă aici nu se fac cursuri, pentru că nu sunt suficienţi copii. Şcoala din Archid a fost construită un an mai târziu, în 2008, şi are toate dotările necesare pentru cei circa 60 de copii care învaţă aici. Comuna beneficiază şi de un microbuz şcolar cu 18 locuri, pentru transportul elevilor. De asemenea, chiar în această perioadă este în derulare un proiect de construcţie a unui teren de sport care va deservi şcoala din Coşeiu.
Nu în ultimul rând, în toate cele trei sate e în construcţie câte o capelă, valoarea totală a investiţiei fiind de circa 900.000 de lei.
Altfel spus, toate condiţiile ca astăzi comuna Coşeiu, care acum 20 ani nu avea nici plăcuțe cu numele localității la intrarea din fiecare sat, să fie una de nivel european.