Vesti noi pentru pacientii care se interneaza pentru tratament in spital. Incepand cu data de 1 aprilie acestia vor fi nevoiti sa scoata din buzunare o taxa cuprinsa intre 5 si 10 lei – coplata.
Introducerea coplatii a fost anuntata de Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu care a declarat ca aceasta coplata, cuprinsa intre 5 si 10 lei, va fi platita o singura data, la externarea din spital, indiferent de perioada spitalizarii. Coplata a fost introdusa in contractul cadru privind conditiile asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 si a fost aprobata in sedinta de Guvern de miercuri, potrivit Mediafax.
Categorii de pacienti exceptati de la coplata
Potrivit ministrul Nicolaiescu nu toti pacientii care necesita ingrijiri medicale in unitatile spitalicesti vor fi nevoiti sa scoata din buzunar aceasta suma. In contractul cadru sunt prevazute si categoriile de pacienti exceptati de la coplata care va fi incasata doar pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua in sectiile sau compartimentele cu paturi din unitatile aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate. Vor fi scutiti pensionarii cu venituri realizate din pensie de pana in 740 de lei lunar, copiii pana la varsta de 18 ani sau 26 de ani, fara venituri, care urmeaza o forma de invatamant de stat. Tot de la scutitii de la coplata fac parte si bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pentru serviciile aferente bolii de baza, daca nu realizeaza venituri din munca , pensie sau alte surse, femeile insarcinate si lauzele care necesita ingrijiri sau tratamente medicale pentru evolutia sarcinii dar si pacientii care vor fi tratati in regim de urgenta la unitatile de primiri urgente. Pentru a beneficia de scutirea coplatii, aceste categorii de asigurati vor face dovada scutirii cu documente sau, dupa caz, cu declaratii pe proprie raspun-dere ca indeplinesc conditiile privind realizarea sau nerealizarea unor venituri.
La Spitalul Judetean coplata inseamna bani de botosei
Informatia despre coplata de la 1 aprilie a ajuns si la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, insa deocamdata nimic in forma oficiala. Laurentiu Barna, managerul spitalului, spune ca, la un simplu calcul, din taxa colectata prin coplata s-ar strange lunar 5.000 de lei. „Am inteles ca se prevede in contractul cadru pe anul 2013-2014 aceasta coplata. Am facut un calclul. Statistica ne arata ca din coplata am colecta aproximativ 5.000 de lei lunar, respectiv 60.000 de lei pe an. Nu-s multi… raportat la nevoi. Bani de botosei. Asta in situatia in care s-ar colecta o taxa de cinci lei”, a precizat managerul. Barna s-a referit la celebrii botosei albastri din nylon distribuiti la intrarea in spital din motive de igiena.
Servicii medicale pentru asigurati. Ce spune legea
Legea drepturilor pacientului prevede ca acesta nu poate fi discriminat de medici in nici un fel, are dreptul de a fi respectat ca persoana umana si in plus are voie sa refuze sau sa opreasca orice interventie medicala. In calitate de asigurat, pentru care se plateste o contributie in valoare de 5,5 la suta din venituri, pacientii beneficiaza de anumite drepturi. Este vorba despre alegerea Casei de Asigurari de Sanatate si furnizorul de servicii medicale in conformitate cu contractul cadru- care este cel mai important act din sistemul de sanatate, prin care sunt stabilite anual conditiile medicale cu diversi furnizori. Ca furnizori de servicii medicale se incadreaza medicii de familie, farmaciile, ambulatoriile de specialitate, laboratoarele clinice, medicii stomatologi, spitalele, furnizorii de servicii de transport medical de urgenta sau cei care asigura ingrijirea la domiciliu, bineinteles, care au contract cu casa de asigurari. Pacientul asigurat are dreptul de a-si alege medicul de familie, de a beneficia de controale preventive, de a apela serviciile diferitelor spitale sau ambulatorii care au contract cu casa de asigurari, de ingrijiri medicale la domiciliu, de concediu medical sau indemnizatie de asigurari sociale de sanatate. Potrivit legislatiei in vigoare, tuturor salariatilor li se opreste din venit o cota parte de sanatate – 5,5 la suta din venit. Lunar, angajatorul plateste 5,5 la suta pentru aceasta contributie, iar un procent de 0,85 la suta se aplica la fondul brut de salarii, ceea ce reprezinta contributia angajatorului pentru concediile medicale. Cei care nu au un loc de munca sau nu lucreaza pe baza unui contract de munca, trebuie sa-si plateasca asigurarea direct la sediul casei de asigurari, contribuind cu 5,5 la suta din salariul brut pe economie. Asta pentru a beneficia de drepturile precizate anterior.