FMI ne pasuieste pana la anul

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au reusit sambata, dupa doua ore de negocieri cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), sa obtina o a doua amanare in privinta introducerii sistemului de coplata – sistem prin care pacientii trebuie sa plateasca de fiecare data cand au nevoie de ingrijiri medicale, dupa ce, la inceputul lunii august, a fost pus in dezbatere publica un proiect de hotarare de Guvern prin care s-a stabilit cine, ce, unde si cat trebuie sa plateasca. Daca termenul angajat anterior pentru introducerea coplatii in fata FMI era luna octombrie, de aceasta data ministrul Vasile Cepoi nu a mai angajat niciun termen clar, spunand ca introducerea sistemului de coplata a fost amanat pentru anul viitor. Numai ca, proiectul de hotarare aflat in dezbatere a starnit nemultumirile asociatiilor de pacienti din intreaga tara deoarece ar urma ca si bolnavii cronici inclusi in programele nationale de sanatate sa plateasca consultatiile si fiecare zi de spitalizare.

Medicul de familie, specialistul, analizele, investigatiile, spitalizarea – totul se plateste

Potrivit proiectului de hotarare, fiecare vizita la medic va implica anumite costuri. Cea mai mica taxa va fi achitata la cabinetul medicului de familie, respectiv 4 lei, iar daca acesta recomanda o consultatie la medicul specialist, vom plati intre 5 si 7 lei, in functie de gradul profesional al medicului specialist. Daca in urma consultatiei medicul specialist recomanda analize de laborator, pentru acestea coplata se situeaza intre 5 si 20 de lei. De exemplu, daca setul de analize prevede de la una la cinci analize de laborator, nivelul coplatii este de 5 lei. Daca setul va cuprinde peste 10 analize de laborator, nivelul coplatii este de 20 de lei.
In cazul pacientilor care vor avea nevoie si de investigatii de inalta performanta (RMN, Computer Tomografie, Scintigrafie, Angiografie), lucrurile se complica. Pe langa biletul de trimitere dat de specialist care va costa 5 lei, pacientul va trebui sa plateasca intre 80 de lei si 250 de lei pentru investigatii. Cea mai mica contributie va fi la angiografie (80 de lei) si cel mai mare nivel al coplatii va fi la RMN cu substanta de contrast, aproximativ 250 de lei. Insa, in cazul acestor investigatii, pacientii platesc si acum taxe, pentru ca niciodata fondurile CJAS nu au fost suficiente pentru decontarea lor. Deci, coplata nu ar fi o noutate.
In schimb, noutatea va fi taxa de spital. Mai exact, fiecare pacient va trebui sa plateasca o taxa pentru fiecare zi de spitalizare, care difera in functie de nivelul in care a fost incadrat spitalul. In cazul unitatilor spitalicesti din Salaj, coplata se incadreaza intre 30 si 50 de lei pe zi, insa aceste tarife se vor modifica daca spitalele vor fi incadrate in alte niveluri de clasificare.
Asadar, o saptamana petrecuta in spital pentru o operatie banala de apendicita poate costa 300 de lei.

Publicul larg isi ia adio
de la servicii medicale de varf
Coplata nu se va aplica in cazul urgentelor medicale, in cazul gravidelor, a pensionarilor cu venituri sub 740 de lei si, poate, a bolnavilor cronici. Ramane, insa, de vazut cat de aglomerata va deveni Urgenta spitalului, cum vor fi triati pacientii si cum se va stabili care caz a reprezentat o urgenta medicala si care nu, si care pacienti vor primi nota de plata de la Urgenta.
Reprezentantii sistemului de sanatate spun, totusi, ca taxa se va aplica pentru servicii de asistenta medicala primara, asistenta medicala ambulatorie de specialitate, inclusiv recuperare, medicina fizica si balneologie, specialitati paraclinice si asistenta medicala spitaliceasca, excluzand clar urgentele.
Inca nu se stie concret ce anume vom plati la cabinetele medicilor in sistem de coplata si ce servicii medicale ne sunt oferite gratuit, in baza asigurarii medicale obligatorii pe care o achitam luna de luna, pentru ca nu a fost inca definit pachetul de baza de servicii medicale, desi a fost pus in discutie de anul trecut.
Este clar ca la Urgenta nu vom plati asistenta medicala, iar in cazul unui accident de munca sau accident rutier vinovatul de producerea accidentului va suporta toate costurile pe care le implica asistenta medicala. Mai grav va fi in cazul transplantelor de organe, deoarece aceste cheltuieli nu sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate. Transplantul este inclus intr-un program national, costurile interventiei fiind suportate de Ministerul Sanatatii, iar tratamentul post-transplant este suportat din fondul de asigurari de sanatate. Totusi, daca se introduce coplata si in cazul tratamentelor post-transplanturi, sumele vor fi uriase pentru pacienti, mai ales ca tratamentul pentru un an de zile de la operatie ajunge la 40 de mii de lei.
Astfel, accesul publicului larg la medicina de varf va fi ingradit considerabil, iar consecintele pot fi dramatice.

Mersul la medic este un sport costisitor. Indiferent daca esti asigurat sau nu, odata ce ajungi sa te bati de sistemul medical salajean trebuie sa te pregatesti nu doar sufleteste, ci si cu buzunarul plin. Toata lumea vorbeste despre spaga pe care o dai atunci cand apelezi la serviciile medicale, insa nimeni nu face nimic. Si nu avem nimic oficial pentru ca niciun pacient care contribuie la sistemul de spaga nu mai are curaj sa vorbeasca. Doar pe la colturi, oamenii necajiti recunosc ca “vizita” la doctor i-a lasat calici. Motivatia lor e simpla: dau oricat pentru a se face bine, pentru ca sanatatea lor e mai presus de orice, chiar daca asta inseamna sa dea tot ce au.

Fie ca nasti, fie ca te operezi de apendicita “coplatesti” la medic

In functie de doctor, viitoarele mamici scot din buzunar la fiecare consultatie cam 70 de lei. “Eu am avut noroc, medicul meu mi-a zis ca nu e obligatoriu sa merg lunar la consult, sa ma duc doar daca simt ca sunt probleme. Si nici nu am platit mult pe consultatii. Doar cand a trebuit sa-mi fac ecograf 3D am platit cam 200 de lei, pentru ca am primit si CD cu film”, ne povesteste Monica R., prospata mamica. Insa, in momentul in care i-am cerut sa faca un calcul al costurilor sarcinii sale, suma urca substantial. Mai intai moasa, care te ajuta pana in momentul travaliului, careia de obicei i se da intre 50 de lei si 200 de lei. Cand merg la spital, viitoarele mamici se intereseaza dinainte cat le costa nasterea, asa ca se pregatesc pentru o nastere naturala cu 500 de lei sau pentru cezariana cu 200 de euro. In caz de cezariana, mai trebuie sa ai grija de anestezist, adica inca vreo 200 de lei. “Eu am nascut cu doctorul Veres, care n-a vrut sa ia bani nici in ruptul capului”. Dupa cezariana, trebuie sa ai grija si de infirmierele care te schimba, pentru ca te misti greu si ai nevoie de ajutor. Iar asta inseamna 20-30 de lei sau mici atentii in pachete de cafea si ciocolata. Tot cu cafea si ciocolata se rezolva si ingrijirea nou-nascutului, insa acolo e destul de costisitor pentru ca sunt trei ture pe zi si asistentele se schimba prea des pentru a tine pasul cu atentiile. “Uneori ti se mai cer scutece sau medicamente, ca nu au la spital. Si trebuie sa ti le cumperi singura”, mai spune Monica R. Iar pentru trei-cinci zile de stat in spital pentru a da nastere unui copil trebuie sa stai foarte bine cu banii sau risti sa nu se ocupe de tine asa cum ar trebui.
O alta mamica din Zalau marturiseste ca a fost mai “nesimtita”. “La anestezist am dat numai 100 de lei, iar la medicul care mi-a facut cezariana i-am dat numai 100 de euro, desi stiam ca o operatie costa intre 200-250 de euro. Am fost mai nesimtita, dar nu au fost probleme si am considerat ca oricum este platit de spital”, spune Camelia C. din Zalau.
Cazul unei femei din Meseseni, pensionara, a fost practic punctul de la care am pornit in creionarea acestui demers jurnalistic. In vara aceasta, femeia din Meseseni a fost internata la spital din cauza unei crize de apendice si n-a fost operata pana cand nu a dat suma ceruta de medic. “Medicul le-a spus fetelor femeii ca operatia costa 200 de euro. Si cum nu dadusera decat 200 de lei, nu a operat-o pana n-au venit cu toti banii”, este explicatia. Mai mult, femeia internata le-a povestit fetelor ca pana au venit cu banii medicul a vizitat-o si i-a reprosat ca acestea nu-l mai cauta. “Trebuie doar sa stati la usa spitalului si sa vedeti ce vorbesc pacientii. Va ingroziti daca auziti cum circula din gura in gura tarifele neoficiale pentru orice interventie medicala”, ne spune o persoana din sistemul medical.

Se poate si fara spaga

La ultima vizita pe care a facut-o Graiul Salajului la Centrul Acasa din Zalau, am stat de vorba cu insotitorii bolnavilor veniti la recuperare din toata tara. La un pahar de vorba, am incercat sa-i tragem de limba si sa vedem cum stau cu spaga pentru personalul de aici, insa toti cei cu care am vorbit au fost vehementi. “Nu se ia spaga. Nici macar o cafea sau o ciocolata”, ne-a spus o femeie din Oltenia care isi aduce anual fiul imobilizat in urma unui accident la scalda. Baiatul si-a rupt coloana sarind in apa si nu era in stare nici sa manance singur. Mama spune ca a fost la mai multe centre de recuperare din tara, insa abia aici a inceput sa faca progrese. “Asteptam mult sa venim la Zalau, dar merita. Acum poate sa-si duca lingura singur la gura”, spune inlacrimata mama. “Si spaga?”. “Nu iau, se tem sa ia, nici macar o ciocolata nu vor”, spune femeia.
Leontin Babtan, general manager la Centrul “Acasa”, ne explica modul in care a reusit sa scoata spaga din practicile Centrului. “In momentul in care se face angajarea, discutam serios acest lucru. Persoanei nou-venite i se pune in vedere ca este interzisa primirea oricarei forme de atentie. Daca se primeste de la pacient ceva, orice, i se desface contractul de munca. Este trecuta si in contract aceasta clauza”, spune Babtan. General managerul Centrului “Acasa” crede ca spaga la medic, in sistemul public sanitar a devenit o practica pentru ca nu se ia nicio masura pentru a fi combatuta. “Daca cineva ar fi interesat sa se eradicheze fenomenul, oricine, de la Colegiul Medicilor la politie sau procurori, intr-o luna de zile nu s-ar mai intampla. Dar, ati auzit vreodata sa fie cineva prins luand spaga de la pacienti? Nu se vrea oprirea fenomenului, altfel s-ar lua masuri”, crede Babtan.
Din acest punct de vedere tindem sa-i dam dreptate. In afara cazului de la Hida, cu cele doua doctorite cercetate pentru ca si-au taxat pacientii pe niste servicii decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, nu stim sa mai fie si alte cazuri ajunse macar la organele de ancheta. Fenomenul spagii exista, fiecare dintre noi a platit extra serviciile medicale. Insa, nimeni nu se sesizeaza pentru a se bloca sau macar minimaliza fenomenul.