Pana la infiintarea unui centru dedicat exclusiv victimelor violentei in familie, acestea se pot refugia in Zalau si la Cehu.
Victimele violentei in familie au doua posibilitati de a se adaposti in Salaj, dupa intrarea in vigoare a Legii impotriva acestui fenomen, iar autoritatile locale si judetene incearca sa ofere sprijin atat femeilor abuzate, cat si copiilor. Violeta Milas, director executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, spune ca acei copii care devin victime ale violentei in familie si care solicita sprijinul autoritatilor pot fi adapostiti si consiliati psihologic in centrele de la Zalau, iar pentru mame si copiii mici (copii intre 0 si 2 ani) este disponibil Centrul Social Multifunctional de la Cehu Silvaniei. Totusi, directorul spune ca este destul de riscant sa fie date publicitatii locatiile in care sunt adapostite victimele, deoarece, de multe ori, partenerii sau familia vin si le cauta, se impaca si isi rasfrang nervii pe angajatii centrelor. DGASPC Salaj are in plan infiintarea, probabil anul viitor, a unui centru special, dedicat exclusiv victimelor violentei in familie. “Deocamdata nu avem nici fonduri, dar nici personal. Ca sa infiintam acum acest centru, avem nevoie de gardieni, pentru ca vorbim de oameni agresivi de care trebuie sa ne protejam victimele, avem nevoie de asistenti medicali, de consilieri etc. Probabil ca anul viitor ne vom putea conforma si noi legii recent intrate in vigoare”, spune Violeta Milas.
S-a format o echipa de prevenire a violentei
Potrivit legii, la nivelul fiecarui judet trebuie sa se infiinteze echipe intersectoriale, alcatuite din specialisti ai mai multor autoritati publice, astfel ca si in Salaj exista, incepand de ieri, a echipa din care fac parte Monica Katona – inspector din partea DGASPC Salaj, Constantin Dida – comisar sef de politie, Calin Cosma – maior in cadrul Jandarmeriei, Mariana Campeanu – asistent medical din partea Directiei de Sanatate Publica Salaj, Cornel Falaus – asistent medical din partea Serviciului de Medicina Legala, Ana Maria Blaga – consilier de probatiune la Tribunalul Salaj, Alina Blaj – reprezentant al Asociatiei Filantropia, si Nicoleta Lacatus – asistent in cadrul Asociatiei Sanse Egale pentru Femei si Copii. Echipa prezentata trebuie sa intervina, pe langa DGASPC Salaj, pentru prevenirea si combaterea violentei in familie si asupra copi-lului, propune masuri de imbunatatire a activitatii in domeniu, asigura cooperarea dintre institutii si evalueaza anual activitatea.
Copiii si femeile abuzate in familie au adapost
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...