Muntele Fuji, un simbol al Japoniei, poate fi vazut acum si la Jibou. O pictura uriasa, tridimensionala, in aer liber, va imbogati peisajul Gradinii Botanice „Vasile Fati”, gratie eforturilor elevilor de la Cercul de Pictura al ClubuluI Copiilor din Jibou.
Lucrarea este de fapt un „munte artificial” inalt de 13 metri. Pictura ce reprezinta partea de sus a masivului Fuji are 11 metri si jumatate latime, fiind, din acest punct de vedere, cea mai mare pictura compacta din lume si o lucrare unica in Romania.
Pentru o pictura de asemenea dimensiuni a fost nevoie de o cantitate impresionanta de materie prima. Au fost folosite aproape cinci sute de tuburi de vopsele si uleiuri speciale.
Lucrarea este realizata de sapte elevi extrem de talentati de la Clubul Copiilor din Jibou, coordonati de un profesor de exceptie, domnul Ionel Balta. De aproape o saptamana, cinci, chiar sase ore pe zi, cei sapte copii, alaturi de profesorul Ionel Balta, au pictat catarati pe o panta abrupta, cu o inclinatie de 30-40 de grade, prinsi in cordeline de alpinism.
Talente recunoscute pe plan international
Cei sapte copii de la Cercul de Pictura de la Clubul Copiilor din Jibou nu sunt la prima lucrare reprezentativa. Toti au la activ numeroase premii obtinute la diverse concursuri nationale si internationale. Numai anul acesta, din februarie pana in iunie, copiii au adus la Jibou 34 de premii. In februarie, au venit din Japonia cu 6 premii, in mai si iunie au dominat practic concursurile de pictura de la Chisineu Cris si Targu Jiu iar lista poate continua.
Performanta obtinuta din maruntis
Cu toate ca Cercul de Pictura din Jibou este o adevarata pepiniera de talente, e nevoie de eforturi mari pentru ca acesta sa isi poata continua activitatea. Autoritatile nu se inghesuie sa-i sprijine, sponsorii lipsesc si ei.
186 de elevi, cu varste intre opt si optsprezece ani, vin la Cercul de Pictura. Daca cei mici isi permit sa isi cumpere cutii cu acuarele si pensule, pentru ca sunt mai ieftine, pentru cei mari ,care sunt la varsta performantei, efortul financiar este urias. Pasiunea si daruirea de care da dovada profesorul Ionel Balta sunt cele care tin in spate Cercul de Pictura. Din leafa de dascal, acesta cumpara panza, vopselele, uleiurile si toate cele necesare pentru ca elevii sai sa poata picta. Pare incredibil si merita toata admiratia noastra. Poate ca un ajutor din partea celor care au in administrare cultura salajeana sau a celor cu dare de mana ar fi binevenit.
Apreciat in Spania, putin cunoscut in Romania
Profesorul de pictura din Jibou este recunoscut si in afara tarii. In aceasta toamna fost invitat pentru al treilea an consecutiv in Spania, sa predea lectii de pictura unui grup de studenti spanioli si romani. Presa spaniola i-a laudat talentul si munca de fiecare data, poate mai mult decat presa romaneasca, prea ocupata de multe ori sa trateze scandaluri politice sau subiecte de cancan si neglijand astfel valorile de langa noi.
Ionel Balta isi ia in serios rolul de dascal. La Cercul de Pictura, nu le formeaza copiilor doar mana, ci si caracterul. Incerc sa adopt strategii didactice prin care sa-i fac pe elevi sa vina cu placere la Cercul de Pictura. „Ma straduiesc sa formez atitudini si comportamente, sa le dezvolt imaginatia, fantezia, creativitatea, gustul estetic, atribute care, cu certitudine, le vor fi de folos pe tot parcursul vietii lor”, spune profesorul Ionel Balta.
Copiii artisti din Jibou au pictat muntele Fuji in mijlocul Gradinii Botanice
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...