Echipe de inspecție și control verifică, în această perioadă, pe raza județului, modul în care sunt salubrizate cursurile de apă.

Pentru fiecare unitate administrativ teritorială din Sălaj se controlează, în principal, modul în care au fost realizate măsurile și lucrările stabilite la verificările efectuate în anul 2020, existența depozitărilor de deșeuri și de material lemnos pe malurile și în albiile cursurilor de apă, precum și în sectiunile de scurgere a podurilor și podețelor, care prin antrenare pot conduce la obturarea scurgerii, existența depozitelor de material lemnos pe formațiunile torențiale din apropierea zonelor locuite, modul în care au fost realizate sau întreținute șanturile și rigolele de scurgere a apelor pluviale în localități, precum și cursurile de apă pe raza localităților.

Sunt verificate, de asemenea, zonele nesalubrizate de pe cursurile de apă unde s-au produs inundații în anul 2020 și stadiul măsurilor și lucrărilor de remediere realizate. Sunt avute în vedere cursurile de apă mici pe care s-au produs în anii anteriori blocaje care au dus la pagube materiale sau umane, precum şi localităţile în care au avut loc inundaţii ca urmare a nerealizării sau neîntreţinerii şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale.

În acest context, prefectul judeţului Sălaj, Dari Toma, a convocat, vineri, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Gărzii Forestiere Judeţene, pentru a analiza modul în care se derulează acţiunea de verificare a salubrizării cursurilor de apă, demarată în 11 mai, şi cum au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor.

“Aceste acţiuni de verificare şi control sunt foarte importante, pentru a putea preveni inundaţiile şi alte evenimente neplăcute. Vă rog să le acordaţi atenţia cuvenită, fiecare instituţie în parte”, le-a transmis prefectul Dari Toma.