Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), inspectorii ANAF și Consiliul Concurenței au demarat joi dimineața controale la toate companiile petroliere din România, pe fondul creșterii exagerate și nejustificate de miercuri, 9 martie, a prețurilor la pompă pentru motorină și benzină.

Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă, în cadrul unor declarații de presă la Palatul Victoria, când a cerut și ”sancțiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate”.

”Statul român are obligația de a-și proteja cetățenii și economia. Nu voi permite nimănui să profite de situație pentru ca din lăcomie să destabilizeze economia și viața cetățenilor. Instituțiile responsabile vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea. România e o țară sigură, garanțiile trebuie să includă și stabilitatea economică”, a spus Nicolae Ciucă.

Declarația sa vine după ce miecuri, începând de la orele prânzului, s-au înregistrat cozi imense la toate benzinăriile din țară, pe fondul zvonurilor că peste noapte ar urma să crească prețurile cu câțiva lei.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, spune că cei responsabili de specula creată prin creşterea prețurilor la pompă, la benzinării, vor răspunde pentru practici comerciale incorecte. ”În plus, verificările vor viza şi modul în care a fost comercializat combustibilul, având în vedere imaginile care au circulat în mediul online care au surprins persoane ce depozitat benzina sau motorina, cumpărată de la pompă, în diverşi recipienți de plastic.

Obligația operatorilor economici este să presteze numai servicii care nu afectează viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora (OUG 21/1992 privind protecţia consumatorilor, art. 7)”, a precizat oficialul.

A bătut vânt de la… Beiuș

Isteria românilor care și-au sacrificat prima zi de ”libertate” după starea de alertă la cozile din peco-uri (fără excepție) a pornit de la postarea unui bihorean din Beiuș care alimentase cu combustibil la prețul de 11 lei litrul.

Nu a fost nevoie să treacă prea mult timp până la invazia generală din stațiile peco, chiar dacă, în tot acest timp, patronul benzinăriei din Beiuș a explicat că a ridicat prețurile pentru că ar fi cumpărat foarte scump acest lot de combustibil și a fost nevoit să vândă mai scump.

Toate stațiile peco din țară au fost luate cu asalt. Nici Sălajul nu a scăpat de ”criză”, iar românii au demonstrat încă o dată cât pot fi de naivi și de inventivi în disperarea lor: combustibil la cisternă, la tomberoane sau chiar la pungă.

Unii s-au nimerit la cozi pentru că rămăseseră fără combustibil, iar alții s-au dus să-și facă plinul la mașină și să-și asigure și rezerve, de frica scumpirilor. Mediul on-line a găzduit live-uri și fotografii cu oameni panicați că “se gată lumea”.

A fost circulație blocată la intrarea în Zalău dinspre Cluj, pe sensul de coborâre al străzii Corneliu Coposu, din cauza cozii la Lukoil, a fost blocaj la Jibou la ambele stații peco, blocaj la OMV-uri și stațiile Mol și așa mai departe.

La Șimleu, se întrebau unii cum să procedeze dacă rămân fără combustibil până ajung la pompă, la coadă fiind fiind poziționați pentru alimentare, dar la câteva străzi distanță de peco.

Unii s-au dus cu cisternele, alții cu bidoane, prin țară s-au folosit și tomberoane sau chiar saci. Lumea a luat-o razna, în ciuda comunicatelor oficiale.

Nu e prost cine vinde. E fraier cel care cumpără

Oamenii nu și-au dat seama (sau nu au vrut să admită) că însuși comportamentul lor determină comercianții să majoreze prețurile, nejustificat, pentru că prețul pe barilul de petrol a scăzut miercuri pe bursă cu 22 de dolari, commparativ cu zilele precedente.

Același efect l-au avut ”stocurile” de drojdie, făină și hârtie igienică la debutul stării de urgență pe teritoriul României, din martie 2020. Cu cât lumea se agita și cumpăra în disperare, vânzătorii majorau prețurile. Pentru că ei câștigau din frica și chiar prostia românilor.

Același lucru se întâmplă acum, cu combustibilii și nu numai. De frica scumpirilor în lanț, aceiași români pe care-i vedem la cozi în peco, golesc rafturile din hypermarketuri. De foame nu a murit nimeni nici în stare de urgență, nici în stare de alertă. Doar ne sărăcim singuri și contribuim din plin la adâncirea risipei alimentare prin acest comportament

Joi, prețurile la stațiile peco din Zalău erau – pentru benzină, la Mol 8,4 lei; la OMV 8,00 lei; la Petrom 7,99 lei; la Rompetrol 7,61 lei; la Lukoil 7,47 lei. Prețurile la motorină – la Mol 9,00 lei; la OMV 8,00 lei; la Petrom 7,99 lei; la Rompetrol 7,71 lei; la Lukoil 7,66 lei.

Ministrul Energiei a avut câteva ieșiri. Degeaba.

E drept că oamenii nu mai au încredere în nimeni, poate nici în ei înșiși de multe ori.

Totuși, o simplă judecată te duce cu gândul că oficialii nu ies degeaba cu declarații, mai ales într-o problemă atât de importantă pentru întreaga economie. Nu l-au crezut pe ministru, cum nu au crezut, în general, pe nimeni că aceste cozi la stațiile peco nu fac altceva decât să ”alimenteze” creșterile de prețuri.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări miercuri seara, până târziu, că România nu are probleme cu carburanții, iar un alt fost ministru al Energiei a făcut un apel la calm, spunând că în acest moment nu există justificare pentru un preț de 11 lei pe litru la pompă.

”Panica s-a creat pe fondul unor prețuri de la granița româno-ungară. Am văzut acel preț de 11 lei/litru de benzină nejustificat, iar în acest sens românii trebuie să știe că în țara vecină, în Ungaria, s-a pus un plafon pe prețul benzinei și motorinei, iar produsul a dispărut de pe piața vecină. Benzinăriile din Ungaria nu mai sunt deschise non-stop și astfel această situație a început să influențeze prețul la frontiera noastră, dar în benzinării independente. Deci la graniță este o excepție și nu vorbim de lipsă de benzină și motorină. De aceea fac apel la români să nu stea la coadă la benzinării pentru că avem combustibilul necesar și nu la prețul dat ca exemplu. România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI!”, sunt mesajele publicate, miercuri seara, de Ministrul Energiei, Virgil Popescu.