Contributia de solidaritate de 90% aplicata la diferenta de venit care depaseste salariului presedintelui Romaniei va fi perceputa si in cazul pensionarilor care au pensii de stat peste acest nivel, daca Guvernul va decide sa introduca o astfel de contributie, a declarat, vineri, premierul Emil Boc. „Persoanele fizice care realizeaza venituri din pensii de stat si/sau venituri impozabile din salarii platite de autoritatile si institutiile publice datoreaza o contributie de solidaritate, calculata prin aplicarea unei cote de 90% asupra bazei de calcul prevazuta. Prin sintagma «venituri din salarii» se include si venituri asimilate acestora. Presedintele Romaniei ia aproximativ 67 de milioane de lei (vechi-n.r.), 80 si ceva este cel brut, net este 67 milioane de lei vechi, in mana. Pentru toti cei care iau in mana, de la stat, fie din pensie, fie din salariu, peste 67 de milioane de lei, suma care este peste va fi taxata cu 90%”, a aratat premierul, la Antena 3.
Conform datelor prezentate de seful Guvernului, taxa ar urma sa fie aplicata si unui numar de 1.474 pensionari care au in prezent venituri peste salariul presedintelui, nu numai salariatilor bugetari. El a precizat ca Guvernul inca analizeaza impactul unei asemenea masuri, care – impreuna cu limitarea cumulului pensiei cu salariul de la stat – ar aduce economii de 50-60 milioane euro la buget si ar permite cresterea salariilor mici, de 1.200-1.500 lei, si a pensiilor scazute.
Premierul a anuntat, miercuri seara, ca Guvernul analizeaza posibilitatea de a percepe de la angajatii la stat o „contributie de solidaritate” de 90%, aplicata la diferenta de venit care depaseste nivelul salariului presedintelui Romaniei, de peste 8.000 lei, din sumele astfel obtinute urmand sa fie sprijinite din punct de vedere salarial persoanele cu venituri reduse.
Contributia de solidaritate va fi aplicata si pensionarilor
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...