Implementarea de catre Consiliul Judetean Salaj a proiectului de management integrat al gunoiului, cu peste 31,5 milioane de euro, a deschis si calea catre scumpiri ale serviciilor de salubrizare in judet.
rn
In ianuarie vom avea parte de o noua scumpire, dupa ce gunoiul abia s-a scumpit binisor in vara. Taxa pentru colectarea deseurilor menajere practicata de firma Brantner in Zalau a crescut din iulie de la 6,09 lei la 7,02 lei per locuitor. De fapt, in ultimii doi ani, gunoiul s-a scumpit deja cu 16 la suta.
Potrivit directorului pe Salaj al firmei Brantner, Andrei Fratila, majorarea tarifelor se face conform planului anual de majorare a tarifelor, aprobat odata cu incheierea contractului cu Ecodes, asociatie condusa de vicepresedintele Consiliului Judetean Salaj, Sergiu Panie, secretarul general al PSD Salaj.
Planul multianual de tarifare este de altfel un document care a fost acceptat la semnarea contractului Ecodes cu firma Brantner, in decembrie 2016, de catre presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, presedintele PSD Salaj.
rn
Salturile de neoprit ale preturilor
rn
Brantner a castigat licitatia pentru Lotul 1 (trei orase si 14 comune din Salaj) cu un tarif de 184,32 lei pe tona pentru populatie si 165,87 lei pe tona pentru firme. preturile sunt exprimate fara TVA.
Prima majorare a avut loc chiar in 2016, cand tariful a crescut la 193,87 lei pe tona la populatie si la 174,48 lei pe tona la firme.
In 2017, a urmat o noua scumpire, iar tariful a ajuns la 203,33 lei pe tona la populatie si 182,99 lei pe tona la firme.
In iunie 2018, Ecodes a aprobat o noua majorare, iar tariful practicat astazi este 212,09 lei pe tona la populatie si 191,2 lei pe tona la firme.
Constatam ca in doar doi ani, tariful a crescut cu peste 16 la suta, fata de tariful licitat.
Iar majorarile tarifelor vor continua pana in 2026, cand, potrivit planului multianual de tarifare, Brantner va practica un tarif de 285,44 lei pe tona la populatie si 256,89 lei pe tona la firme. Asta inseamna o crestere a tarifelor cu peste 35 la suta in 2026, fata de tarifele licitate.
rn
Firma Brantner spune ca incaseaza prost
la Zalau, alfel serviciile ar fi mai bune
rn
Directorul Brantner Salaj, Andrei Fratila, sustine ca nivelul de incasare a taxelor pentru colectarea deseurilor menajere la nivelul municipiului Zalau sunt in proportie de 80 la suta, fiind cel mai slab procent de incasare la nivelul celor 14 comune si trei orase din zona in care opereaza, constituite in "Lotul 1".
"In Zalau avem o incasare a taxei de aproximativ 80 la suta, fiind cel mai slab grad de incasare la nivelul lotului 1. In celelalte UAT-uri nivelul de incasare depaseste 97 – 98 la suta. Daca si in Zalau am avea o incasare de minim 97 la suta, atunci am putea oferi un serviciu mai de calitate", ne-a declarat directorul Brantner Salaj.
rn
Brantner a luat Lotul 1, grosul afacerii
rn
Conform proiectului de management integrat al deseurilor, cu groapa unica de la Dobrin, Salajul a fost impartit in doua loturi si patru zone.
Din Lotul 1 fac parte trei orase si 14 comune – Zalaul, Cehu Silvaniei, Jiboul si comunele Agrij, Benesat, Buciumi, Coseiu, Creaca, Criseni, Dobrin, Hereclean, Mirsid, Napradea, Romanasi, Salatig, Somes Odorhei si Treznea. Acest lot a prezentat mare interes, avand in vedere ca reprezinta o zona concentrata atat georgrafic cat si ca volum al deseurilor. Castigatorul licitatiei pentru Lotul 1 a fost firma Brantner.
rn
Doua firme din Negresti-Oas tocmai
au castigat licitatia pentru Lotul 2,
un contract de peste 50 de milioane
rn
Lotul doi, care este impartit in trei zone, a fost licitat, iar castigator a fost desemnata asocierea dintre firmele SC Instal Ros SRL si SC Cleanman SRL, din Negresti-Oas, judetul Satu-Mare.
Contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activitatilor de salubrizare a fost semnat pe 25 septembrie de catre presedintele Ecodes, Sergiu Panie, vicepresedinte al Consiliului Judetean Salaj.
Contractul semnat pe o perioada de 12 ani are o valoare totala de 50.797.383 lei fara TVA, adica putin peste 11 milioane de euro.
Din lotul doi fac parte orasul Simleu Silvaniei si 44 de comune. Lotul doi a mai fost scos la licitatie anul trecut, insa Ecodes nu a gestionat prea bine situatia, asa ca licitatia a fost anulata, dupa ce documentatia Ecodes a fost considerata neconforma. Prima majorare a tarifelor se va face in ianuarie 2020.
Tariful practicat in lotul doi va fi de 211,48 lei pe tona la populatie si 190,02 lei pe tona la firme.
Operatorul care a castigat licitatia are o perioada de trei luni de mobilizare, timp in care isi pune la punct cu logistica, va angaja personal, se va echipa corespunzator pentru a oferi un serviciu de calitate.
Noul operator isi va incepe activitatea de salubrizare in Lotul 2 la sfarsitul lunii decembrie, inceputul lunii ianuarie 2019. Reprezentantii asocierii au depus deja documentele pentru obtinerea autorizatiei de mediu, obligatorie pentru inceperea activitatii.
Asocierea celor doua firme va actiona in Lotul 2 cu un total de 10 autospeciale gunoiere, din care 7 autocompactoare, o autospeciala echipata cu instalatie hidraulica pentru ridicarea deseurilor din platformele subterane, doua autospeciale echipate cu cantar.
La licitatia pentru Lotul 2 au fost depuse trei contestatii, dintre care doua plangeri au ajuns in instanta la Curtea de Apel Cluj, ambele respinse.