La endocrinologie si nefrologie pacientii stau pe listele de asteptare si doua luni, iar chirurgii sunt atat de putini incat sunt chemati de acasa pentru urgente

rn

Noua organigrama pentru Spitalul Judetean, aprobata în sedinta Consiliului Judetean de la sfarsitul saptamanii trecute, prevede suplimentarea cu cinci posturi de medici:
in Compartimentul endocrinologie în cadrul Sectiei medicina interna, în Compartimentul chirurgie vasculara, în Compartimentul neurochirurgie, în Compartimentul chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva si in Compartimentul nefrologie.
Suplimentarea posturilor de medici este justificata in raportul de specialitate cu argumentul ca in aceste specialitati este încadrat câte un singur medic, care asigura servicii medicale atât în cadrul compartimentelor respective, prin spitalizari de zi si spitalizari continue, cât si în cabinetele de ambulator.
Pentru specialitatile endocrinologie si nefrologie sunt întocmite liste de asteptare pentru pacienti de pâna la doua luni. Activitatea medicului din compartimentul nefrologie este complexa, deoarece pe lânga activitatea din cadrul compartimentului, din cabinetul din ambulator si statia de dializa, el urmareste si cazurile post-transplant, în situatia pacientilor transferati din centrele universitare.
Medicii în specialitatile chirurgicale trebuie sa asigure rezolvarea cazurilor de urgenta prin chemari de la domiciliu, iar pentru perioada concediilor de odihna sau în alte situatii în care lipsesc din unitate nu au înlocuitor.
Spitalul Judetean de Urgenta Zalau are un numar de 14 sectii cu 15 compartimente in cadrul sectiilor si 7 compartimente de sine statatoare, laboratoare care deservesc atat spitalul, cat si ambulatoriul de specialitate, UPU – SMURD, Serviciul Judetean de Medicina Legala, Farmacia cu circuit inchis, Statia centrala de sterilizare, cabinete de specialitate si aparatul functional cu compartimente si servicii de specialitate.

rn

Mai multi medici in organigrama nu rezolva
insa criza de personal medical de la spital

rn

La sfarsitul anului trecut, Spitalul Judetean a scos la concurs peste 40 de posturi, din toate categoriile de personal, iar managerul Liliana Neaga explica atunci ca ocuparea lor este departe de a rezolva criza de personal din spital, in special in ce priveste lipsa medicilor specialisti.
Spitalul a ramanea atunci oricum cu un grav deficit
de medici specialisti in sapte sectii importante, la Cardiologie, Pediatrie, Anestezie si Terapie Intensiva, Urologie, Radiologie si Medicina de Urgenta. La urgenta, de exemplu, este nevoie de zece medici specialisti si exista doar trei.
Colac peste pupaza, in decembrie anul trecut s-a publicat in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta nr.90, care blocheaza angajarile in sectorul public din 2018. Potrivit actului normativ, ordonatorii de credite (Consiliul Judetean in cazul spitalului din Zalau) pot sa aprobe angajari in procent de maximum 50 la suta din totalul posturilor care devin vacante. Adica daca elibereaza doua posturi, se va putea organiza concurs doar pentru unul.
Suplimentarea organigramei aduce si ea mai multe posturi vacante, deci exista sanse ca macar o parte sa se ocupe.
Potrivit informatiilor disponibile in luna martie, Spitalul Judetean de Urgenta Zalau este deservit de 175 de medici, din care 22 sunt colaboratori la liniile de garda, iar 21 sunt rezidenti. Si mai are nevoie pentru a intra in normal, dar ia-i de unde nu-s.
Spitalul a scos in primavara la concurs 11 posturi de medici: trei medici de urgenta, unul la urologie, unul la ORL, unul la ATI, doi medici la cardiologie, doi la radiologie si unul la oncologie, dar nici managerul Liliana Neaga nu tragea mari sperante sa se ocupe, pentru ca spitalul a mai scos de destule ori posturi de medici la concurs, fara prea mari rezultate.