Consiliul Județean Sălaj a atacat în instanță vânzarea castelului Wesselenyi de la Jibou și cere constatarea nulității actului prin care imobilul a ajuns în proprietatea Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L. din Ungaria.
Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Sălaj marți, 25 mai, iar chemați în judecată sunt atât vânzătorul, cât și cumpărătorul final și intermediarul. Contractul de vânzare-cumpărare a castelului de la Jibou a fost încheiat în 20 aprilie, iar autoritățile spun că vânzătorul nu a respectat dreptul de preempțiune al Consiliului Județean Sălaj.
Andrei Ianicicău, proprietarul cu domiciliul în Șimleu Silvaniei căruia i-a fost retrocedat Ansamblul Wesselényi, l-a vândut, la data de 20 aprilie 2021, pentru 800 de mii de euro, companiei de consultanţă în afaceri Micro Vision Consult SRL din Cluj Napoca, administrată de Fechete Radu Mihai. La scurt timp de la această tranzacție, castelul a fost revândut către compania maghiară Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L., care este parte a societăţii Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., proprietate a statului ungar. Proprietarul a declarat la acel moment, pentru agenția maghiară de știri MTI, că administrația județeană nu a trimis la termen adresa prin care își exprima exercitarea dreptului de preemțiune și intenția de cumpărare a imobilului.
Totuși, din documentele administrației județene reiese că termenul a fost respectat. Moștenitorul Ansamblului Wesselényi de la Jibou a trimis o adresă Consiliul Județean Sălaj prin care își exprima intenția de vânzare, așa cum prevede legislația românească în cazul monumentelor istorice, adresă înregistrată la registratura administrației județene la data de 17 martie 2021. Consiliul Județean i-a trimis răspuns lui Ianicicău Andrei în data de 29 martie 2021, prin adresa nr. 5390, anunțându-l că își exprimă dreptul de preemțiune și cumpără Ansamblul Wesselényi. Așadar, exprimarea dreptului de preemțiune al administrației județene s-a făcut în termenul limită de 15 zile prevăzut de lege.
“În astfel de situații, legea sancționează cu nulitate absolută orice contract de vânzare-cumpărare încheiat cu eludarea dispozițiilor în materie. Consiliul Județean Sălaj își rezervă dreptul de a acționa în instanță părțile implicate în vânzarea Ansamblului Wesselenyi, o vânzare făcută cu încălcarea grosolană a dispozițiilor legale”, spuneau, imediat după ce s-a aflat despre vânzarea castelului, reprezentanții Consiliului Județean Sălaj.
Urmează ca instanța să decidă dacă tranzacția privind înstrăinarea celui mai mare castel baroc din Transilvania a fost sau nu legală.
Dinu Iancu Sălăjanu: Solicităm anularea ambelor contracte de vânzare-cumpărare încheiate succesiv
“Consiliul Județean Sălaj a respectat legislația în vigoare și și-a exprimat în termenul legal dreptul de preemțiune în privința cumpărării Castelului Wesselenyi. Ba mai mult, bugetul județului a fost rectificat, pentru a cuprinde suma necesară achiziționării acestui imobil. În schimb, în paralel cu solicitarea exercitării dreptului de preemțiune, proprietarul monumentului istoric a încheiat, cu o terță parte, un antecontract și, mai apoi, ignorând dreptul conferit de lege autorității publice locale, un contract de vânzare-cumpărare. La scurt timp, cumpărătorul a revândut castelul. În aceste condiții, am decis să ne adresăm instanței de judecată. În 25 mai, unitatea administrativ-teritorială Județul Sălaj a promovat o acțiune în instanță, prin care solicităm anularea ambelor contracte de vânzare-cumpărare încheiate succesiv, cu încălcarea legii”, a declarat, la solicitarea Graiul Sălajului, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu.