In Zalau, maghiarii reprezinta 18 la suta din populatie

rn

Modificarile la Codul administrativ au fost adoptate de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, iar dupa votul de luni al deputatilor mai urmeaza doar promulgarea.

rn

Una dintre cele mai importante modificari este prevederea potrivit careia consiliile locale pot aproba printr-un proiect de hotarare introducerea limbii materne in administratie in comunitatile in care reprezentarea minoritatilor este de sub 20 la suta.
In Zalau, de exemplu, etnicii maghiarii reprezinta 18 la suta din populatie.
"Analizam oportunitatea folosirii limbii maghiare in comunitatile unde avem sub 20 la suta", ne spune presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, avand in vedere ca, prin adoptarea noului Cod Administrativ, amendamentul privind pragul de 20 la suta obligatoriu pentru folosirea limbii minoritatii in administratia publica locala a disparut.
La nivel judetean, maghiarii reprezinta peste 23 la suta din totalul populatiei, ceea ce le da dreptul sa foloseasca limba maghiara in cadrul Consiliului Judetean si in institutiile publice de la nivel judetean.
"Noi am obtinut deja solutii la nivel judetean si sunt tablite explicative in limba maghiara pe toate institutiile la nivel judetean, pe monumentele istorice. La nivel de municipiu avem montate la fiecare iesire si intrare in oras tablite multilingve, inclusiv in limba maghiara", spune Seres Denes.

rn

Seres Denes explica de ce a votat
modificarile la Codul Administrativ

rn

L-am intrebat pe liderul UDMR Salaj, Seres Denes, de ce sustine modificarile aduse Codului administrativ, care prevad ptrintre altele si acordarea de pensii speciale tuturor alesilor locali de dupa 1992.
"Am votat. S-a schimbat mult rolul autoritatii publice. De cele mai multe ori dezvoltarea comunitatilor locale tine foarte mult de capacitatea conducatorului acestor unitati. O data cu descentralizarea, competentele si atributiile se vor mari ca numar. Autonomia locala presupune o administrare financiara competenta. Nivelul serviciilor la nivel local s-au dezvoltat foarte mult si trebuie sa functioneze in beneficiul cetateanului. “n conditiile in care dezvoltarea comunitatilor locale se realizeaza cu bani prin accesarea de programe nationale si europene, UAT-urile administreaza zeci si sute de milioane de lei si euro. Ca atare, functiile acestora presupun oameni de calitate si bine pregatiti profesional. “n aceste conditii, cei care acced la functii publice isi abandoneaza meseria de baza la nivelul ei. Prin acest Cod administrativ, statul ofera un ajutor si regleaza anumite probleme", spune Seres Denes.