Membrii Consiliului Local din municipiu se infrupta din banii nostri fara sa ne spuna ce au facut

 

Cei 21 de consilieri locali ai municipiului nu s-au sinchisit sa isi faca publice rapoartele de activitate la un an de mandat. Articolul 2 din Legea 512/2001 prevede ca “fiecare consilier, precum si viceprimarul sunt obligati sa prezinte un raport anual de activitate, care va fi facut public prin grija secretarului”, fara a fi precizat aici vreun termen. Insa, in Legea 393/2004, privind statutul alesilor locali se arata ca Iincalcarea prevederilor Legii 215/2001, a prevederilor prezentei legi si ale regulamentului de organizare si functionare a consiliului atrage aplicarea urmatoarelor sanctiuni: avertismentul, chemarea la ordine, retragerea cuvantului, eliminarea din sala de sedinta, excluderea temporara de la lucrarile consiliului si ale comisiei de specialitate, retragerea indemnizatiei de sedinta pentru una – doua sedinte”. Stelian Potrovita, secretarul Primariei Municipiului Zalau a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca “sunt foarte putini consilieri locali care si-au depus pana acum rapoartele de activitate”. Potrovita va face publice aceste rapoarte in momentul in care le va primi pe toate. Probabil ca multi dintre consilieri nu s-au deranjat sa dea socoteala alegatorilor, dupa un an de activitate, dat fiind faptul ca legislatia nu le impune termen. Totusi, cei care i-au ales au dreptul sa stie. Pentru ca domnii consilieri sunt platiti, evident, din banii alegatorilor.
Conform legislatiei in vigoare, fiecare membru al Consiliului Local are dreptul la o recompensa pentru ca participa activ sau decorativ la sedintele de consiliu sau la intalnirea comisiilor de specialitate. Altfel spus, au dreptul la o indemnizatie. Cuantumul indemnizatiei pe sedinta este de 5 la suta din salariul primarului. Radu Capilnasiu are un salariu de 3.053 de lei pe luna. Asta inseamna mai bine de 150 de lei pe sedinta pentru fiecare consilier prezent. Lunar, Consiliul Local al municipiului Zalau se intruneste in cel putin o sedinta ordinara. De precizat este ca alesii din Consiliul Local nu trebuie sa iasa in evidenta cu ceva pentru a incasa banii. Trebuie doar sa fie prezenti.
In actualul mandat, la Consiliul Local al munici-piului Zalau s-au desfasurat in total 22 de sedinte, din care 14 ordinare si 8 extraordinare. Prima sedinta, de constituire, a avut loc in data de 25 iunie 2012. Sunt insa si consilieri cu stagii vechi in Consiliul Local, care au primit indemnizatia de 5 la suta din salariul primarului si in mandatele anterioare.

Topul sumelor incasate de consilierii locali din prezenta la sedinte

Din cei 21 de consilieri, doar 17 si-au trecut in declaratia de avere si indemnizatia de consilier pe care au incasat-o pana in prezent. Cel mai bine la acest capitol sta Ioan Hosu, care a incasat 5.740 de lei din participarile la sedintele de consiliu. Nedepunandu-si raportul de activitate, nu avem idee cu ce initiative si propuneri grozave a venit pentru comunitate. Stim doar ca a incasat suma de mai sus. Hosu este urmat de Eugen Pop, cu 5.690 de lei si de arhicunoscutul Teodor Balajel, cu 4.880 de lei. Topul nostru continua cu cei care au incasat sub linia de 4.000 de lei: Claudiu Birsan (3.920 de lei); Maria {icala, Ilie Lupa, Maria Bagarean, Mariana Crisan si Raul Dragos, fiecare cu cate 3.408 lei incasati pentru prezentele lor la sedintele de consiliu local.
In coada clasamentului se situeaza consilierii “tineri”, care sunt la primul mandat. Cel mai putin a incasat Rodica Muresan – 2.520 de lei, urmata de Vasile Daraban, cu 2.807 lei si Otto Haller, cu 2.862 de lei.
Indemnizatia de consilier este garantata patru ani, cat dureaza mandatul. Sursa de finantare vine de la bugetul local, din banii contribuabililor, deci din banii nostri.