Lucerna este cea mai importanta cultura furajera, deoarece exista conditii favorabile in aproape toate zonele tarii. Ca planta de nutret se caracterizeaza printr-o valoare biologica ridicata, fiind folosita in hrana tuturor animalelor, inclusiv a pasarilor. Una dintre metodele cu larga aplicabilitate in ceea ce priveste depozitarea lucernei o constituie insilozarea. Avantajul consta in faptul ca substantele nutritive sunt minime cu depozitarea ca fan, iar pastrarea furajului se face un timp mai indelungat.
Perioada recoltarii
Recoltarea in vederea insilozarii se face in faza de vegetatie optima, la inceputul infloririi, atunci cand plantele au un continut maxim de substante nutritive, raportat la unitatea de suprafata suculenta necesara dezvoltarii fermentatiei lactice pe care avem interesul a o favoriza. Ca si celelalte leguminoase, lucerna face parte din categoria plan-telor greu insilozabile din cauza continutului mic de zahar. Drept urmare fermentatia lactica se dezvolta insuficient deoarece predomina fermentatiile nedorite. Evitarea acestui neajuns se face prin adaugare in masa vegetala ce se insilozeaza a diferitelor preparate acide sau a culturilor de bacterii lactice selectionate. Tot in acest scop masa verde tocata se poate amesteca cu furaje bogate in glucide (melasa, fainuri de cereale, glucoza). Pentru fiecare o suta de kilograme de lucerna sunt necesare 1,5-2 kilograme de melasa diluate in doua parti de apa.
Procesul de insilozare
Insilozarea decurge normal atunci cand plantele nu contin mai mult de 60-65 la suta apa. Masa tocata se insilozeaza in straturi de 35-40 de centimetri grosime, apoi se preseaza cu tractorul prin trecerea acestuia de doua-trei ori peste fiecare start, pentru eliminarea aerului. Dupa umplerea varfuita a silozului, furajul supus murarii se acopera dupa procedeele cunoscute. Activitate bacteriilor daunatoare poate fi mai usor inlaturata daca umiditatea plantelor scade sub 50 la suta.
In cazul lucernei, in zilele insorite, dupa sase ore de la cosire, plantele pot fi tocate si transportate la siloz. Este recomandabil ca masa verde cosita si palita sa fie insilozata in aceeasi zi. Daca acest lucru nu este posibil, a doua zi lucerna se ridica de pe pamant, dar numai dupa ce s-a scuturat de roua de peste noapte. Se izoleaza de actiunea factorilor atmosferici, arsita, ploaie, vant prin acoperire.