Avem noi romanii un obsedant simt patriotic. Tara noasta e frumoasa si bogata, stramosii nostri erau harnici si drepti, intr-o mana tineau plugul si in cealalta sabia… Pentru toate relele prin care am trecut, altii au fost de vina. In manualele de istorie cultivam imagini si arhetipuri ordonatoare pentru definirea propriei identitati. Daca nu exista, le fabricam… Dupa aproape doua decenii de la evenimentele din 1989 scrisul istoric nu a reusit inca sa clarifice pe deplin problemele controversate ale trecutului nostru national. In schimb, continuam sa elogiem in nestire anumite personaje istorice, mai mult sau mai putin importante, in detrimentul altora al caror nume abia ca apare amintit in manualele de istorie, desi contributia lor la construirea ideii de natiune si unitate nationala a romanilor a fost de multe ori decisiva pentru devenirea acestui neam.
Acordam spatii vaste in literatura istorica conducatorilor militari. Despre oamenii de cultura sau despre reformatori in diverse domenii vorbim in treacat si adesea fara a sublinia importanta activitatii lor pentru dezvoltarea culturii si a societatii. Cate pagini ii sunt dedicate marelui |incai in cartile de istorie? Cati elevi cititori de manuale alternative stiu ca datorita lui Gheorghe Sincai au aparut in Transilvania peste 300 de scoli cu predare in limba romana si ca acest fruntas iluminist a conceput manuale si carti pentru aproape toate materiile predate sau ca a sustinut pentru intaia oara cu argumente stiintifice originea latina a poporului roman?
Istoria invatata din manualele comuniste sta inca la baza unor discursuri cu caracter festivist practicate de multi politicieni. Nu am invatat inca sa ne privim trecutul cu obiectivitate si sa ni-l asumam ca atare, dar sarim la gatul acelora care „indraznesc” sa ne prezinte cu simt critic istoria neamului. Excesele trebuie penalizate dar faptele raman fapte iar Lucian Boia, Vlad Georgescu, Florin Constantiniu, Vladimir Tismaneanu sau H.R. Patapievici nu trebuie priviti ca iconoclasti. Sunt adevaratii intelectuali care se zbat sa refaca o istorie mistificata prea mult de obtuzitatea unui regim totalitar, servit cu obedienta de istorici dispusi la compromisuri pentru privilegii. Recuperarea obiectiva a trecutului ne va permite, in cele din urma, sa extragem adevaratele valori, perene si inatacabile.