Ziarul Graiul Salajului a organizat ieri singura dezbatere publica din judetul nostru cu ocazia referendumului de consultare privind demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu. Invitati au fost deputatii Lucian Bode si Mirel Talos, reprezentand principalele forte politice care se confrunta in aceasta campanie: PDL, respectiv USL. Fiecare politician a avut de sustinut public o cauza. Prima intrebare pe care si-o pune orice roman in momentul de fata este daca Traian Basescu trebuie demis sau merita sa-si continue mandatul?
Lucian Bode
In primul rand, Traian Basescu nu trebuia suspendat. Traian Basescu nu se face vinovat de savarsirea unor fapte grave. De altfel, potrivit avizului consultativ dat de Curtea Constitutionala, presedintele Romaniei poate fi suspendat doar in cazul savarsirii unor fapte grave prin incalcarea Constitutiei. USL a ales intr-o perioada de criza economica sa arunce Romania intr-o criza politica majora, cu efecte din cele mai grave. Suntem martorii prabusirii monedei nationale, cu consecinte asupra intregului popor si in special a celor care au credite in euro. Tot ce s-a castigat in ultimii ani in ce priveste stabilitatea si credibilitatea Romaniei s-a pierdut prin aceste actiuni ilegale ale USL, prin care n-au dorit altceva decat sa acapareze puterea in Romania. Presedintele Romaniei nu trebuia suspendat.
Mirel Talos
Suspendarea presedintelui nu este generata de un conflict intre USL si Traian Basescu. Este pur si simplu exercitarea unui drept al Parlamentului de a-l suspenda pe presedinte pentru a fi adus in fata cetatenilor, precum Barabas, pentru ca nu pot sa spun Isus, ca sa fie judecat, astfel incat cetatenii sa spuna daca acest presedinte trebuie sa plece sau trebuie sa ramana. Curtea Constitutionala a gasit patru puncte in care presedintele a incalcat Constitutia. Decizia Curtii spune clar ca in Constitutie nu sunt precizate clar faptele pe care presedintele le poate incalca, lasand ca Parlamentul prin cererea de suspendare sa decida daca faptele pe care le-a savarsit presedintele sunt grave. Acum, presedintele trebuie suspendat pentru trei lucruri: a patronat un foarte grav sistem al coruptiei, a decis toate masurile anti-populare luate impotriva romanilor si s-a comportat ca si un cetatean care traieste intr-un cartier prost, jignind milioane de romani.
Credeti ca se vor prezenta suficienti alegatori la urne pentru ca referendumul sa fie validat?
Mirel Talos
Cred ca cetatenii Romaniei au in acest moment posibilitatea sa spuna DA! impotriva unui presedinte care a comis nenumarate abuzuri impotriva lor. Dreptul democratic de vot trebuie exercitat acum. Curtea Constitutionala a spus ca dreptul de vot este o obligatie cetateneasca. Deci este o proba de responsabilitate cetateneasca. Indemnul PDL si al lui Traian Basescu de a nu participa la vot cheama cetatenii sa fie lipsiti de responsabilitate cetateneasca. Vor fi la urne mai mult de 50 la suta din cetatenii cu drept la vot, pentru ca in aceasta campanie foarte multi cetateni au inteles ca au de a face cu un presedinte care este impotriva lor. Romania are nevoie de un presedinte care sa fie jucator pentru toti romanii, nu doar pentru un partid.
Lucian Bode
Lucian Bode: Vreau sa-l contrazic pe domnul Talos. M-am lamurit si eu de ce domnia sa, impreuna cu alti 256 de parlamentari au vrut sa-l aduca pe Traian Basescu in fata poporului precum pe Barabas. Oameni buni, eu cred ca ne ghidam dupa legi, nu dupa Sfanta Scriptura. In ce priveste masurile, nu-mi aduc aminte ca vreo masura sa fie luata de presedinte si nu de Guvern. Revenind la intrebarea dumneavoastra, nu cred ca romanii vor participa la validarea unui referendum facut pana la urma pentru a legitima un sir de ilegalitati sau abuzuri facute de USL.
Ce demersuri politice va intreprinde PDL in cazul in care Traian Basescu va fi demis dupa referendum?
Lucian Bode:
PDL va respecta votul romanilor din 29 iulie. Votul romanilor insemnand: daca la vot se prezinta jumatate plus unul dintre votanti si dintre acestia jumatate plus unul vor demisia presedintelui, urmeaza alegeri prezidentiale. Daca referendumul nu este validat, Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni. PDL isi va continua drumul de singur partid purtator al valorilor de dreapta. Din pacate, PNL, impreuna cu PSD, nu mai imbratiseaza nimic din ce inseamna valori de dreapta. Dar, referendumul nu va fi validat, sunt absolut convins. Daca va fi validat vor urma insa trei luni de campanie electorala si de instabilitate, cu tot ce inseamna asta pentru economia romaneasca.
Ce demersuri politice va intreprinde USL in cazul in care Traian Basescu va ramane presedintele Romaniei?
Mirel Talos:
Daca referendumul este invalidat, USL isi va continua activitatea politica pentru alegerile parla-mentare. Insa, Traian Basescu va porni un razboi impotriva USL folosindu-se de SRI, STS, SIE, Parchet, DNA impotriva celor care l-au suspendat.
Cu ce este mai bun Traian Basescu decat presedintele interimar Crin Antonescu?
Lucian Bode
In primul rand, Traian Basescu este mai bun cu vreo 10 milioane de voturi, fata de Crin Antonescu. A fost ales si validat de doua ori presedintele Romaniei cu peste 10 milioane de voturi, in timp ce Crin Antonescu a intrat in Parlamentul Romaniei pe usa din dos, nu de pe prima pozitie. Crin Antonescu este o forma fara fond: vorbeste mult si face putin. Nu se poate compara Traian Basescu cu Crin Antonescu. Daca ne uitam la Traian Basescu – deputat, ministru, primar si presedinte, si ne uitam la Crin Antonescu – omul care are cea mai scazuta prezenta din Parlament. Cati dintre romani isi iau salariul intreg daca merg o singura zi din 20 pe luna? In al doilea rand, Traian Basescu este un lider responsabil. Nu cred ca l-ati vazut pe Traian Basescu la mitingurile PDL, asa cum il vedem pe Crin Antonescu in calitate de presedinte la mintigurile USL. Crin Antonescu este un necunoscator al legislatiei. Va aduc aminte ca spunea ca trebuie revocati judecatorii Curtii Constitutionale, nestiind ca acestia sunt inamovibili. Nu in ultimul rand, Crin Antonescu este prizonierul unui grup de interese.
De ce credeti ca Crin Antonescu merita sa fie viitorul presedinte al Romaniei?
Mirel Talos
Crin Antonescu reprezinta tot ceea ce nu reprezinta Traian Basescu. Membru al PCR a fost Traian Basescu, o persoana care a beneficiat de pozitii in regimul comunist. Cand Traian Basescu era seful Navrom, Antonescu era profesor de istorie intr-o comuna din Vaslui. Crin Antonescu nu a dat niciodata dovada ca-l intereseaza menajul dintre banul public si functia publica. Este printre putinii politicienii care nu are o firma si nu a intrat pentru bani in politica. Nu acelasi lucru se poate spune despre Traian Basescu. Nici acum nu s-a lamurit afacerea schimbului de terenuri cu Casuneanu in perioada in care a fost primar. Traian Basescu n-are niciun bilant. Dupa ce a fost ministru a ramas doar cu declaratia ca Romania nu are nevoie de autostrazi si le scoate el romanilor autostrazile din cap. Cat a fost primar nu a facut nimic. Iar cat a fost presedinte, a blocat permanent Guvernul Tariceanu.
USL a afirmat in dese randuri ca regimul Traian Basescu nu a fost unul democratic.
Va rog sa argumentati afirmatia.
Mirel Talos
Pai cum sa fie democratic un regim in care toata puterea este in mana unui om? Puterea in Romania, nu o spun eu, o spun cei de la PDL care l-au numit „Zeus”, a fost in mainile lui Traian Basescu. Decizia de taiere a pensiilor si salariilor a fost luata de Basescu. Nu poate fi democratic un sistem controlat doar de o singura persoana care are in mana sa PDL-ul, Guvernul si toate institutiile. Guvernarea Basescu a fost tot ce poate fi mai anti-democratic.
PDL afirma ca procesul de suspendare a presedintelui Traian Basescu, demarat de USL, a incalcat principiile statului de drept. Va rog sa argumentati afirmatia.
Lucian Bode
Inainte de a comenta aceasta afirmatie, vreau sa-i dau o replica domnului Talos. Din cate stiu eu, domnul Crin Antonescu si-a inceput cariera la Tulcea, pentru ca a fost repetent doi ani in facultate, a terminat ultimul grupa si de aceea a fost trimis intre trestii, la Tulcea. Menajul dintre banul public si politica se cunoaste si in cazul lui Crin Antonescu, iar daca o sa mergeti in Parcul Herastrau o sa vedeti ce casa are. Raspunsul la intrebarea dumneavoastra este cat se poate de clar: planul de decapitare al tuturor institutiilor publice care stau in calea fericirii USL a fost bine pus la punct in laboratoarele turnatorului Voiculescu. Au fost opt etape: 18 iunie – Victor Ponta este dovedit plagiator de revista Natura. 20 iunie – Adrian Nastase este condamnat la inchisoare. 21 iunie – Sorin Ovidiu Vantu inchis pentru fapte de coruptie. 25 iunie – Voiculescu demisioneaza din Senat. 28 iunie – Monitorul Oficial este trecut in subordinea Guvernului. Apoi sunt schimbati fara niciun motiv Avocatul Poporului, presedintii celor doua camere si au fost amputate atributiile Curtii Constitutionale prin OUG. Toate aceste actiuni au fost o incalcare a principiilor statului de drept.
VEZI EMISIUNEA AICI!