Prefectul a apelat la Tribunalul Sălaj pentru “misiunea de menţinere a păcii”
Pe rolul Tribunalului Sălaj se află din martie 2014 un dosar în care Instituţia Prefectului Sălaj a dat în judecată comunele Hida şi Bălan. Obiectul dosarului este “alte cereri stabilire limită de hotar”. Prima înfăţişare în instanţă a avut loc pe data de 12 iunie 2014, când magistraţii au amânat soluţia. Din 12 iunie 2014 până ieri au mai avut loc alte 11 înfăţişări în faţa magistraţilor, ultima chiar ieri, în 16 iulie. La toate înfăţişările, magistraţii au amânat cauza pentru aşteptarea expertizelor din teren sau completarea probatoriului.
Problema celor două comune este legată de graniţa de hotar din zona Poienii Narciselor. Comunele susţin două variante diferite, fiecare pretinzând că are dreptate cu linia de hotar.
Ciunt a încercat să pună capăt disputei, dar numai instanţa poate da un verdict
Prefectul judeţului Sălaj, Ionel Ciunt, ne-a explicat conflictul de la graniţa celor duă comune sălăjene.
“Există două puncte de vedere vis-a-vis de linia de hotar. Am avut o întâlnire cu primarii celor două comune şi nu am căzut de acord cu stabilirea liniei de hotar. Legea ne obligă să mergem în instanţă. Noi am încercat cu serviciul juridic să rezolvăm situaţia, dar nu am putut decide unde este limita de hotar a unei comune şi unde începe cealaltă comună, astfel că am mers în instanţă să se facă dreptate. Este de competenţa instanţei, după ce va analiza datele problemei, să facă dreptate”, spune Ionel Ciunt.
Graniţa disputată este situată în nordul comunei Hida şi în sudul comunei Bălan, în zona ariei naturale protejate Poiana Narciselor. Comuna Hida are o suprafaţă totală de 92,16 kilometri pătraţi, în timp ce comuna Bălan are o suprafaţă de 91,74 kilometri pătraţi.
Primarul comunei Hida, Dumitru Petruş, a fost ales în 2012 din partea PDL, iar în prezent este membru PNL, în timp ce primarul comunei Bălan, Isaia Maghiar, a fost ales în 2012 pe listele USL, iar în prezent este membru PSD. stop_coloana
Linia graniţei s-a pierdut la reorganizarea administrativă din ’65
Primarul comunei Hida, Dumitru Petruş PNL), dă câteva detalii despre dispută. “Nu ne-am înţeles cu graniţa. Comuna Bălan a emis un titlu de proprietate asupra unor zone din comuna Hida. Ei susţin o anumită zonă de graniţă, în timp ce noi susţinem altă graniţă. Acum lucrăm la o expertiză să găsim linia de graniţă reală a celor două comune. Problema a apărut în 1965, la reorganizarea administrativă. Cu CAP-urile apoi au fost probleme şi tot aşa până s-a ajuns la situaţia actuală. Noi culegem date în teritoriu pentru a arăta cine are dreptate. Am avut întâlniri la Prefectură cu prefectul şi primarul din Bălan, dar nu am căzut de acord cu linia de graniţă, iar Prefectura ne-a trimis în judecată, să decidă instanţa cine are dreptate”, spune primarul comunei Hida, Dumitru Petruş.
Miza conflictului este rezervaţia Poiana Narciselor
Cel mai probabil, miza reală a acestui scandal pentru graniţă o reprezintă Rezervaţia Naturală Poiana Narciselor, situată între cele două comune şi care aparţine de adminstraţia comunei Hida. Poiana Narciselor este o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a, rezervaţie naturală de tip floristic şi peisagistic. Aria naturală are o suprafaţă totală de 1,50 de hectare, pe teritoriul vestic al satului Racâş, comuna Hida, în apropierea drumului naţional DN 1G, care leagă Hida de Gâlgău Almaşului (comuna Bălan).