Iniţiatorii proiectului de modificare a Codului Fiscal spun că decat să incasezi 16 la sută din nimic, mai bine colectezi 10 la sută din ceva.
Primul ministru Emil Boc a primit o lovitură grea din partea senatorilor PD-L care au votat reducerea cotei unice de la 16 la sută la 10 la sută. Printre iniţiatorii proiectului se află ministrul Traian Igaş şi Ioan Ariton, actualul ministru al Economiei. Propunerea adoptată de Senat prevede modificarea articolului 43 din Codul Fiscal, stabilind că, pentru veniturile impozabile din activităţi independente, salarii, cedarea folosinţei bunurilor, pensii, investiţii, activităţi agricole, premii şi alte surse, cota de impozit este de 10 la sută.
Proiectul votat ieri de senatori va fi trimis spre dezbatere deputaţilor, cei care vor avea ultimul cuvant de spus asupra proiectului. Pană la votul ce va fi acordat in plenul Camerei, Executivul şi-a exprimat deja punctul de vedere. „Guvernul a elaborat strategia fiscal-bugetară şi elaborează bugetul de stat pentru 2011 pe baza cotei de 16 la sută, atat la impozitul pe profit, cat şi la impozitul pe venit. Deci noi nu susţinem reducerea cotelor de impozit”, a precizat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Revoltă a senatorilor PD-L
Deşi miniştrii Igaş şi Ariton care au iniţiat proiectul in urmă cu cinci luni nu şi-au reconfirmat in plen susţinerea modificării cotei unice, ofensiva a fost preluată de către colegul lor, Iulian Urban, care a trecut peste linia partidului. In sprijinul lui Urban au sărit insă reprezentanţii Opoziţiei. Democrat-liberalul a argumentat că diminuarea la 10 la sută a cotei unice de impozitare va duce la majora-rea incasărilor la bugetul de stat, dar va genera şi creştere economică, prin relaxarea fiscală. Urban a afirmat că, in condiţiile in care fiscalitatea a fost redusă semnificativ in ţările din regiune, Romania poate combate migrarea marilor investitori in ţările vecine doar prin reducerea fiscalităţii, intrucat la nivelul infrastructurii nu poate concura.
Andreea Vass: „Cotă unică de 10 la sută – pierderi de două miliarde de euro”
Intr-o postare pe blogul personal, Andreea Vass, consilier economic al premierului, explica de ce o cotă unică de 10 la sută este atat de respinsă. „O cotă unică redusă la 10 la sută incepand cu anul 2011 ar genera pierderi imediate la incasările bugetare de circa 3,4 miliarde de lei la impozitul pe profit şi de 5,7 miliarde de lei la impozitul pe venit, adică sub două miliarde de euro sau 1,8 la sută din Produsul Intern Brut”, explică sălăjeanca. Aceasta mai spune că „o decizie politică in favoarea unui şoc fiscal prin diminuarea cotei unice este dificilă inainte de a discuta despre redimensionarea contribuţiilor de asigurări sociale şi a taxei pe valoare adaugată, care se plasează acum pe unele dintre cele mai inalte trepte in UE.