Persoanele condamnate penal vor putea sa faca parte din Guvern daca au fost reabilitate între timp. Prevederea este inclusa în Proiectul de lege privind Codul administrativ al României, care tocmai a fost adoptat luni, 11 iunie, de Senat. 

rn

Documentul este gândit, practic, pentru a prelua, printre altele, si prevederile Legii nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului României si a ministerelor. Pentru a se aplica, documentul mai trebuie adoptat de Camera Deputatilor.
Acolo unde se face referire la conditiile generale pentru ocuparea functiei de membru al Guvernului, documentul indica trei asemenea cerinte: persoanele vizate sa fie cetateni români cu domiciliul în tara, sa se bucure de exercitiul drepturilor electorale si sa nu aiba condamnari penale, exceptând situatia în care a intervenit reabilitarea.

rn

PNL anunta ca va vota impotriva
adoptarii Codului administrativ

rn

Noul Cod administrativ prevede si pensii speciale pentru toti cei care au ocupat functii de primari sau au fost sefi de consilii judetene, vreo 16.000 de persoane, potrivit unor estimari facute de fostul prim-ministru Dacian Ciolos.
Legat de pensiile speciale, au fost parlamentari care au sustinut ca asa au fost mandatati de filiale sa voteze, pentru pensiile speciale ale primarilor, pentru ca primarii i-au facut parlamentari.
Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat ca Partidul National Liberal a avut o propunere legata de cresterea pensiilor utilizând principiul contributivitatii, dar aceasta propunere nu a fost adoptata.
Cu privire la adoptarea Codului administrativ, Ludovic Orban a declarat ca Biroul executiv al Partidului National Liberal a mandatat parlamentarii partidului sa nu sustina Codul administrativ.

rn

Romania risca sa piarda 500 milioane
de euro, avertizeaza Comisia Europeana

rn

Comisia Europeana ameninta oficial cu suspendarea fondurilor europene din Programul Capacitate Administrativa, pe considerentul ca amendamentele aduse la Codul administrativ pun în mare pericol efortul de profesionalizare a functionarilor publici.

rn

Comisia Europeana avertizeaza într-un comunicat remis G4Media.ro ca amendamentele din Parlament la Codul Administrativ pericliteaza eforturile de profesionalizare a functionarilor publici si anuleaza pasii facuti anterior in acest sens.
Jumatate de miliard de euro din fondurile europene sunt asadar în pericol din cauza modificarilor aduse de PSD la Codul administrativ, care slabesc rolul de filtru în calea abuzurilor politice jucat de Agentia Functionarilor Publici (ANFP). Este vorba de alocarea financiara a programului european pentru administratie pentru perioada 2014-2020, adica 553,19 milioane de euro.

rn

Se face loc abuzurilor

rn

Prin modificarile aduse, Agentia Functionarilor Publici (ANFP) îsi pierde calitatea procesuala activa prin care putea sesiza instanta de contencios administrativ în cazul unor abuzuri politice la adresa functionarilor publici.
ANFP pierde si capacitatea de filtru fata de modificarile abuzive ale organigramelor institutiilor, dând astfel cale libera unor modificari arbitrare, cu scop politic.
Publicitatea pentru concursurile de functionari publici se reduce de la 15 zile la 8 zile, ceea ce creste sansele ca aceste concursuri sa fi cunoscute doar de clientela politica.
Modificarile au fost promovate de parlamentarii PSD în timpul lucrarilor comisiei speciale care dezbate proiectul de Cod Administrativ trimis în Parlament de Guvern.

rn