Aproape șapte mii de femei doresc să devină antreprenor. La ediția din acest an a programului „Femeia Antreprenor”, derulat de Ministerul Economiei, numărul dosarelor depuse și sumele solicitate depășesc cu mult previziunile autorităților.
Mai exact, 6.818 de doamne antreprenor și-au depus aplicațiile, sumele solicitate, în valoare totală de peste 1,36 miliarde de lei, fiind de aproape 7 ori mai mari decât bugetul alocat măsurii de sprijin pentru anul curent.
Odată finalizate înscrierile, programul „Femeia Antreprenor” va intra acum în etapa de verificare a veridicității informațiilor furnizate de aplicante. Aceasta va include evaluarea completării tuturor câmpurilor din formularul de înscriere și a codului CAEN Rev 2 eligibil. Totodată, se va verifica încadrarea în categoria IMM, precum și declarațiile asumate. Evaluările vor fi realizate de unitățile de implementare din cadrul AIMMT/MEAT.
Programul „Femeia Antreprenor” își propune să stimuleze și să sprijine înființarea și dezvoltarea IMM-urilor conduse de femei, având drept obiective îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora și realizarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială.
Societățile eligibilite trebuie să respecte criteriul conform căruia cel puţin unul dintre asociaţi să fie femeie şi să deţină cel puţin 50% din părţile sociale/acțiuni ale societăţii în cazul IMM-urilor aplicante. Pentru societățile înființate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, condiția se consideră îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatiști din Consiliul de Administrație este formată din femei.
Finanțarea acordată este de până la 200.000 lei. Bugetul alocat programului „Femeia Antreprenor” pentru anul în curs este de 200.000.000 lei, fiind estimat un număr de 1.000 de beneficiare, cu mult mai mic decât numărul de solicitări formulate.