Poliţia Locală Zalău va folosi doar tonfa, spray-ul lacrimogen şi cătuşele pentru a-i calma pe scandalagii.
Poliţia Comunitară se transformă incepand cu data de 1 iunie in Poliţia Locală Zalău şi urmează să primeas-că atribuţii sporite, insă doar pe hartie. Oficial, poliţiştii comunitari vor indeplini aceleaşi atribuţii – de menţinere a ordinii şi liniştii publice in municipiu, iar armele din dotare vor rămane neschimbate. Singura noutate o reprezintă inscripţionarea „Poliţia Locală” de pe uniformele rămase cu aceleaşi caracteristici ca şi in prezent. „In anexa la hotărarea de Consiliu Local prin care s-a infiinţat Poliţia Locală am specificat că ne păstrăm aceleaşi dotări, insă inscripţionarea va fi diferită şi se va face modificarea pe fiecare piesă de echipament”, ne-a declarat Mircea Bara, şeful Poliţiei Comunitare. In momentul de faţă, instituţia este in plin proces de schimbare a echipamentului de iarnă cu cel de vară. „Am primit echipamente cu noile sigle «Poliţia Locală», dar sunt la croitor pentru retuşare”, a precizat Bara, care speră că de la 1 iunie poliţiştii comunitari să poată imbrăca noile uniforme ale Poliţiei Locale.
Fără mascaţi şi fără muniţie
Pentru a primi in dotare armament cu muniţie neletală, poliţistul comunitar trebuie să urmeze un curs de perfecţionare cu durata de 90 de zile intr-o instituţie de invăţămant din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Pentru că nu sunt bani, şi nici locuri pentru acest curs, poliţiştii vor avea aceleaşi dotări ca şi pană acum: tonfă, spray iritant-lacrimogen şi cătuşe. „In momentul de faţă, pentru ce activităţi desfăşurăm, sunt suficiente dotările care le avem”, spune şeful comunitarilor.
Dacă in alte oraşe primăriile au „mascaţi” in cadrul Poliţiei Locale, la Zalău nu va exista un serviciu pentru intervenţie rapidă. „Ştiu că există poliţii comunitare care au recrutat luptători din randul cluburilor sportive, aflate in subordinea consiliilor locale, pe care i-au angajat in structuri de intervenţie. Noi nu avem această structură de intervenţie rapidă”, a explicat Mircea Bara.