Camera Deputatilor a adoptat marti o lege prin care primariile, in calitate de ordonatori de credite, nu vor mai putea face noi angajamente financiare decat dupa ce si-au achitat toate sumele restante pentru anul anterior.
Ordonanta de Urgenta 47/20012, potrivit careia ordonatorii de credite din sectorul bugetar au obligatia sa ateste achita-rea platilor restante pentru anul anterior, a fost aprobata cu 255 voturi ^pentru^, 53 ^impotriva^ si trei abtineri.Tousi, actul normativ permite angajamentele noi pentru proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile. Cu alte cuvinte, nimeni nu primeste nimic de la buget, atata timp cat nu este la zi cu platile catre acesta.
„ntrebarea daca aprobarea Ordonantei de Urgenta impiedica planurile de actiune pe viitor ale primariilor din judet este retorica in cazul multora dintre primariile din judet, inglodate in datorii. Multi dintre edili inca nu au reusit sa ramburseze nici macar o parte din platile restante pentru anul 2012. „n cea mai mare masura, primarii din Salaj arunca pisica moarta in curtea Consiliului Judetean, care, in opinia lor, ar fi trebuit sa le cofinanteze pro-iectele in care s-au angajat.
De cealalta parte, Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean, se arata ingrijorat de situatia primarilor datornici si considera ca cele mai multe datorii provin din neplata bunurilor, serviciilor si lucrarilor de care au beneficiat primariile, dar si din neachitarea la timp a facturilor care provin din programe nationale sau cu finantare externa.
Am contactat ieri cativa dintre primarii din Salaj care se afla pe lista neagra a datornicilor, pentru a vedea care mai este situatia acestor restante. Primarul din Poiana Blenchii, Chifor Augustin, ^pana in gat^ in arierate, a inregistrat, la finalul lunii ianuarie o suma res-tanta de 750.000 de lei. Printre proiectele importante pe care le-a realizat se afla si canalizarile.
La randul sau, primarul comunei Benesat, Sorin Romocea, are o datorie de 381.000 de lei. Acesta a mentionat faptul ca majoritatea datoriilor provin din proiecte care implica anumite cheltuieli din partea buge-tului local. ^Daca nu faceam imprumuturi, nu puteam finaliza lucrarile de introducere a apei potabile in cele trei sate ale comunei si nici lucrarile de canalizare^, a mai adaugat edilul. Primarul comunei Benesat considera ca si Guvernul ar trebui sa ii finanteze, insa nu se face nimic in acest sens. Cu toate acestea, tine sa precizeze ca pana la aceasta ora, a mai achitat din aceasta datorie. Cat? Edilul nu a precizat.
Primaria din Treznea a inregistrat la 31 ianuarie o suma restanta de 277.000 lei. Ca si cei mentionti anterior, primarul Emanoil Ionel sustine ca cea mai mare parte din aceasta datorie provine din proiectele care nu au fost cofinantate de catre Consilul Judetean, desi era de datoria acestuia sa faca acest lucru. Printre proiectele importante ale comunei Treznea se numara asfaltarea ulitelor. ^Primaria Treznea este cu un venit care nu se ridica la nivelul altor primarii, care au o pondere financiara mai mare, ce rezulta din plata impozitelor si taxelor si a unor contributii ale agentilor economici, care aduc venit.
Aceeasi scuza pentru restanta mare o invoca si primarul comunei Chiesd, Ioan Catana. Suma restanta a Primariei Chiesd este 218.000 lei. ^Pentru fiecare proiect, autoritatea publica locala are obligatia sa cofinanteze cu o anumita suma, afirma acesta. Cea mai mare datorie, insa, provine din baza sportiva, pentru care a cheltuit 127.000 lei din totalul sumei. Restul restantelor provin din alte proiecte, precum extinderea de canale, sau de la incalzire centrala pentru un camin cultural.
Asadar, multi dintre primari sunt prea datori ca sa se mai angajeze in proiecte pentru dezvoltarea comunitatilor lor.