Comuna Zimbor este o unitate teritorial-administrativă a județului Sălaj, având arondate satele Zimbor, Dol, Sâncraiu-Almașului, Chendremal și Sutor, și deși este relativ mică, cu un număr aproximativ de 1.000 de suflete, nivelul de trai este în continuă dezvoltare. De acest lucru se ocupă edilul PNL-ist Gabriel Mureșan, încă din iunie 2008.
Primarul Gabriel Mureșan, în funcție din 2008, este un om gospodar și un atent chibzuitor al banului public. Născut în 1968, mândru tată a 4 copii, fost pădurar în cadrul Ocolului Silvic Almașu, putem spune despre edilul comunei Zimbor că este un primar relativ tânăr, cu viziune spre viitor. Se luptă încontinuu pentru a implementa noi proiecte, deși, de multe ori, greutățile sistemului au pus piedici semnificative.
Evoluția bugetului local între anii 2020-2024
În anul 2020, la nivelul bugetului local al comunei Zimbor, totalul veniturilor s-a ridicat la 8.463.150 milioane lei, din care spre sectorul de dezvoltare, în proiecte și lucrări, au fost cheltuiți 6.065.860 lei. Anul 2021 a fost un an de cumpănă, fiind marcat de pandemia de Coronavirus, impedimentul fiind resimțit la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale. Astfel că venitul total la buget pe acest an a fost de doar 4.686.860 lei. Și de această dată, administrația comunei Zimbor a direcționat mai mult de jumătate din acești bani pentru evoluția comunei și pentru consolidarea sistemului de sănătate, imperios necesar în acea perioadă nefericită pentru noi toți. În anul 2021, în dezvoltare s-au absorbit peste 2.728.550 lei. În 2022, lucrurile au continuat pe aceeași linie, investițiile fiind extrem de puține din cauza situației grave globale. Banii locali pe 2022 au fost în cuantum de 3.732.680 lei, din care 1.245.890 lei au plecat spre proiectele de dezvoltare, achiziții și modernizări, făcându-se maximul posibil în situația de la acea vreme. Anul trecut a venit cu un boom înfloritor pentru buget, astfel că mai mult de 5.292.930 lei au intrat în vistieria comunei. Suma investită în lucrări și proiecte menite să ridice standardul de viață în comuna Zimbor la nivel european a fost de 2.730.100 lei. În prezent, pentru anul 2024, totalul de venituri al bugetului local este de 4.495.770 lei.
Proiecte și investiții finalizate în Zimbor
Proiectul de investiție cel mai cuprinzător, desfășurat la nivelul comunei Zimbor, este cel prin care s-au modernizat străzile și DC 58, s-au reabilitat poduri și asfaltat drumuri adiacente și ulițe. Suma de bani folosită pentru această investiție este una deloc de neglijat, și aici vorbim despre 4.853.140 lei. Cu banii primiți prin finanțare europeană, s-a construit o Casă de Ceremonii Funerare. Lucrările la capelă au costat 510.150 lei. De această Casă de Ceremonii Funerare se folosesc, deopotrivă, toate cultele religioase din comună. Sistemul modern de iluminat stradal este o altă investiție importantă, finalizată cu brio la nivelul comunei Zimbor. Au fost montate becuri cu led pe absolut fiecare stâlp din localitățile comunei, acest lucru fiind benefic pentru economisirea de bani și păstrarea acestora în bugetul local.
Finanțare guvernamentală pentru investiții necesare
Dispensarul Medical din Zimbor este o clădire modernă care deservește peste 1.400 de pacienți din comună și din împrejurimi și este construită la standarde moderne, europene, cu bani obținuți prin PNDL II, serviciile și condițiile din cadrul acestei instituții fiind unele egale cu cele din clinicile din marile orașe ale țării. Investiția a fost una extrem de importantă pentru că sănătatea oamenilor din comuna Zimbor “este pe primul plan”, spune primarul Gabriel Mureșan. Cabinetele moderne ale dispensarului au fost dotate cu aparatură medicală nouă, menită să ofere consultații de top pentru pacienți. Investiția se ridică la suma de 1.848.960 lei. Nici domeniul învățământului nu este neglijat de administrația locală. Astfel că, cu 505.040 lei, s-au executat lucrări de amenajare exterioară a Școlii Gimnaziale din localitatea Zimbor și de dotare cu mobilier și echipamente. Toate acestea s-au făcut pentru îmbunătățirea mediului de învățare, și pentru a oferi tuturor celor implicați în actul didactic o școală modernă, frumoasă și primitoare. Grădinița din aceeași localitate a fost, de asemenea, modernizată, dotată și amenajată atât exterior, cât și interior printr-o investiție de 78.420 lei. După cum bine se spune că omul harnic se cunoaște după rodul muncii mâinilor sale, iată că la urmă vine și cel mai consistent proiect de modernizare, desfășurat în comuna Zimbor. În cadrul acestuia, s-au modernizat, la standarde înalte, Drumul Comunal 58 Zimbor-Dolu-Sâncraiu-Almașului și străzi la nivelul localităților comunei printr-o investiție în valoare de 7.561.960 lei.
Proiecte și investiții în derulare
La momentul la care vorbim, este inițiată o investiție care are ca scop reabilitarea termică și eficientizarea energetică a Clădirii Primăriei Zimbor și a altor clădiri publice din comună. Aceste lucrări presupun anveloparea instituțiilor comunale, cu un cost total de peste 215.410 lei. De asemenea, în desfășurare se găsește și un proiect care urmărește asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, ecologic. Acesta presupune construcția de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice la Zimbor. Cuantumul acestei investiții pentru protejarea mediului înconjurător este de 597.990 lei. Se realizează inclusiv reabilitarea termică a Grădiniței Zimbor, cu suma de 597.990 lei. În cadrul lucrărilor, grădinița va fi, de altfel, și eficientizată din punct de vedere energetic. “Perla” investițiilor care se derulează în comunitatea zimboreană este reprezentată de refacerea Podului Sâncraiu-Almașului, un important punct de legătură pentru infrastructura locală. Pentru realizarea acestui proiect se cheltuie 1.022.760 lei.
Un număr important de proiecte și investiții de viitor, preconizate la Zimbor
Munca și hărnicia sunt principii de temelie pentru administrația locală. Printre investițiile de viitor se numără: construirea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie solară, pentru autoconsum în comuna Zimbor, canalizare menajeră și stație de epurare pentru ADI comuna Zimbor și comuna Sânmihaiu-Almașului, înființare Casă de Ceremonii Funerare la Sâncraiu-Almașului, extindere rețele apă potabilă și branșamente în comuna Zimbor și înființare sistem de apă potabilă în localitatea Dolu, eficiență energetică pentru Școala Gimnazială Zimbor, modernizare străzi, drum vicinal și reabilitare pod în Zimbor, modernizare și extindere Cămine Culturale în satele Sâncraiu-Almașului, Dolu, Sutor, Chendremal, modernizare străzi în satele Zimbor și Sutor, înființare Parc Industrial.
,, Durerea sufletului meu este proiectul ce presupune canalizarea. Așteptăm ultimul aviz de la Drumurile Naționale, pentru a putea depune proiectul pe Anghel Saligny, ca să putem începe procedura de achiziție. La canalizare am mai avut proiecte depuse și aprobate dar, din păcate, din cauza anumitor taxe impuse de către statul român, am renunțat la ele. Canalizarea este obiectivul meu principal de viitor pentru Zimbor. Cetățenii mai trebuie să știe că, prin Anghel Saligny, am optat pentru canalizare. Puteam să aleg drumuri dar, pe considerentul că nu pot construi, pentru că la canalizare e vorba de săpături și asta ar fi însemnat să stricăm drumurile proaspăt construite, am considerat că nu are niciun rost. Mai vrem, de asemenea, să refacem drumurile în Chendremal și Sutor. Oamenii să aibă răbdare și să înțeleagă că până la urmă lucrurile vor ieși așa cum trebuie”, a completat Gabriel Mureșan.
Finanțare din surse proprii
O grămadă de investiții au fost realizate cu bani de la bugetul local. Printre acestea, enumerăm amenajarea terenului sintetic Sâncraiu Almașului-297.500 lei; amenajarea terenului sintetic Zimbor- 239.900 lei ; amenajare teren volei Zimbor- 58.050 lei; amenajarea Căminului Cultural Zimbor- 245.530 lei; amenajare parc și spații de joacă Zimbor-532.720 lei; reactualizarea PUG- 234.060 lei, amenajare Bază Sportivă Zimbor- 445.580 lei.
“Am reușit multe proiecte din venituri proprii. Ultimul proiect presupune realizarea de pod și de drum la Zimbor și Sâncraiu Almașului, bani investiți 1.100.000 lei, toți suportați de către Primăria comunei. Apoi avem o sumă foarte mare de cofinanțare din partea primăriei și aici vorbim despre 4 miliarde 6 sute de mii de lei vechi, în proiectul ce vizează refacerea integrală a clădirii Grădiniței. La momentul actual, avem foarte puțini angajați în primărie și vă spun și de ce. Cinci funcționari publici avem. Nu am mai angajat pentru că am vrut să rămână mai mulți bani pentru investiții. Avem în derulare și o procedură de achiziție pentru a deschide o farmacie în cadrul dispensarului din comună. Sperăm să găsim o firmă dispusă să deschidă o astfel de unitate la noi, pentru a putea menține cei peste 1.200 de pacienți din Zimbor și Fildu. Pentru toate aceste eforturi susținute, vreau să mulțumesc celor 9 consilieri din cadrul administrației. Este important faptul că am majoritate în consiliu și nu se pune piedică proiectelor. Chiar și cei din opoziție au fost întotdeauna receptivi și nu s-au împotrivit. Am pus umărul împreună, pentru binele oamenilor noștri “, a adăugat primarul.
Gabriel Mureșan privește cu încredere spre viitorul comunei Zimbor.
“Eu vreau să le spun doar atât cetățenilor…investițiile au fost majore, în fiecare an, și acestea vor continua. Le mulțumesc pe această cale pentru sprijinul lor necondiționat, pentru respectul lor față de mine și îi asigur în continuare de faptul că reciproca este valabilă. Sunt onorat să fiu în serviciul lor, la Primăria Comunei Zimbor. Le ofer în continuare toată atenția mea și susținerea, totodată, întru rezolvarea prioritară a tuturor problemelor lor și sunt sigur că, făcând muncă de echipă, vom aduce comuna Zimbor la nivelul înalt, din toate punctele de vedere, pe care ni-l dorim cu toții!”, a concluzionat edilul.