În comuna Vârșolț, investițiile se țin lanț. Iar pentru că unitatea administrativ teritorială are venituri proprii mici, atragerea de fonduri pentru finanțarea proiectelor este esențială.

“Știți cum e…primarii promit, și marea majoritate se țin și nu se prea țin de cuvânt. Dar la mine, contractele și proiectele se cam adeveresc, în procent de 80%”, ne spune primarul Breda Lajos.

La nivelul comunei se lucrează la foc continuu, iar edilul supraveghează zilnic, îndeaproape, fiecare șantier al fiecărei lucrări. În prezent sunt în desfășurare lucrări de reabilitare, izolare și extindere la Școlile Gimnaziale Nr.1 și Nr.2.

La fosta clădire a școlii din Recea, se lucrează pentru amenajarea unor spații comerciale, a unei săli de ședințe, a unui birou provizoriu pentru medicul care vizitează săptămânal localitatea, și a unei săli cu scop educativ-distractiv, pentru tinerii din localitate. Aici, elevi nu mai sunt, aceștia deplasându-se pentru cursuri la școala din Vârșolț. Proiectul de investiție se ridică la 947.000 de lei și este finanțat prin Ministerul Dezvoltării.

Educația este și a fost dintotdeauna susținută de către administrația locală, astfel că, pentru amenajarea școlii cu clasele I-VIII din localitatea Vârșolț, primăria a alocat 150.000 de lei. Directoarea instituției de învățământ, Szoke Edith, ne spune că tranformarea interiorului școlii a avut loc în timpul vacanței de primăvară, prin bunăvoința administrației locale, și a primarului Breda Lajos, în special. “Pe viitor, aș vrea eu, ca și director al instituției, să inițiez un proiect de școală smart, așa încât copiii noștri să aibă parte de tot ce e mai bun”, spune Szoke Edith. Din cei 150.000 lei, s-au amenajat săli de clase, sala profesorală, holul școlii și s-a pavat trotuarul din fața unității de învățământ.

De asemenea, la Grădinița cu Program Prelungit se vor scoate la licitație lucrările de reabilitare și extindere, iar costul estimativ se ridică undeva la 950.000 de lei. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional.

Și dacă tot vorbim de copii, cu ocazia zilei de 1 iunie, Primăria a pregătit pentru fiecare elev din localitate câte un pachețel cu dulciuri, acestea fiind dăruite copiilor vineri, de către cadrele didactice. Tot de 1 iunie, pentru cei mici a venit la Vârșolț o mașină cu înghețată.

Continuă lucrările și la Dispensarul Uman din localitatea Vârșolț. Se muncește la reabilitarea clădirii, la izolare, și s-au montat geamurile de tip termopan. Investiția de la dispensar, care se vrea a fi unul dintre cele mai moderne din această parte a județului, se ridică la 868.000 de lei.

Se asfaltează, printr-un alt proiect de investiții, DC 17, care traversează comuna, și străzile lăturalnice din localitățile comunei, se betonează șanțurile, se construiesc podețe către curțile oamenilor și se pavează trotuare. Valoarea lucrărilor se ridică la 360.000 lei.

În maximum două luni de zile, se dă drumul și la stația de epurare de pe lacul Vârșolț, spune primarul Breda Lajos. Lucrurile ar fi mers mult mai bine dacă firma care executa lucrările nu ar fi dat faliment, astfel că un an și jumătate nu s-a mai putut face nimic, explică ediliul.

Prin AFIR, s-au scos la licitație lucrările pentru un nou teren de fotbal la Vârșolț. Se vor pune tribune noi și se vor amenaja vestiare, pentru ca localnicii, dar nu numai, să poată juca fotbal aici. Prin C.N.I. se licitează în prezent lucrările de la sala de sport din localitatea Vârșolț, care a rămas neterminată din cauza decesului patronului firmei care executa lucrările, astfel că totul a rămas într-o situație incertă. În prezent, sala de sport este finalizată în proporție de 80%.

Se construiesc 2 blocuri ANL cu 32 apartamente pentru tinerii care vor să se stabilească aici. De asemenea, pentru noul sediu cochet și modern al Primăriei s-a investit 1 milion de lei.

Vârșolțul va avea iluminat inteligent pe fiecare stâlp din localitate, printr-un proiect cuprins în Programul privind Sprijinirea Eficienței Energetice și a Gestionării Inteligente a Energiei în Infrastructura de Iluminat Public. Primarul Breda Lajos spune că pe fiecare stâlp din comună vor fi amplasate leduri economice de 50 kw. “Eu nu sunt doar primarul Vârșolțului, ci sunt trup și suflet și pentru cei din Recea, Recea Mică ori cătunul Verveghiu”, afirmă ediliul.

Edilul este sprijinit în demersurile sale de către viceprimarul Deneș Andrei, care ne vorbește despre viitoarele planuri de investiții.

“Intenționăm să extindem rețeaua de canalizare pentru localitățile Recea și Recea Mică, și pentru asta am depus documentația deja. Estimăm o valoare a investiției de 17.919.326 lei. De la C.N.I. am mai solicitat finanțare pentru un proiect de extindere a rețelei de apă pentru toate satele aparținătoare comunei Vârșolț, pentru a putea introduce apă curentă pe toate străzile. Și acest proiect are un deviz estimativ de 654.000 lei. Bineînțeles că ar mai fi o investiție în care să aducem la standarde lăudabile absolut toate străzile din Vârșolț, iar acest lucru ne costă nici mai mult, nici mai puțin de 2 milioane de lei, eșalonați pe două proiecte”, precizează viceprimarul Deneș Andrei.

De curând s-a depus documentația necesară și o cerere de finanțare către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru aducțiunea de gaz. Se speră la un aviz favorabil pentru Vârșolț, cu atât mai mult cu cât conducta principală de gaz trece pe la 200 de metri distanță de localitate. Se are în vedere, de asemenea, prin AFIR, pregătirea documentației pentru asfaltarea și aplicarea de tratament bituminos pentru 15 km de drum de exploatație agricolă.

În toamnă, vor continua lucrările de înfrumusețare a comunei, primarul dorind să planteze tuia și trandafiri în locul prunilor sau arbuștilor care sunt în prezent. Primarul vrea o comună “ca afară”, mai exact ca și cele din țara vecină, Ungaria, cu care Vârșolțul se înfrățește: Vasad și Nyircsaszar.

Nici valorile tradiționale sau obiectivele turistice nu sunt lăsate de izbeliște de actuala administrație. Vârșolțul are lacul de acumulare, de-o frumusețe rară, cu o faună diversă: întâlnim aici lebede, rațe sălbatice, berze, etc. Mai sunt apoi pivnițele vechi de vin, care datează din anii 1800, Biserica de Lemn de la Recea, dar și portul popular, de care localnicii sunt tare mândri și nu scapă nici o ocazie pentru a-l promova.