Vizita pe care am facut-o zilele trecute in Comuna Hereclean ne-a insuflat optimism prin evidenta faptului ca aceasta comuntate se dezvolta in ritm alert. Hereclean este in top trei cele mai bogate comune salajene si este printre putinele care are pusa la punct o infrastructura rutiera de invidiat. Primarul Dobrai Francisc a reusit sa atraga fonduri atat de la Uniunea Europeana, cat si de la Guvern, iar banii proprii ai comunitatii dau si ei rezultate frumoase.
rn
Edilul se poate mandri ca pastoreste una dintre cele mai dezvoltate si mai bogate comunitati din Salaj. „n 2016 a fost votat cu o majoritate covarsitoare pentru al treilea mandat, asa ca tocmai s-au implinit zece ani de cand Dobrai Francisc este primar in Hereclean. Este un om deschis si iubitor de oameni, indiferent de pozitia sociala. Pentru el, nevoile comunitatii au fost mereu o prioritate.
Dobrai Francisc a preluat Primaria Hereclean in anul 2008, cand comuna nu avea drumuri asfaltate, iar apa curenta era doar in jumatate din comuna, care avea de altfel datorii de 10 miliarde de lei pentru aductiunea de apa. Cel care a inceput lucrarile cu aductiunea de apa a fost precendentul primar, Pacala Vasile, care nu a reusit sa finalizeze proiectul.
rn
Strazi si ulite asfaltate in proportie de 95 la suta
rn
Dobrai Francisc a atras sume record din fonduri europene, bani cu care a ridicat standardele de calitate a vietii in comuna Hereclean.
rn
"Principalul obiectiv la inceputul mandatului din 2008 a fost asfaltarea a cat mai multor drumuri si strazi din comuna, cu un plan bine pus la punct. Un alt obiectiv a fost finalizarea si extinderea aductiunii cu apa.
Din 2008 si pana in prezent, in 10 ani ca primar, m-am preocupat de modernizarea si asfaltarea drumurilor. Comuna Hereclean are sase sate, care in prezent sunt asfaltate in proportie de peste 90 la suta din totalul de strazi si ulite din comuna.
Printr-un proiect european, cu contributie proprie in proportie de 50 la suta, in valoare de 2 milioane de euro, vom reusi asfaltarea si modernizarea strazilor si ulitelor din comuna in proportie de 95 la suta. Contractul este semnat si se afla in faza de contractare a lucrarilor. Lucrarile vor incepe anul viitor in primavara. Prin acest proiect vom moderniza 12 kilometri de strazi si ulite. Tot prin fonduri europene vom moderniza circa 5 kilometri de drum de exploatatie agricola cu suma de un milion de euro, de la limita cu Bocsa pana la limita cu Criseni. Din fonduri europene, pe Axa 3.2.2, cu o valoare de 2,5 milioane euro, au fost modernizate si asfaltate strazi si drumuri comunale pe o lungime de 27 de kilometri. Tot prin acest proiect a fost implementat un centru de invatamant after-school, beneficiari fiind copii proveniti din familiile defavorizate si s-a realizat modernizarea a doua camine culturale, din Hereclean si Badon. Tot cu fonduri europene s-a construit un Centru de Informare Turistica in valoare de 100.000 euro", ne spune primarul.
rn
Apa, drumuri si scoli cu bani atrasi de la Guvern
rn
Prin programe guvernamentale, Comuna Hereclean a reusit sa atraga in cei 10 ani sub conducerea lui Dobrai Francisc peste 80 de miliarde de lei vechi.
Din aceasta suma, 30 de miliarde de lei vechi au fost cheltuiti pentru aductiunea si distributia de apa potabila. S-a reusit alimentarea cu apa potabila a tuturor localitatilor din comuna, facilitand bransarea cetatenilor la reteaua cu apa.
Prin PNDL 2 (Programul National de Dezvoltare Locala), Primaria Hereclean a depus trei proiecte si a reusit sa atraga de la bugetul de stat 45 de miliarde de lei vechi. Primul proiect care a fost realizat a fost modernizarea si asfaltarea a 3,1 kilometri de drum din DC7 – Diosod – Bocsita. Al doilea proiect pentru care s-a semnat contractul si vor incepere lucrarile este modernizarea si reabilitarea cladirii Scolii din Diosod. Al treilea proiect este pentru construirea unei noi Gradinite in localitea Guruslau.
rn
Banii proprii ai comunei au facut lucruri mari
rn
Prin investitii din fonduri proprii s-a reusit modernizarea caminelor culturale din Diosod, Panic, Guruslau, asa ca toate caminele culturale sunt modernizate la standarde europene si sunt folosite pentru diferite evenimente.
Prin modernizarea iluminatului public in toata comuna, pe toate strazile locuite, cu 6 miliarde lei vechi, au fost schimbate toate lampile cu corpuri de iluminat tip led. Beneficiile modernizarii iluminatului public au fost reducerea cu 70 la suta a facturii, iar calitatea luminii este mai buna.
Primaria Hereclean a folosit banii de la bugetul local pentru asigurarea confinantarii tuturor proiectelor pe fonduri europene si guvernamentale, dar si costuri cu executarea de studii de fezabilitate.
rn
Comunitate integra inseamna educatie,
sanatate, sport si cultura
rn
Pe raza intregii comune au fost realizate si amenajate statii moderne de autobuz acoperite si au fost construite platforme pentru colectarea deseurilor menajere.
Cu trei miliarde de lei vechi a fost modernizat dispensarul medical din Hereclean si punctul sanitar din Diosod.
Toate cultele religioase au beneficiat de sprijin financiar din partea primariei; din bani de la buget au fost construite in comuna trei capele, cu sprijinul parohiilor.
Primaria Hereclean a reabilitat toate scolile din comuna si le asigura lemne de foc in sezonul rece. Primaria deconteaza transportul profesoriilor, acorda premii si burse elevilor cu rezultate foarte bune.
Primaria Hereclean finanteaza si o echipa de fotbal in liga a 5-a – Unirea Hereclean.
Comuna Hereclean are doua cabinete medicale cu doi medici de familie, un cabinet stomatologic si doua farmacii private.
rn
Asistenta sociala nu inseamna nemunca,
ci sprijin pentru cei care au cu adevarat nevoie
rn
Sub conducerea lui Dobrai Francisc a fost reds numarul de asistati sociali in 10 ani de la 50, cati erau in 2008, la doar 12, care astazi preseteaza diferite munci – curatenie, deszapezire. Ajutoarele de incalzire au fost si ele reduse strict la beneficiari nevoiasi. Daca in 2010 erau 1.400 de beneficiari, in 2017 au fost acceptate doar 60 de familii.
Primaria Hereclean a obtinut pe de alta parte o sponsorizare de la firma SC Silcar de 10.000 de lei pentru achizitia a doua carucioare electrice pentru persoane cu dizabilitati.
Primaria Hereclean a oferit din fondul de rezerva 10.000 de lei pentru reconstructia a doua case care au ars complet casa intr-un incediu devastator.
rn
Sprijinul pentru mediul de afaceri
inseamna dezvoltare pentru comuna
rn
Pe raza comunei Hereclean functioneaza in jur de 200 de firme, care asigura foarte multe locuri de munca atat pentru locuitorii comunei Hereclean, cat si pentru cei din Zalau sau din comunele invecinate.
Primaria Hereclean sprijina mediul de afaceri atat pe partea de infrastructura, prin extinderea retelei de drumuri asfaltate, a retelei de electricitate si a retelei de apa.
O alta masura pentru sprijinirea mediului de afaceri din Hereclean a fost luata de primarul Dobrai Francisc in 2016 prin reducerea impozitului pe cladiri de la 1,5 la suta la 1 la suta.
rn
Proiecte importante – introducerea gazului
si canalizarea menajera
rn
Proiectul privind canalizarea menajera a comunei Hereclean va fi realizat in doua etape. Prima prevede canalizarea pentru localitate Panic, Hereclean, Badon si este cuprins in Masterplanul Judetului Salaj, finantat prin POIM. A doua etapa prevede canalizarea pentru localitatile Diosod si Guruslau, iar Primaria Hereclean executa un studiu de fezabilitate si are in vedere sa depuna un proiect cu finantare guvernamentala prin PNDL.
Pentru asigurarea alimentarii cu gaz pentru populatie si pentru agentii economici de pe raza comunei Hereclean a fost elaborat un studiu de fezabilitate, au fost obtinute toate avizele. Mai este nevoie de un singur aviz, de la DRDP Cluj, aviz care este in curs de obtinere. Proiectul pentru gaz este de 1,7 milioane euro.
Primaria Hereclean va avea un strand termal
ca cel din Ocna Sugatag
rn
Primaria Hereclean a inceput demersurile pentru a realiza un strand termal cu apa sarata, printr-un proiect public-privat. Prima etapa a fost forarea unui put si gasirea sursei de apa termala, faza realizata inca din anul 2009. Au fost facute buletinele de analiza a apei si s-a constatat ca apa din Guruslau are calitati balneoclimaterice la fel ca si la Sovata, apa fiind recomandata pentru tratarea diferitelor boli cronice. Proiectul statiunii de la Guruslau va fi asemanator celui din Ocna Sugatag.
rn
Munca in echipa si viziunea corecta
pentru viitor sunt ingredientele reusitei
rn
Primaria Hereclean are ca prioritate atragerea potentialilor agenti economici si investitori prin informarea rapida cu privire la obtinerea unor terenuri pentru construirea investitiilor, informarea cu privire la beneficiile si facilitatile oferite de comuna Hereclean, care este situata in proximitatea municipiului Zalau. Primaria Hereclean are in vedere extinderea utilitatilor publice si asigurarea infrastructurii rutiere pentru sprijinirea construirii de noi case de locuit. Hereclean s-a extins in ultimii ani in ritm alert; s-au construit foarte multe case de locuit noi si sedii de firme – capacitati de productie.
„n 10 ani, primarul Dobrai Francisc a format o echipa manageriala inchegata de profesionisti care au reusit sa asigure dezvoltarea comunei intr-un rimt alert.
Primaria Hereclean este foarte atenta in comunicarea cu cetatenii din toate cele sase sate prin disponibilitate, intelegere si operativitate in solutionarea problemelor ridicate.