Continuam seria reportajelor din comunitatile rurale, prin care ne propunem sa va prezentam proiectele aflate in curs de implementare. Saptamana aceasta am vizitat comuna Dobrin, condusa din anul 2016 de primarul UDMR Bogdan Ferenc Istvan, aflat la primul mandat castigat cu un scor de peste 67%.
rn
“In 2016 cand am preluat Primaria Dobrin am venit in fata cetatenilor cu un program bine stabilit bazat pe dezoltare, cresterea calitatii vietii cetatenilor si inca din primele zile de mandat am inceput sa lucram la acest proiect. Astazi, comuna Dobrin deruleaza mai multe proiecte atat pe fonduri europene, cat si pe fonduri guvernamentale, dar si din bugetul local. In spatele reusitei noastre sta disciplina, o echipa de profesionisti, dar si buna colaborare cu viceprimarul si Consiliul Local. Am reusit sa atragem sume importante din fonduri europene pentru dezvoltarea comunei Dobrin.”, ne-a declarat edilul Bogdan Istvan.
Viceprimarul Toth Alexandru, aflat pe functie din anul 2008 la al treilea mandat, iar principala lui responsabilitate sunt proiectele de investitii. “Din totdeauna de cand am intrat in Primaria Dobrin m-am ocupat de dezvoltarea comunei, tot timpul am alergat ca sa realizam o cat mai mare absorbtie a fondurilor europene, ceea ce s-a si intamplat. In acest moment avem proiecte pe fonduri europene, cat si pe PNDL 2.”, a declarat vicele Toth Alexandru.
rn
Fonduri europene pentru reabilitarea totala a trei camine culturale
“Avem pe masura 7.6 – Modernizarea, reabilitarea si dotarea a trei Camine Cultural cu o valoare totala de 450.000 euro, respectiv in localitatile Doba, Sancraiu Silvaniei si Verveghiu. Proiectul se afla in derulare, doua camine sunt deja pregatite pentru receptie, adica lucrarile sunt in proportie de peste 95% realizate. La al treilea camin din Sancraiu Silvaniei nu s-a prezentat nimeni la licitatie, am completat dosarul cu sumele ramase de la celelalte doua camine, vom face o noua licitatia in cursul acestui an si speram sa ne gasim un constructor care sa execute lucrarea. In cadrul acestui proiect au fost cuprinse lucrari de reabilitare completa a caminelor culturale, de la acoperis, interioare, exterioare, instalatii si dotare cu mobilier modern.”, spune primarul Bogdan Istvan.
Peste 1 milion de euro de la Uniunea Europeana pentru asfaltarea strazilor din comuna
“Avem pe masura 7.2 avem un proiect derulat prin Asociatia Intercomunitara Valea Salajului, care cuprinde patru comune, respectiv Criseni, Dobrin, Salatig si Mirsid, unde avem un proiect castigat in valoare de 4 milioane de euro, ceea ce inseamna modernizare drumuri – asfaltari in 12 localitati, insumand 48 de kilometri. Comunei Dobrin in revin circa 11,5 kiloemtri de drumuri care vor fi asfaltati. Nu s-a prezentat nicio firma la licitatie si am refacut proiectarea. Este cel mai mare proiect din tara din sesiunea 2017. Speram ca ne gasim constructor si la anul sa finalizam lucrarile. Dupa finalizarea acestui proeict, comuna Dobrin va fi asfaltata 100%, insa fara cateva catune care sunt mai izolate. Tot pe masura 7.2 mai avem un proiect pentru care recent am finalizat PT-ul (proiectul tehnic), respectiv pentru construirea unei capele mortuare in satul Dobrin cu o valoare de 56.000 euro. La acest proiect a fost semnat contractul anul acesta, iar anul viitor speram sa-l finalizam.”, ne spune vicele Toth.
rn
Banii Guvernului sunt buni pentru retea de apa si canalizare
“Pe PNDL 2 avem trei proiecte. Primul proiect este extinderea retelelor de apa si canal in localitatile Naimon si Deleni, unde nu am avut pana acuma nici apa, nici canalizare. Si restul localitatilor unde sunt stradute laterale si nu am avut apa, canal vom introduce si acolo. Valoarea proiectului este de 49 de miliarde de lei vechi, respectiv 10 kilometri de retea de apa si 11 kilometri de retea de canalizare. Momentan suntem la faza de executie, insemnand 60-65% din lcurarile sunt realizate. Termenul de finalizare este primavara anului 2020. Asta inseamna ca toate casele care se afla in intravilanul loicalitatii, in toate satele din comuna Dobrin, vor fi legate la reteaua de apa si canalizare.”, ne spune viceprimarul Toth Alexandru.
rn
Infrastructura scolara reabilitata total si modernizata la standarde europene
“Tot in cadrul PNDL 2 mai avem cuprinse doua scoli pentru reabilitare stop_coloana totala, respectiv Scoala Gimnaziala nr. 1 Dobrin si Scoala Primara din satul Doba. Ambele obiective de investitii se ridica la valoare de circa 15 miliarde de lei vechi. Am facut trei licitatii pana am gasit un constructor, suntem in etapa de evaluare oferte. Lucrarile vor incepe in primavara anului viitor pentru ca avem proiectare plus executie. Termenul de finalizare este anul 2020 si speram sa finalizam lucrarile pana la inceperea anului scolar 2020-2021. Lucrarile vizeaza o reabilitare completa a celor doua scoli, de la acoperis, interioare, exterioare, schimabre mobilier nou, pardoseli, bai, instalatii, inclusiv gard si amenajare curte. Au fost cuprinse si achizitia de echipamente, adica calculatoare, proiectoare, table, cazan de incalzire.”, ne declara primarul Bogdan Istvan.
rn
13 kilometri de drum de exploatatie agricola asteapta finantarea de la U. E.
“Am depus un proiect pe masura 4.3, adica asfaltarea a 13,6 kilometri de drum de exploatatie agricola in valoare de 1 milion de euro. Au castigat doar 25 de proiecte si noi asteptam sa vedem daca ne calificam pentru finantare. Si in perioada trecuta, tot asa in primul ciclu financiar 2007-2013 la urma cand au mai ramas fonduri s-au dat bani pentru proiectele respective. Tot asa avem un proiect castigat pe masura 1.2.5, unde am avut circa 8 kilometri de drumuri agricole care au fsot asfaltate si care sunt finalziate.”, ne-a declarat edilul.
rn
Din bugetul locale se repara drumurile, se construieste o capela in satul Doba si s-a achizitioant un sistem de supraveghere video
“Bugetul nostru este unul destul de mic, iar asigurarea cofinantarii la proiectele aflate in curs de derulare nu ne da posibilitatea sa facem foarte multe lucrari. In satul Doba construim cu 2 miliarde de lei vechi o capela mortuara, se afla in executie 80% fiind realizat, iar luna viitoare speram sa o terminam. In luna octombrie cand organizam Zilele satului Doba vrem sa inauguram investitia. Tot din bugetul local derulam un proiect de reparatii drumuri cu suma de 90.000 lei. In proiect sunt incluse toate satele unde mai avem pietruire, reparatii asfalt ca sa trecem iarna pana vine proiectul mare cu fonduri europene. Am realizat si un sistem de supraveghere video cu 16 camere pe care le-am amplasat pe toata raza comunei in toate satele, pe drumurile principale, in intersectii. Scopul acestei investitii a fost cresterea sigurantei cetatenilor, reducerea infractionalitatii din comuna si o buna supraveghere a comunitatii. Ne dorim ca in continuare, in fiecare an sa mai achizitionam cate o camera video in toate cele 7 sate din comuna.”, spune primarul.
rn
Proiecte de viitor – infiintare retea de gaz metan
“Avem un proiect pentru aductiune gaz metan. Momentan se lucreaza la SF (studiul de fezabilitate). Noi am inclus aici ridicarile topografice in toate satele comunei Dobrin, urmeaza sa vedem daca reusim sa acoperim toata comuna. Proiectul va fi depus pe FDI (Fondul de Dezvoltare si Investitii).”
rn
Reabilitarea drumurilor comunale care au fost asfaltate cu 10 ani in urma
“Noi ce mai avem de gand sa facem in perioada urmatoare, pe langa atragere in continuare de fonduri europene este ca drumurile comunale care au fost asfaltate acum 10 ani in urma sa fie reasfaltate cu un strat de uzura. Ne gandim chiar sa facem un SF pentru viitorul ciclu financiar european 2021-2027. Pentru noi fondurile europene sunt prioritate zero. Tot pe fonduri europene vom depune un proiect si pentru reabilitarea iluminatului public care va fi modernizat cu becuri LED. Vom continua cu modernizarea caminelor culturale din Naimon si Deleni, dar si construirea de capele mortuare in satele care nu au.”
“Pentru toate aceste proiecte pe care le-am realizat pana in acest moment, doresc sa le multumesc colegilor din primarie, Consiliului Local care ne ajuta si sunt alaturi de noi in toate proiectele, ne inteleg si ne ajuta sa dezvoltam comuna.”, spune primarul Bogdan Istvan Ferenc.