Dealuri, drumuri șerpuite și atât de abrupte încât ai senzația că urcă spre cer, case izolate pe culmi. Un piesaj de poveste, la aproximativ 50 de kilometri de Zalău, în comuna Cristolț.

Sunt locuri pitorești, pefecte pentru a fi vizitate și admirate, însă greu de gospodărit, de la asfaltarea drumurilor, până la atragerea de fonduri europene. Nu e același lucru să modernizezi infrastructura rutieră la câmpie, de exemplu, sau pe culmile dealurilor, la fel cum, pe cât e de simplu pentru o comună mare să acceseze bani europeni, pe atât de complicat poate fi pentru o unitate administrativ teritorială mică. Comunele mici, potrivit Ghidurilor de finanțare, primesc punctaje mici, așa că banii europeni rămân, pentru ele, un vis frumos, fiind nevoite să se descurce așa cum pot cu banii pe care reușesc să-i colecteze în bugetul local.

La Cristolț, amenajarea drumurilor din comună e o adevărată provocare, la care extrem de puțini constructori sunt dispuși să se înhame. Până la asfaltarea lor, o bună parte din ele au fost pietruite an de an, pentru a putea fi folosite în bune condiții. Drumurile de hotar, cum le spun oamenii, au fost refăcute periodic, cam la trei ani, cu buldozerele, pentru a se putea transporta produsele agricole și lemnele de foc din pădure.

Dacă într-o localitate oarecare asfaltând cinci kilometri de drum poți traversa tot satul și să mulțumești pe toată lumea, în comuna Cristolț un drum de 5 kilometri duce până la o singură casă, la doar una din acele gospodării răsfirate pe dealuri.

Comuna cuprinde satele Cristolț, Văleni, Muncel și Poiana Onții. În toate cele 4 sate se desfășoară în prezent lucrări.

S-a finalizat asfaltarea drumurilor comunale DC 48 Muncel, pe o lungime de 4 kilometri, și DC 47 Văleni, pe un sector de 4,5 kilometri. A fost nevoie de realizarea a trei ziduri de sprijin, ținând cont de relieful zonei. Și drumul județean 110 D a fost asfaltat, pe raza localității Cristolț, urmare unei solicitări adresate Consiliului Județean.

Prin PNDL 2, se are în vedere modernizarea infrastructurii rutiere în comuna Cristolț pe 10,6 kilometri de drumuri. Proiectul are o valoare de 5,7 miloane lei, iar termenul de finalizare al investiției este sfârșitul anului viitor. În proiectul de asfaltare sunt incluse străzi din toate cele patru sate, iar la finalizarea investiției comuna va avea o rețea de drumuri asfaltate de peste 27 de kilometri.

O investiție care demarează în această perioadă este consolidarea terasamentului străzii Valea Șesii și devierea pârâului cu același nume din localitatea Văleni. Tot la Văleni, au fost construite două punți pietonale și deschise trei drumuri noi la gospodăriile izolate.

S-au făcut, de asemenea, primii pași pentru o lucrare importantă în comună: realizarea unui drum județean pe varianta Cristolț-Poiana Onții-Zalha, cu posibilități de deschidere a circulației spre Dej și Cuj, respectiv Șimișna-DN1H.

Cât privește aducțiunea apei în comună, Cristolț e inclusă în proiectul Companiei de Apă, derulat prin POIM, care are ca termen de finalizare anul 2023, la finele acestei luni urmând a fi desemnat executantul lucrării. Deși proiectul viza doar centrele de comună, administrația locală a reușit să includă și localitatea Văleni, argumentând poziționarea geografică a acesteia. Amplasamentul pentru cele două stații de pompare și pentru bazinul de apă a fost pregătit deja, în „Dealul Petrișului”. Conform unei adrese primite de admnistrația locală, de la Asociația Regională pentru dezvoltarea infrastructurii din bazinul hidrografic Someș-Tisa, tronsonul Bălan-Letca-Lozna -Cristolș a intrat în procedura de achiziție pentru desemnarea constructorului la finele lunii iulie, iar deschiderea ofertelor ca avea loc în 21 septembrie.

Școli frumoase și puse la punct găsim în comuna Cristolț, chiar dacă numărul copiilor este relativ mic. În prezent, la școala gimnazială din Cristolț se înlocuiesc ferestrele vechi cu unele din tâmplărie pvc.

În imediata apropiere a școlii, se lucrează și la sala de sport. Clădirea vechii școli, construită din piatră rotundă, a fost complet reabilitată, consolidată și modernizată și transformată în sală de sport pentru copiii din comună.

Și la căminul cultural din Cristolț am găsit șantier. Acesta a intrat într-un proces de extindere și reabilitare, investiție finanțată din bugetul local. Lucrările costă în total peste cinci sute de mii de lei, din care aproximativ trei sute de mii de lei sunt asigurați din bugetul pe anul în curs, lucrarea urmând a fi gata la finele anului viitor. Cămine culturale moderne și spațioase, recent renovate, sunt și la Muncel și la Văleni.

Administrația locală a făcut eforturi pentru ca școala primară de la Văleni, unde sunt puțini copii, să nu fie închisă, iar aceștia să nu fie nevoiți să facă naveta dacă, oricum, au în localitate o unitate de învățământ bine pusă la punct.

Pe lista priorităților pe termen scurt și mediu pe care și le-a fixat admnistrația locală se numără continuarea proiectului de modernizare a infrastructurii rutiere, aducțiunea apei la Crisolț și Văleni, continuarea programului de cadastrare gratuită a terenurilor agricole din toate localitățile comunei, amenajarea unei capele prin transformarea unor anexe ale primăriei din avecinătatea casei parohiale, pietruirea drumurilor spre mai multe gospodării izolate din comună, punerea în practică a proiectului de modernizare a drumului județean DJ 110 D Suseni-DC 48, lucrări ample de excavări și terasamente la tronsonul de drum comunal DC 48, zona Coastea ursului, dinCristolț, pentru a se putea circula corespunzător pe acest tronson de drum folosit cu precădere pentru transportul lemnelor și a produselor agricole, susținerea funcționării tuturor școlilor din comună cu efectiv redus de elevi.

Dacă pentru multe comune găsirea unui medic de familie rămâne încă o problemă, la Cristolț medicul a venit de tot. S-a îndrăgostit de frumusețea locului și a rămas în comună, după ce administrația locală i-a pus la dispoziție o locuință. Profesează la dispensarul din Cristolț, iar o dată pe săptămână se deplasează în localitățile Văleni și Muncel, unde au fost amenajate cabinete de consultații.