Compania de Apă Someș S.A. a finalizat nou proiect destinat extinderii producției de energie verde. Contractul „Instalare centrală electrică fotovoltaică”, cofinanţat din fonduri europene, a vizat instalarea de parcuri și centrale fotovoltaice în cadrul a șase obiective mari consumatoare de energie ale societății în județele Cluj și Sălaj și vor permite reducerea semnificativă a consumului energetic din surse convenționale poluante, înlocuindu-le cu energie verde din resurse regenerabile, care pot acoperi un procent important din nevoile acestor mari consumatori, reducând major amprenta de carbon şi astfel impactul asupra mediului.
Valoarea totală a contractului de finanțare este de 23,4 milioane lei.
“Finalizarea acestui proiect reprezintă un pas semnificativ în direcția angajamentului nostru de a deveni mai sustenabili și de a oferi soluții energetice mai curate comunității noastre. Suntem mândri să ne alăturăm eforturilor globale de minimizare a efectelor schimbărilor climatice și de reducere a amprentei de carbon”, spune directorul general al Companiei de Apă, Călin Vasile Neamțu.
De aceste instalații beneficiază Stația de epurare a apei uzate Cluj-Napoca, Uzina de apă din Florești, Stația de captare – tratare apă din Bologa care deservește orașul Huedin, precum şi Stațiile de epurare a apei uzate din Zalău, Dej şi Gherla.
Beneficiul secundar al acestei investiții este scăderea cheltuielilor de operare a acestor obiective ale Companiei, prin reducerea semnificativă a cheltuielilor de energie electrică.
Compania de Apă Someș S.A. utilizează deja și alte modalități de producere a energiei verzi regenerabile, prin microhidrocentrala de la Tarnița, prin construirea în prezent a celei de-a doua microhidrocentrale la Stația de tratare a apei de la Gilău, precum și prin producerea de energie electrică și termică din biogazul rezultat din procesul de epurare atât în județul Cluj, cât și în județul Sălaj.