Compania de Apa Somes SA – sucursala Zalau isi face iar damblaua debransarilor. E aceeasi veche poveste, cu locatarii care nu s-au constituit intr-o forma asociativa si care platesc indivi-dual apa consumata. La redactia ziarului nostru am primit semnale ca locata-rii din blocurile A2 de pe Bulevard si G14 din Dumbrava Nord nu pot sa-si plateasca individual consumul de apa si, totodata, sunt amenintati ca vor fi debransati. Tot sub amenintarea cu debransarea, in vara anului 2011, in jur de 960 de scari de bloc din cele 1.063 din municipiul Zalau au incheiat contracte de furnizare apa canal, prin care facturile sunt emise la comun. Adica, reprezentantului locatarilor de pe scara respectiva. Au mai ramas in jur de 103 scari de bloc din municipiu care nu au incheiat contract de furnizare la comun si care acum sunt considerati consumatori „clandestini”.

Bani refuzati fara explicatii
Traian Galis, locatar al blocului G14 de pe strada Victor Deleu, s-a deplasat in cursul zilei de ieri la ghiseul Companiei de Apa Somes pentru a plati consumul de apa. Cu stupoare a constatat ca angajata careia i s-a adresat cu banii nu a vrut sa-i primeasca, fara a da explicatii. I-a inmanat, in schimb, o nota semnata de directorul sucursalei, inginerul Eugen Pop, in care se stipuleaza noile reglementari privind incheierea contractelor de furnizare. Pe baza prevederilor emise la nivel national inca din 2007, „contractele individuale inche-iate la nivel de apartament existente anterior datei de 1 Noiembrie 2010 au devenit nule prin efectul legii”, se arata in nota companiei. Se pune totusi intrebarea: De ce locatarul Galis Traian a putut sa achite individual taxa pentru consumul de apa canal pana in luna aceasta? Parerea lui Galis este ca „cei de la Compania de Apa Somes nu vor sa ne ia banii individual pentru a ne obli-ga sa ne asociem, amenintandu-ne cu debransarea”. Dar o asociere nu-i intotdeauna binevenita. In cazul de fata, exista pe scara unde locuieste familia Galis si rau platnici. Evident, prin asociere, locatarii bine intentionati vor trebui sa scoata bani din buzunar ca sa plateasca consumul de apa. Pentru ca pe operator il intereseaza sa ia intreaga suma de la beneficiar. Masura este coercitiva si nu da bine, in privinta asocierii si a dreptului la proprietate. Care lege te poate obliga sa te asociezi cu un rau platnic sau sa-ti fie afectata proprietatea?

Nici la comun, nici individual
Intr-adevar, SC Compania de Apa Somes SA le da locatarilor „posibilitatea legala sa devina titularii unui contract individual, daca TOTI locatarii din scara opteaza pentru separarea de bransament, in conditiile legii”. Numai ca acest sistem de bransare costa. Specialistii au estimat ca valoarea unui bransament pe apartament se ridica la 800 de lei. Directorul sucursalei, inginerul Eugen Pop, sustine ca pretul unui bransament individual se invarte in jurul a 250 de lei. Patinand prin aceasta saracie lucie, multi proprietari de apartamente nu pot sa-si plateasca apa, darmite sa suporte cheltuielile unui bransament individual? Asa ca nu vor fi cu TOTI de acord sa se branseze individual.

Directorul companiei trage focul sub oala sa
Contactat ieri, mai marele companiei, directorul Eugen Pop, (singurul care are voie sa dea informatii mass – mediei), acesta, cu abilitate, a incercat sa traga focul sub oala sa. „Facturarea noastra catre blocuri se face conform Legii 241 cu toate modificarile si conform regulamentului de organizare si functionare a serviciilor publice de apa canal”, ne-a declarat acesta. Care lege, domnule director? Cea care prevede o singura factura pentru un singur bransament la o singura scara sau cea care prevede bransarea individuala a fiecarui apartament?

Las’ ca platesc fraierii!
Mai multi locatari ai blocurilor din municipiu se plang ca lunar li se adauga intre unu si trei metri cubi de apa in plus la factura fata de consumul pe care il raporteaza. De pilda, la blocul MV 8 din Dumbrava Nord, luna aceasta contorul de apa al companiei arata un consum cu 45 de metri cubi mai mare fata de consumul aratat de apometrele locatarilor. Acesta este, spun ei, „un consum enorm de mare, in conditiile in care am chemat specialistii pentru a verifica daca exista scurgeri la subsol si nu s-a constatat nici o defectiune in interiorul blocului. La o familie care are un consum de cinci metri cubi, factura se majoreaza cu 70 la suta. Aceste procente sunt calculate ca <> ale Companiei de Apa”, sustin locatarii. Las’ ca platesc fraierii!

Acum doi ani…
In vara anului 2011, sistarea debransarilor a avut loc in urma interventiei Consiliului Judetean. Acesta a introdus, in urma discutiilor purtate cu Adunarea Generala, un paragraf in Regulament, prin care se interzice debransarea cetatenilor in scopul fortarii beneficiarilor de a semna contractele de fa-cturare a apei in comun pentru scara blocului in care locu-iesc. Tiberiu Marc declara in acea vreme ca „reprezentantii Companiei de Apa Somes pot gasi si alte solutii spre a-i convinge pe locatari sa incheie contractele pentru facturarea apei la comun pe scari de bloc”. Acesta preciza, tot atunci, ca „mai devreme sau mai tarziu, se va ajunge iar la factura-rea individuala, existand si un proiect legislativ in acest sens”. Abuzurile din acea vreme a reprezentantilor Companiei de Apa au fost recunoscute si de autoritatile judetene, care au dorit, prin modificarea Regulamentului, sa fie eliminata orice discutie si, mai ales, sa fie eliminat disconfortul cetatenilor.

… si astazi
L-am contactat ieri pe presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, care se afla insa in zona fara semnal, pentru a ne spune daca isi mentine pozitia de acum doi ani. Ne-a fost imposibil sa comunicam, in schimb ne-a contactat Seba-stian Olaru, purtatorul de cuvant al CJ Salaj. „Eheee… in 2011 era alta situatie, acum este o relatie contractuala intre operator si beneficiar, iar Consiliul Judetean nu intervine”, spune Sebastian Olaru, cu simt de raspundere. Pai, cum sa nu intervina, devreme ce in nota Companiei de Apa Somes este trecut negru pe alb ca „noul Regulament a fost aprobat de reprezentantii autoritatilor publice locale din aria deservita de noi in judetele Cluj si Salaj, inclusiv de reprezentantii Consi-liului Judetean Salaj si Primariei Zalau”? Sau o fi fost aprobata asa, in doru’ lelii? Cert este ca 103 scari de bloc din Zalau risca sa fie debransate daca nu joaca asa cum le canta Compania de Apa Somes.