Se apropie cel de-al doilea termen limită pentru incheierea contractelor la apă in vederea facturării la comun. Mai este o săptămană şi nici jumătate dintre consumatorii casnici de la bloc nu s-au conformat.
Inainte cu o săptămană de cel de-al doilea termen pentru incheierea noilor contracte cu Compania de Apă, locuitorii de la bloc din Zalău sunt din nou ameninţaţi că vor rămane fără apă potabilă, după ce in luna februarie furnizorul de servicii a inchis robinetele la mai multe scări de bloc din Dumbrava Nord. Marcel Zaharia, directorul Sucursalei Zalău a Companiei de Apă Someş, avertizează consumatorii că nu va mai prelungi termenul pentru desemnarea reprezentantului legal pentru incheierea noilor contracte. „O perioadă nu au venit la contractare, dar in ultima săptămană am incheiat 12 contracte. La celelalte peste 600 de scări necontractate le-am trimis notificări scrise. Zălăuanii acţionează sub diferite impulsuri. Unii se gandesc că se renunţă la debranşare, dar nu va fi aşa”, a declarat Zaharia. După data de 31 martie, blocurile care nu au semnat contractul vor primi somaţie, iar dacă nu se conformează in termen de cinci zile, se va trece la sistarea apei prin demontarea contorului şi blindarea branşamentului, ameninţă Compania de Apă.
Puţini vor branşare individuală
Proprietarii de apartamente au trei opţiuni pentru separarea la apă: fiecare apartament să aibă contor propriu şi distribuţie proprie, să fie un contor pe bloc şi distribuţie separată de la subsol (facturarea se face tot la comun, in acest caz), sau contorizare pe scară cu modificarea reţelei de distribuţie şi contor pe fiecare apartament. Directorul Companiei de Apă ne-a spus că maxim şase blocuri de apartamente au solicitat lămuriri cu privire la contorizarea individuală. „Noi le spunem consumatorilor care sunt variantele de separare, cu condiţia ca toţi locatarii să fie de acord să facă această investiţie. Toate modificările incluse in pro-iect, fără a fi nevoie de o autorizaţie de construcţie, trebuie avizate de noi. Nu avem pană acum solicitări concrete şi nu am auzit ca nici un bloc să fi inceput lucrările pentru a fi gata pană la data de 31 martie”, a explicat directorul Sucursalei Zalău a Companiei de Apă. Separarea necesită inlocuirea şi modificarea reţelei de distribuţie şi montarea de contoare la fiecare apartament, toate pe cheltuiala proprietarilor.
Fără rău-platnici
Locatarii celor peste 400 de scări de bloc care au incheiat contracte au primit facturi cu consumul total pe bloc şi liste cu sumele datorate de fiecare locatar, conform citirii apometrelor. Zaharia a declarat că pană acum nu au axistat intarzieri la plata totală a sumei facturate. Acesta a menţionat că la o factură comună se pot face plăţi parţiale, chiar şi pentru fiecare apartament, doar că pe chitanţă va fi trecută suma, blocul şi numele reprezentantului legal. Totodată, se pot face plăţi online a sumelor datorate, insă doar la banca agreată de Compania de Apă Someş.