Comisia de educaţie din Senat a aprobat, azi, introducerea in Legea educaţiei a unui amendament care prevede opţiunea Bacalaureatului profesional. Decizia a fost luată cu unanimitatea voturilor celor cinci senatori prezenţi la şedinţa comisiei. La şedinţa Comisiei de educaţiei a Senatului este prezentă şi Ecaterina Andronescu.
De altfel, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, marţi, după o discuţie cu membrii Comisiei de invăţămant din Senat, că doreşte ca, printr-un amendament, să se introducă in Legea educaţiei opţiunea Bacalaureatului profesional. Potrivit acesteia, Bacalaureatul profesional se poate aplica din 2013.
„Pe masa comisiei se află ordonanţa pentru modificarea bacalaureatului de anul trecut, care a produs deja efecte. Ar fi foarte uşor de introdus un amendament care presupune doar acest bacalaureat profesional”, a spus Andronescu.
Ministrul Educaţiei a arătat, marţi, in comisia senatorială că, timp de doi ani, Bacalaureatul a adus doar rezultate slabe, astfel că, pentru cei care merg pe piaţa muncii s-a decis să se gandească o formulă prin care aceşti elevi să finalizeze liceul şi să meargă pe piaţa muncii.
„Am gandit să ii adăugăm bacalaureatului o componentă privind bacalaureatul profesional, care nu dă drept de acces pe invăţămantul superior, dar dă drept pe piaţa muncii”, a spus ministrul Educaţiei, precizand că acest bacalaureat profesional rămane la opţiunea elevului şi a părinţilor.
Potrivit ministrului, bacalaureatul profesional are comun cu bacalaureatul naţional probele de competenţă, apoi cei care optează pentru această variantă trebuie să susţină un proiect, o probă practică şi un examen scris la educaţia antreprenorială, care este comună tuturor liceenilor.
„Dacă cineva a optat intr-o sesiune numai pentru bacalaureatul profesional şi dacă peste o sesiune se răzgandeşte şi vrea in invăţămantul superior, dă diferenţa şi poate să işi continue cariera profesională”, a mai spus Andronescu.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus, sambătă, după şedinţa de guvern, că bacalaureatul de anul viitor, probabil, va fi diferenţiat, iar liceenii care nu vor să urmeze o facultate, ci doresc să intre pe piaţa muncii, pot da bacalaureatul profesional, care va fi o nouă formă de finalizare a studiilor liceale.
Andronescu a afirmat că, in urma discuţiilor pe care le-a avut cu mai mulţi directori de şcoală, precum şi cu reprezentanţi ai inspectoratelor, s-a ajuns la concluzia că trebuie introdusă o nouă formă de finalizare a studiilor liceale.