Locuitori ai mai multor comune salajene se plang de furturile din gospodarie si inselaciunile inregistrate in ultima perioada. In buna masura, faradelegile sunt comise de comerciantii ambulanti care cutre-iera satele judetului.
Afacerile romilor, descurajate de autoritatile locale
In comuna Benesat, autoritatile locale au interzis inca din primavara vanzarea ambulanta. „Incercarea romilor de a face afaceri in satele Benesat, Alunis si Biusa, au fost descurajate din start, cu ajutorul politiei”, precizeaza prim edilul Sorin Romocea. Primarul a spus ca nu de putine ori satenii au fost pacaliti sa umple de doua sau de trei ori cu nuci oala pe care o cumparau. O oala ciobita costa 10-20 de lei, pe cand un kilogram de samburi de nuca se vinde cu 25-30 de lei.
Produse de proasta calitate oferite satenilor
Si la Cristolt, vanzatorii bateau din poarta incercand sa-i convinga pe localnici sa cumpere perdele, co-voare, cratite sau oale, inclusiv alimente. „Produsele oferite erau de proasta calitate, iar pretul cerut in schimbul acestora exagerat, depasind limita bunului simt”, co-nstata Ioan Cheseli, primarul comunei. Comerciantii, in majoritate romi, au profitat in nenumarate randuri, in special in preajma sarbatorilor, si le-au furnizat produse de calitate indo-ielnica, la preturi usturatoare. Victimele acestora sunt, in special, batranii, care-s mai usor de convins si de manipulat. „Primaria comunei Cristolt nu aproba cererile romilor de a desfasura activitati comerciale pe raza comunei”, a spus in incheiere primarul Cheseli.
Vanzatorii ambulanti au golit frigiderele localnicilor la Almas
Nici prim-edilul de Almas, Danut Turuca, nu tolereaza comertul ambulant in comuna pe care o pastoreste. „Aceste persoane au profitat destul de naivitatea oamenilor, pagubindu-i. Veneau cu timp in urma si dupa fier vechi, incarcau si dadeau in schimb orez si zahar de cea mai slaba calitate. Nu-i mai toleram deloc pe la noi si ii izgonim de cum primim informatii ca patrund in sat. Insa s-au smecherit si romii comercianti. Mai nou, au incercat sa insele vigilenta autoritatilor locale, umbland prin sate sambata si duminica, atunci cand se gandesc ca nu suntem la serviciu. Dar oamenii ne dau de stire telefonic, iar noi intervenim prompt, zice primarul. Le punem in vedere sa paraseasca in cat mai scurt timp zona, in caz contrar urmand sa suporte rigorile legii. Am luat aceasta decizie dupa ce vanzatorii ambulanti au golit mai multe frigidere ale localnicilor. In plus, nu mai putem tolera ca ca batranii sa fie trasi pe sfoara. Se profita din plin de faptul ca raman singuri acasa si ii manipuleaza cum vor”, a conchis Turuca.
Oare cati primari si viceprimari din Salaj se opun cu adevarart comertului ambulant practicat de romi in zonele pe care pastoresc? Cati le poarta de grija batranilor, persoanelor mai slabe de inger, pentru a nu cadea prada romilor deghizati in comercianti?