Comercializarea porcilor în târgurile de animale din judet a fost interzisa din nou, a doua oara anul acesta, conform unei hotarâri a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Salaj, luata în cadrul sedintei extraordinare de joi, 31 mai. A fost interzis, de asemenea, pasunatului liber al porcinelor.
rn
Masurile au fost luate prin votul unanim al membrilor CJSU Salaj, pentru a preveni aparitia de focare de pesta porcina africana (PPA) pe raza judetului, în conditiile în care în data de 29 mai a fost confirmat un caz de PPA la un porc mistret din judetul Satu Mare.
În urma sedintei extraordinare a CJSU Salaj, s-a mai stabilit monitorizarea intensa a transporturilor de animale, în special a suinelor, si intensificarea controalelor în târgurile de animale existente pe raza judetului.
În ceea ce priveste mistretii, s-a stabilit monitorizarea populatiei de porci mistreti si pastrarea mistretilor vânati pâna la obtinerea rezultatului de laborator.
La inceputul anului, DSVSA Salaj interzicea comertul cu porci din cauza unui focar de pesta porcina africana depistat tot in Satu-Mare. Aparitia unui focar de pesta porcina africana in localitatea Micula, din judetul Satu-Mare, a determinat Directia Sanitar Veterinara si pentrui Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj sa interzica, in 19 ianuarie, comertul cu porci in targuri pe perioada nedeterminata, ca masura preventiva.
Mircea Martin, directorul DSVSA Salaj, recomanda la inceputul anului crescatorilor mici sa evite sa intre in adapostul porcilor cu hainele si incaltamintea cu care umbla pe strada. “ncaltamintea poate fi dezinfectata daca se sterg intr-o tava cu paie cu soda caustica", a declarat Mircea Martin.
Semnele de infectie la suine cu pesta porcina sunt febra mare, voma, diaree, cianoza pielii picioarelor si cozii si decesul porcului in decurs de 24 de ore.
Boala nu se transmite la om, insa gradul de pericol se refera la contaminarea rapida si la moartea porcilor.
Ministerul Agriculturii ofera despagubiri pentru porcii bolnavi de pesta porcina sau pesta porcina africana, crescatorii fiind astfel incurajati sa declare imbolnavirile, pentru ca animalele contaminate sa fie scarificate in conditii de siguranta.