Agricultorii salajeni, si nu numai, au pierdut anul acesta aproape jumatate din productia de floarea soarelui, din cauza secetei prelungite. Calitativ, semintele recoltate au si ele un procent redus de ulei. In Salaj au fost cultivate in acest an 510 hectare cu floarea soarelui, cele mai mari suprafete fiind in zonele Camar, Carastelec, Somes Odorhei, Bobota. De cateva zile a inceput recoltatul. Spre dezamagirea fermierilor, productia medie de pe cele 52 de hectare recoltate pana in prezent este 600 de kilograme la hectar. In anii normali, productia medie era de 1300-1500 de kilograme la hectar, ajungandu-se pe anumite parcele si la 2000 de kilograme. Acum doi ani, de pilda, Laurentiu Ghiurutan din Pausa, cultivand hibrizi de floarea soarelui, a obtinut 2300 de kilograme pe hectar.
Pretul semintei a crescut cu 50-60 la suta
Injumatatirea productiei si procentul redus de ulei din seminte au dus la scumpirea uleiului, pe masura ce fabricile au introdus in productie materie prima din recolta acestui an. Cultivatorii de floarea soarelui din Salaj au incheiate contracte cu Fabrica de ulei din Carei si unii, ce-i drept mai putini, cu fabrica de ulei din Oradea. Potrivit lui Ioan Bujita, director al Directiei pentru Agricultura Salaj, momentan Fabrica de ulei din Carei este inchisa pentru a-si reface stocul. Fabrica ar avea stocuri de floarea soarelui pentru doua-trei luni, dar aprovizionarea la preturile actuale ale materiei prime necesare pentru producerea uleiului duce la scumpirea acestuia. Pretul pe tona de samanta a crescut cu 50-60 la suta, iar fabricile nu cumpara floarea soarelui de pe piata de la comercianti (fie ei producatori directi sau intermediari) in speranta ca se va ieftini.
Ulei din floarea soarelui sau ulei din masline?
Luna trecuta, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Daniel Botanoiu spunea cu o seninatate debordanta ca exista suficienta floarea soarelui pentru a acoperi necesarul de materie prima pentru procesatori si lasa sa se inteleaga ca uleiul nu se va scumpi. Numai ca socotelile secretarului de stat au fost date peste cap. De procesatori, cu nemijlocitul sprijin al fermierilor. Alexandru Margin, un distribuitor de ulei de pe piata Salajului, care bate si la poarta Fabricii de ulei din Slobozia si la a celei din Oradea, Carei ori Turnu Severin, sustine ca pretul de aprovizionare in prezent la anumite sortimente de ulei este de 6,5-6,75 de lei pe litru, fara TVA. Cu tot cu TVA, retailerii ajung sa se aprovizioneze la preturi de 8,05-8,30de lei pe litru de ulei. „Daca un comerciant pune un adaos de 10-20 la suta, atunci pretul uleiului poate ajunge la noua-zece lei litrul. Or, cu zece lei aproape ca poti la fel de bine sa cumperi ulei de masline”, spune Margin.
Uleiul din porumb, o solutie?
Mai devreme sau mai tarziu tot va fi o crestere semnificativa a pretului uleiului. De fapt, la ora actuala pretul unui litru de ulei este aproape dublu fata de cel din primavara. Si asta din cauza ca floarea soarelui s-a scumpit datorita secetei. Agricultorii vand floarea soarelui catre procesatorii interni la 1,80-1,85 de lei pe kilogram, adica la preturi mult mai mari decat anul trecut. „O solutie salvatoare ar fi porumbul sustine Ioan Bujita. „Fabrica din Carei a mai produs si in alti ani ulei din porumb si, in amestec cu uleiul din floarea soarelui, rezulta un produs alimentar incontestabil din punct de vedere calitativ. Numai ca si pretul porumbului s-a dublat fata de anul trecut” spune Bujita. Asadar, tot nu scapam sa punem in cratita ulei mai scump.
Colesterolul se scumpeste peste masura
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...