Proiectul noului Cod Rutier iarasi a fost modificat, dupa ce saptamana trecuta Guvernul a amanat aprobarea lui. Prim-ministrul Victor Ponta a declarat ieri ca a convenit cu ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, sa faca cateva modificari la legislatia rutiera si ca a introdus normele europene privind consumul de alcool. O concentratie pana in 0,2 la mie alcool pur in aerul expirat nu va mai insemna contraventie, iar infractiunea in cazul consumului de alcool la volan incepe de la o concentratia de 0,5 la mie. De la 0,2 la 0,5 la mie este contraventie si se suspenda permisul de conducere. Intre cele doua valori s-au stabilit praguri diferite de sanctiune pentru soferi. Asta in conditiile in care legislatia in vigoare pana la aprobarea noului Cod Rutier pedepseste consumul de alcool indiferent de concentratie. In Codul Rurier actual, limita dintre contraventie si infractiune era de 0,4 la mie. Daca concentratia de alcool este peste aceasta valoare, soferul se alege cu dosar penal. Daca alcooltestul politistului indica o valoare sub 0,4 la mie, soferul scapa doar cu amenda.
O alta modificare facuta in Codul Rutier se refera la posibilitatea ca soferii implicati in accidente sa nu mai poata conduce daca judecatorii si procurorii stabilesc ca acestia sunt un pericol public. Ponta a insistat pentru modificarea unui articol din Codul Rutier ce prevedea ca judecatorii si procurorii sa stabileasca daca prelungesc sau nu dreptul de conducere al soferilor contravenienti. Potrivit noului Cod Rutier, autoritatile trebuie sa se pronunte in termen de 15 zile daca mai acorda sau nu dreptul de conducere soferului contravenient. Legislatia rutiera s-a modificat si la capitolul infractiuni. Soferii care le comit pot ramane fara drept de conducere daca judecatorii sau procurorii de caz stabilesc ca cei indisciplinati la volan reprezinta un pericol pentru circulatia pe drumurile publice.

Nu platesti amenda, nu mai conduci
Primul ministru a anuntat ca se va infiinta un cont unic pentru plata amenzilor, astfel incat sa se evite situatia in care un sofer a platit amenda, dar i se suspenda permisul din cauza unei intarzieri de confirmare a platii. Pentru so-ferii care nu-si platesc amenzile in termen de 30 de zile masura este radicala. Li se suspenda permisul pana cand fac dovada platii.
Proiectul noului Cod Rutier trebuia introdus saptamana trecuta pe ordinea de zi a sedintei de Guvern pentru aprobare. Liderii USL spuneau la acea vreme ca nu e suficient sa se modifice doar rubrica cu amenzi, ci trebuie ca noile prevederi sa confere o siguranta mai mare pe sosele. Prin urmare, proiectul de modificare a legislatiei rutiere a fost retrimis pentru modificare.