Europarlamentarul PNL Daniel Buda anunță faptul că la Bruxelles s-a lansat Codul de conduită al UE pentru practici comerciale și de marketing responsabile în sectorul alimentar, de către Comisia Europeană.

”Codul de conduită reprezintă un alt rezultat tangibil din cadrul strategiei „De la fermă la consumator” a Comisiei şi este un element esențial al eforturilor UE menite să sporească disponibilitatea și accesibilitatea unor opțiuni alimentare sănătoase și durabile, care să contribuie la reducerea amprentei noastre globale asupra mediului. El a fost elaborat în colaborare cu asociații și întreprinderi din UE, cu participarea și contribuția activă a altor părți interesate, inclusiv a organizațiilor internaționale, a ONG-urilor, a sindicatelor și a asociațiilor profesionale, precum și a serviciilor Comisiei Europene. Asociațiile și întreprinderile din sectorul alimentar care semnează codul se angajează să își accelereze contribuția la o tranziție sustenabilă. Prin angajamentele lor, ele subscriu la obiectivele stabilite în cod și încurajează participarea unor întreprinderi similar”, spune europarlamentarul.

Daniel Buda mai spune că acest cod cuprinde două niveluri de angajamente, cu țintă pe asociații din Comunitatea Europeană  și pe întreprinderi.

”Asociații din UE: un set de șapte obiective, fiecare cu țintele și acțiunile sale orientative. Aceste obiective se referă la acțiuni care promovează trecerea la modele de consum sănătoase și durabile. Scopul este acela de a îmbunătăți impactul operațiunilor de prelucrare a alimentelor, al activităților de comerț cu amănuntul și al serviciilor de alimentație asupra sustenabilității și de a îmbunătăți sustenabilitatea lanțurilor valorice alimentare, în raport cu producătorii primari și cu alți actori din cadrul sectorului. Asociațiile trebuie să prezinte rapoarte anuale cu privire la progresele înregistrate.  Întreprinderi: un cadru destinat pionierilor din domeniu pentru angajamente ambițioase cu rezultate măsurabile, acoperind o gamă largă de domenii, de la bunăstarea animalelor la reducerea conținutului de zahăr și a emisiilor de gaze cu efect de seră în întreaga lor gamă de produse. Întreprinderile vor raporta progresele înregistrate prezentând în fiecare an un rezumat al raportului lor privind sustenabilitatea”, precizează liberalul.

 În ziua lansării codului, 65 de semnatari (26 de producători de alimente, 14 comercianți cu amănuntul din cadrul sectorului, o întreprindere din sectorul serviciilor de alimentație și 24 de asociații) au devenit primele întreprinderi și asociații deschizătoare de drumuri în acest domeniu. ”Invit asociațiile și întreprinderile din sectorul alimentar al UE să adere în număr mai mare la codul de conduită, un instrument valoros de colaborare între toți actorii implicați pentru a genera angajamente și parteneriate noi și mai ambițioase”, este îndemnul lansat de europarlamentarul sălăjean.