Mult aşteptatele manuale pentru elevii de clasa I şi a II-a nu vor ajunge pe băncile şcolii luni, la începutul anului şcolar 2014 – 2015. Pentru că rezultatele licitaţiei au fost contestate, iar din 11 contestaţii, trei au fost admise de tot, şase au fost admise în parte şi două au fost respinse, potrivit preşedintelui Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), Bogdan Lehel Lorand. Acesta a declarat că “a obligat MEN (Ministerul Educaţiei Naţionale – n.r.) să reevalueze ofertele în termen de 10 zile”. Cu alte cuvinte, manualele nu au cum să ajungă la elevi p`nă la începutul şcolii, cu toate că ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara săptăm`na trecută că nu vor fi probleme. Ei bine, CNSC a găsit probleme, iar cei mici se vor uita la băncile goale cel puţin o săptăm`nă. Conform preşedintelui CNSC, reevaluarea ofertelor poate să ducă fie la desemnarea altor c`ştigători ai licitaţiei, fie să rămană cei deja desemnaţi. Răm`ne de văzut c`t de repede se va mişca MEN cu reevaluarea şi c`t de repede vor ajunge manualele la elevi. Însă cu c`t se înt`rzie mai mult, cu at`t elevii vor avea mai mult de recuperat.
Folosirea manualelor vechi iese din discuţie, din moment ce acestea sunt diferite de “manualele digitale” propuse pentru anul şcolar 2014 – 2015, care sunt şi în va-rianta tipărită şi în varianta online. În plus, acest lucru nu ar face dec`t să inducă în eroare elevii şi să-i zăpăcească, complic`nd şi sarcina învăţătorilor.
Rezultatele licitaţiei manualelor pentru clasa I şi a II-a au fost anunţate de Ministerul Educaţiei pe 4 august. 21 de companii au depus oferte, fiind selectate caştigătoare două. Cu toate acestea, editorii au cerut anularea licitaţiei pentru manualele digitale pe motiv că rezultatele sunt viciate. Pentru a-i ajuta pe dascăli şi pe părinţi să se familiarizeze cu noile manuale digitale, experţii de la Siveco şi editura Litera (două firme care se numără printre câştigătorii licitaţiei de manuale de Matematică şi Explorarea Mediului şi de Comunicare în Limba Română pentru clasa întâi) au creat o platformă online, unde se poate înscrie orice profesor. Platforma se numeşte Clubul Dascălului Modern şi poate fi accesată pe site-ul manualPLUSdigital.ro şi pe pagina de Facebook manualPLUS digital.
Consiliul Judeţean a încheiat contracte provizorii pentru distribuirea cornului şi a laptelui în şcoli
Elevii şi preşcolarii vor primi lapte şi corn din prima zi de şcoală. Potri-vit informaţiilor primite de la biroul de presă al Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, pentru ca elevii şi preşcolarii să beneficieze de lapte şi corn încă din prima zi, CJ Sălaj a încheiat contracte provizorii, până la finalizarea licitaţiilor publice aflate în derulare.
Ca urmare a procedurile de negociere fără publicarea unui anunţ de participare privind încheierea contractelor de furnizare a produselor lactate pentru elevii din clasele I – VIII şi copiii preşcolari din învăţământul de stat şi privat, din judeţul Sălaj, în anul şcolar 2014 – 2015, CJ Sălaj a încheiat cu operatorul economic SC SIMULTAN FOOD SRL contracte de furnizare pentru toate cele opt zone delimitate. Valoarea totală a contractelor este de 675.298 lei, fără TVA. stop_coloana
În ceea ce priveşte produsele de panificaţie pentru elevi şi preşcolari, CJ Sălaj a organizat negocieri fără publicarea unui anunţ de participare, fiind încheiate contracte de furnizare pentru Zona I şi III – SC MEDIA POP ART SRL, pentru Zona II, V, VI – SC ZAD TIARA SRL, pentru Zona IV – SC ROMAN SNC, pentru Zona VII – SC CERES PAN SRL, iar pentru Zona VIII – SC BUCIUMANA SRL
Valoarea totală a contractelor este de 247.360.20 lei, fără TVA. Contractele au o valabilitate de 40 de zile (începând cu data de 15 septembrie) sau până la încheierea licitaţiilor publice.
Calendarul anului şcolar 2014 – 2015
Anul şcolar 2014-2015 va avea 177 de zile de cursuri şi 34 de zile de vacanţă, fără cele din vacanţa de vară, potrivit structurii aprobate printr-un ordin al ministrului Educaţiei care a fost publicat în Monitorul Oficial.
Conform calendarului, anul şcolar 2014 – 2015 va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Excepţie fac clasele terminale din învăţământul liceal, pentru care anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, patru săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de bacalaureat. De asemenea, cursurile claselor terminale se încheie în 29 mai 2015, iar pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015.
Anul şcolar 2014 – 2015 este structurat, ca şi cel în curs, pe două semestre. Semestrul I va avea cursuri în perioadele 15 septembrie – 19 decembrie şi 5 ianuarie – 30 ianuarie. În perioada 1 – 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă. Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă, 20 decembrie şi se va încheia duminică, 4 ianuarie, iar cea intersemestrială va fi între 31 ianuarie şi 8 februarie.
Semestrul al II-lea va începe luni, 9 februarie, şi va fi întrerupt de vacanţa de primăvară, programată între 11 aprilie şi 19 aprilie. Cursurile se vor relua în 20 aprilie, anul şcolar urmând să se încheie la 19 iunie. Vacanţa de vară de dinaintea anului şcolar 2015 – 2016 va fi între 20 iunie şi 13 septembrie.
Conform aceluiaşi proiect de calendar, săptămâna 6 – 10 aprilie din semestrul al doilea va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului “Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.
Tezele din semestrul I al anului şcolar 2014 – 2015 se susţin, de regulă, până la 19 decembrie 2014, iar cele din semestrul al II-lea, până la 22 mai 2015.