Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania (CNADNR) a anunţat că a solicitat Curţii de Conturi să verifice derularea tururor contractelor subsecvente de intreţinere a drumurilor şi autostrăzilor incheiate de companie. Incepand cu anul 2008, CNADNR SA a incheiat acorduri cadru privind activitatea de intreţinere multianuală a drumurilor naţionale şi autostrăzilor.
„Vă rugăm să binevoiţi a analiza şi a dispune asupra posibilităţii introducerii in programul de activitate a unor misiuni de control a căror arie de verificare să cuprindă acordurile cadru şi contractele subsecvente incheiate in baza acestora, pentru perioadele de derulare care nu au făcut obiectul unei acţiuni de control pană in prezent”, se arată in adresa transmisă de CNADNR către conducerea Curţii de Conturi.In raportul pe 2010 Curtea de Conturi notează o serie de nereguli constatate la CNADNR, in urma unui control care a vizat legalitatea utilizării şi rambursării unor imprumuturi. Prejudiciul stabilit de Curtea de Conturi a fost de 7,61 milioane lei.
Fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu a declarat vineri că in timpul mandatului său Corpul de Control al instituţiei a formulat şase plangeri penale, iar Compania de Drumuri a transmis DNA şi IGP alte şase astfel de dosare, fără să nominalizeze insă persoanele acuzate.
Potrivit unor surse din Ministerul Transporturilor, printre dosarele de plangere penală se numără cele privind contractul de achiziţie a sistemului informatic de emitere, gestiune şi control al rovinietei, unele achiziţii de sare pentru deszăpezire, realizate cu caţiva ani in urmă, şi cazuri legate de două agenţii CNADNR de control şi incasare – Giurgeni şi Calafat.
Totodată, alte dosare urmează să fie transmise autorităţilor competente şi vizează Societatea de Turism Feroviar şi compania Telecomunicaţii CFR, ambele parte a CFR SA, conform surselor citate.