La Primăria Cehu Silvaniei s-au depus cinci dosare pentru integrarea in căminul de bătrani nou infiinţat, insă numărul solicitărilor este mult mai mare.
Dacă nu a reuşit să salveze Spitalul de Boli Cronice de la desfiinţare, primarul din Cehu Silvaniei, Andrei Varga, profită de oferta Guvernului pentru a veni in sprijinul persoanelor varstnice din localitate şi din judeţ prin reorganizarea unităţii spitaliceşti in cămin de bătrani. Primăria Cehu a fost printre primele şapte, din cei 67, cu spitale desfiinţate, care au solicitat infiinţarea unui cămin de bătrani cu 60 de locuri. In judeţul nostru mai sunt doar două Centre de ingrijire pentru persoane varstnice aflate in subordinea administraţiilor publice locale, la Crasna şi Boghiş, fiecare cu o capacitate de cate 50 de locuri.
Funcţional de la 1 aprilie
La finele săptămanii trecute, primarul din Cehu Silvaniei a fost la Ministerul Muncii, Familei şi Portecţiei Sociale pentru a semna contractul de finanţare in cadrul programului naţional „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele varstnice”. Proiectul se derulează incepand cu data de 1 aprilie 2011, pană la data de 31 decembrie 2013. Ministerul Muncii a alocat pentru funcţionarea căminului pentru persoane varstnice de la Cehu aproape 2,8 milioane de lei. Suma reprezintă costul lunar de intreţinere pentru un varstnic instituţionalizat, in valoare de 1.411 lei, potrivit lui Andrei Varga. Edilul a afirmat că, in primele 90 de zile de la infiinţarea căminului, Ministerul Muncii finanţează centrul pentru toate cele 60 de locuri pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare , urmand ca pană la finalul proiectului să se aloce fonduri in funcţie de numărul de bătrani ingrijiţi efectiv. Primarul Cehului ne-a declarat că deja sunt foarte multe persoane interesate de serviciile oferite in cămin, iar cinci persoane au depus deja cerere pentru instituţionalizare.
Personal instruit la Crasna
De ingrijirea varstnicilor in Căminul de bătrani din Cehu se vor ocupa, deocamdată, un număr de 22 de infirmiere şi ingrijitoare transferate de la spital. Potrivit primarului, personalul a fost deja la instruire la Centrul de ingrijire pentru persoane vartsnice din Crasna. Necesarul de posturi aprobat pentru căminul de bătrani este de 30.
Căminul de bătrani din Cehu primeşte cereri
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...