Desi este un oras destul de mic, Zalaul ne ofera solutiile pentru timpul liber, pe care fiecare dintre noi il gestionam si dupa bunul plac si dupa posibilitati. Dupa ce s-au saturat de calculator, solutie ieftina dar cu posibilitati pe masura, tinerii recurg la intalnirile cu prietenii, in diverse localuri. Fiecare adolescent are cateva ore libere in afara scolii si fiecare dintre cei care au deja un loc de munca abia asteapta sa se relaxeze, sa se destinda. Desi suntem in 2009, in municipiu nu exista un cinematograf. Cluburile sunt putine, dar oferta lor este suficient diversificata, asa ca fiecare isi cauta propriile modalitati de „evadare”.
Asa ca saptamana se incheie, in general, prin cluburi. Muzica, aglome-ratie si distractie pana la orele diminetii. Patronii salajeni din acest domeniu au grija ca tinerilor sa nu le lipseasca asta. Iar pentru a-si pastra clientii, periodic aduc ceva nou in businessul lor.
Fiecare salajean isi umple putinul timp liber in functie de posibilitati. Acesta a devenit un hobby de baza pentru cei care cunosc prea bine notiunea de „serviciu”. Tot stresul acumulat in cursul saptamanii este ucis in weekend, la petreceri. Desi sunt putine la numar cluburile din judet, tinerii isi petrec aici serile de weekend, sarbatorile traditionale sau imprumutate, cum sunt „Ziua Indragostitilor” sau „Haloween”.
Cat „spargem” intr-o seara
Sunt seri in care cheltuim mult in oras si sunt seri in care ne rezumam la cateva bauturi. Totusi, exista o medie, o suma pe care o cheltuim de obicei cand iesim, pe care stim ca trebuie s-o avem la noi cand mergem in oras. In contextul actualei crize economice iesirile sunt mai putine. Multi se concentreaza acum pe ziua de sambata si chiar si asa sunt mult mai atenti la cat cheltuiesc intr-o seara de distractie. Bineinteles, exista o legatura intre gusturile fiecaruia, veniturile lunare care umplu si nu prea buzunarele si suma pe care este dispus fiecare dintre noi sa o cheltuie intr-o seara.
Daca iesi doar la o terasa nu ai nevoie de prea multi bani. Pentru un suc, o bere sau un ice-tea iti ajung cativa lei, insa daca te intinzi la mai mult ai nevoie de cateva zeci de lei. Daca e weekend, un petrecaret adevarat sparge mai mult de 100 de lei intr-o seara, daca-i permite bugetul.
In general, cluburile sunt frecventate de tinerii cu varsta cuprinsa intre 16 si 30 de ani. Exista insa si o categorie, mai restransa ce-i drept, de pana la 35 de ani. Distractia incepe de la orele 23-24 si tine pana dimineata la 4-5. Un element important este reprezentat de muzica. Aceasta este impusa mai mult sau mai putin fortat de catre DJ, si tot aceasta contribuie la formarea imaginii clubului.
Daca ai peste 35 de ani, practic ai si o problema; posibilitatile tale se restrang mult. Iti raman barurile sau restaurantele, in majoritatea cluburilor in care se danseaza, grosul este tineretul. Daca insisti si daca stii sa fii la moda, iti ramane si posibilitatea sa te pierzi printre adolescenti.
Manageri preocupati de distractia altora
Adrian Buda, Diesel: „Diesel cauta sa-si mentina pozitia de top in domeniul divertismentul si in sensul acesta prioritatea este satisfactia clientului, indiferent de varasta sau de categoria careia ii apartine. Construim o imagine. Pentru asta platim un pret. Dar merita. Pana acum am reusit”
Doru Trif, Taverna: „Eu vad in concerte o investitie pe termen lung. Nu pot spune ca fac profit, dar castig notorietate”
Claudiu Rusu: „Sunt administratorul Green Club de 10 ani de zile. In acest domeniu este absolut necesar sa faci o investitie periodic. Eu am facut-o acum un an si jumatate. Se amortizeaza in destul de mult timp, insa noi incercam sa ne facem treaba cat mai bine. Chiar si in conditiile in care suntem afectati de criza si avem clienti mai putini, care, la randul lor, cheltuie mai putin”.