Prin oameni, pentru oameni

23 februarie este Ziua Rotary. In intreaga lume, cluburile Rotary sarbatoresc aceasta zi importanta, ziua in care a luat fiinta primul Club Rotary, la 23 februarie 1905

La inceputul acestui an, guvernatorul Districtului 2241 Romania si Republica Moldova, Radu Popescu, a adresat o scrisoare tuturor Cluburilor Rotary din district, un crez al rotarienilor: „Noi suntem mandri pentru ca suntem Rotarieni si pentru ca suntem calauziti in viata si activitate de principiile rotariene. Noi militam pentru o lume mai buna, pentru pace si buna intelegere, pentru prietenie, impotriva discriminarilor de orice natura, ajutandu-i pe cei care au nevoie sa fie ajutati. Trebuie sa le spunem celor din jurul nostru ce facem si, chiar daca nu toti pot adera la Rotary, cel putin sa inteleaga ca Rotary aduce binele in lume si sa-i indemnam sa vina ca voluntari, alaturi de noi. Noi suntem cei care donam si, prin voluntariat in vaccinarea copiilor, ne-am propus sa eradicam poliomelita in lume in urmatorii doi ani. Noi suntem cei care vrem sa aducem apa in scoli si sa ofe-rim conditii de invatamant civilizate copiilor din districtul nostru. Noi suntem cei care am donat nenumarate echipamente medicale in spitale, care sa deserveasca pe cei care au nevoie Noi suntem cei care oferim burse si incurajam performanta ca singura cale de progres a societatii. Noi suntem cei care suntem alaturi de persoanele cu dizabilitati si incercam sa le facem viata usoara. Noi suntem ROTARIENI si suntem mandri de acest lucru.”
Prima intalnire a clubului Rotary a avut loc in Chicago, Ilinois, in 23 februarie 1905. Paul Harris a fost fondatorul si organizatorul sau. Insa primul presedinte al clubului a fost unul dintre ceilalti membri fondatori, Silvester Schiele. La ora actuala exista 29.000 de cluburi Rotary in intreaga lume. Si tot in intreaga lume sunt peste un milion de rotarieni.

Definire Rotary. Comitetul de Relatii Publice a prezentat urmatoarea definitie: „Rotary este o organizatie de oameni de afaceri si specialisti, reuniti pe plan mondial, care ofera ajutor umanitar, promoveaza cele mai inalte standarde etice in orice activitate profesionala si contribuie la instalarea climatului de bunavointa si pace in lume”.

Emblema Rotary. Roata a fost simbolul Rotary inca de la infiintare. Prima roata a fost realizata de catre Montague Bear, un gravor care a desenat o roata de caruta simpla, cu cateva linii pentru a arata praful si miscarea. Roata ilustra „Civilizatia si Miscarea”. In 1923, actuala roata dintata cu 24 de dinti si sase spite a fost adoptata de catre „Asociatia Rotary International”.

Culorile Rotary sunt galben si albastru. In intreaga, lume cluburile Rotary sarbatoresc ziua de 23 februarie, Ziua Rotary, iluminand una sau mai multe cladiri in culorile Rotary, galben si albastru.Anul Rotary incepe la 1 iulie si se sfarseste la 30 iunie. Guvernatorul si presedintii Cluburilor Rotary sunt alesi pe un an, adica de la 1iulie la 31 iunie din anul urmator.

Steagul oficial al Rotary. Steagul Rotary este alb si are si emblema oficiala a rotii cu blazon aurit plasat in centru. Cele patru segmente marcate pe circumferinta rotii Rotary sunt de culoare albastru regal, iar cuvintele „ROTARY” si „INTERNATIONAL” sunt imprimate tot cu auriu pe segmentele superior si inferior al circumferintei. Butucul si canelura rotii sunt albe. Primul steag oficial al Rotary a fost arborat in Missouri in ianuarie 1915.

Primul Club Rotary din Romania a luat fiinta la Bucuresti in anul 1929. In 1945, odata cu venirea comunistilor la putere, rotarienii au fost scosi in ilegalitate. Intaiul Club Rotary de dupa revolutie s-a nascut tot la Bucuresti, in anul 1992.

Rotary Zalau. Din initiativa unor inimosi oameni de afaceri din urbea de la poale de Meses, in fe-bruarie 2001, la Zalau a luat fiinta primul Club Rotary. Intaiul presedinte al Clubului Rotary din Zalau a fost Victor Ardelean. Clubul are 35 de membri. Actualul presedinte 2012-2013 este Cornel Tamasan. Sediul clubului se afla la Hotel Briliant

Actiuni ale membrilor Clubului Rotary din Zalau
In cei 12 ani de activitate, Clubul Rotary din Zalau a sustinut sute de actiuni de caritate, cele mai multe dintre ele devenind traditionale. Clubul insa nu a dat inapoi cand a fost vorba de unele actiuni ocazionale, sponsorizand familiile nevoiase, persoane care aveau nevoie de bani pentru tratamente urgente, persoane cu dizabilitati, ajutand elevi capabili de performanta.
Balul de caritate Rotary a devenit de o vreme incoace un eveniment de seama pentru cei 35 de rotarieni salajeni Sumele de bani donati aici se indreapta in exclusivitate spre cei care au nevoie de a fi ajutati. Astfel, au fost sponsorizate lucrarile de amenajare a Adapostului de noapte din cartierul „Simion Barnutiu”, iar la Hida a fost modernizata o Casa de tip familial.
An de an, in preajma Sarbatorilor de iarna, cand Clubul Rotary organizeaza Concertul de Craciun, sala de spectacole a Casei de Cutura a Sindicatelor devine neincapatoare. Sa nu uitam ca in aceasta perioada a sarbatorilor Clubul Rotary ajuta 10 copii nevoiasi prin acordarea de vestimentatie pe care copiii si-o aleg din magazin, in valoare de 1,5 milioane de lei pentru fiecare. Doi studenti proveniti de la Casa copilului din Jibou sunt sustinuti prin resurse financiare de catre membrii Clubului Rotary
Peste 1.000 de copii se inscriu la fiecare editie a Crosului Rotary. Copii , insa si „seniori”. Toti, dar absolut toti participantii sunt rasplatiti cu tricouri cu sigla „Rotary”, iar primii clasati primesc si cate un trening. Daca pe terenurile de sport din incinta scolilor veti vede copii cu tricouri inscriptionate cu „Rotary” sa stiti ca acestia sunt participantii la cros. Si nu sunt putini.
An de an, in preajma sarbatoririi zilei in care a luat fiinta primul Club Rotary (23 februarie) la Zalau se organizeaza un atractiv turneu de fotbal (Turneul Rotary), cu participarea a 8-10 echipe din tara, ba chiar si din strainatate. Amenajarea parcului de joaca pentru copii din cartierul Bradet si a locului de agrement Padurea-Bradet sunt doua obiective realizate cu sprijinul rotarienilor intru folosul concitadinilor lor.

Sanatate pentru semeni
Cat despre sanatatea semenilor, Rotary International si-a propus eradicarea poliomelitei in lume, in urmatorii doi ani. Dar nici la nivel de judet membrii clubului nu stau cu mainile in san. Proiectul de profilaxie dentara pentru copiii din invatamantul primar (clasele mici din scolile zalauane) se bucura atat de atentia celor mici, cat si a parintilor. Copiii au fost consultati si instruiti cum sa-si intretina sanatatea orala prin periajul dentar. Fiecare copil a primit periute de dinti si pasta de dinti pentru acasa. Proiectul se reia in fiecare an la elevi de clasa I si va fi insotit de o campanie mediatica me-nita sa-i sporeasca eficienta. Sufletul acestui proiect este medicul stomatolog Camelia Goron, de la Clinica Vivere din Zalau.
De sprijinul Clubului Rotary au benefi-ciat si Centrul de boli rare NoRo, Fundatia „Acasa”, prin extinderea departamentului pentru copii, Casa de copiii din Cehu Silvaniei, Caminul de batrani din Crasna. Si Spitalul Judetean de Urgenta a beneficiat de un laborator criminalistic mobil si de un aparat defibrilator pentru sectia Cardiologie, tot prin Clubul Rotary, iar sectia de Dermato-Venerice a fost inzestrata cu aparatura moderna. „Salvati inima unui copil” este un alt proiect la care participa membrii Clubului Rotary. Proiectul este in colaborare cu o echipa de medici din Israel
In mediul rural, rotarienii din Salaj au castigat simpatie, apreciere si multumiri. Proiectul „Dar din dar”, de pilda, aplicat la Bocsa prin daruirea a 10 oi pentru 20 de familii mai putin instarite, a fost un gest pe care beneficiarii lor nu o sa-l uite curand. Nici o familie cu multi copii din Rus, a carei gospodarie a fost racordata la reteaua electrica, cu cheltuielile suportate de rotarienii salajeni nu o sa uite marinimia gestului lor. Membrii clubului s-au alaturat cadrelor didactice, la construirea monumentului din fata Inspectoratului Scolar al judetului Salaj, iar la Festivalul concurs de interpretare a cantecului popular „Mandru cantec salajean” au decernat „Premiul Rotary”.
Daca mai amintim si zecile de prelegeri tinute de membrii Clubului Rotary din Zalau, abordand o diversitate de teme din domeniul culturii, invatamantului, juridic, economic ori financiar, putem afirma fara drept de tagada ca rotarienii vor sa aduca binele in lume, sa faca mai usoara viata semenilor lor. Iar rotarienii salajeni ne-o demonstreaza, zi de zi, prin tot ceea ce fac.