Copacii înfrumusețează orașul și ne oferă în același timp un mediu de viață sănătos. Există însă multe situații în care aceștia pot crea neplăceri și pot chiar pune în pericol viața oamenilor. Principala problemă o constituie copacii bătrâni și înalți, poziționați în apropierea blocurilor, caselor, instituțiilor sau parcărilor. Riscurile de a se produce daune majore în timpul unei furtuni sunt extrem de mari.

În 2016, la căderea primei zăpezi, 19 copaci s-au prăbușit în Zalău, sub greutatea stratului de zăpadă depus pe ramuri. Au fost avariate mașini, iar traficul a fost îngreunat. Au fost solicitați să intervină atunci pompierii pentru autoturismele avariate de crengile căzute.

Ne aflăm, din nou, în pragul iernii ,iar începând cu luna noiembrie firma Citadin identifică arborii periculoși din municipiu, cu grad ridicat de uscare, îmbătrâniți, care au o înclinație mare sau se găsesc foarte aproape de clădiri. Odată identificați, acești copaci sunt propuși pentru tăiere. Acest lucru se face pentru siguranța cetățenilor și a bunurilor.

Există o anumită procedură legată de tăierea acestor arbori, fiind nevoie de un marcaj al Ocolului Silvic și de avizul ApM. Odată finalizată documentația, se demarează acțiunea de toaletare sau tăiere, după caz.

La primăria municipiului Zalău se depun anual aproximativ 250 de sesizări pentru toaletarea sau defrișarea copacilor șubrezi. În urma acestor cereri, se întocmește câte un raport însoțit de fotografii edificatoare. Dacă cele semnalate de cetățeni se confirmă, ApM emite un aviz de tăiere, însoțit de recomandările pentru defrișare/toaletare.

Este bine de știut că nici măcar un copac nu se toaletează sau nu se taie fără aviz de la Agenția pentru Mediu și că se intervine prima dată la sesizările depuse până în prezent, în acest an. Au prioritate copacii cu risc din zonele cu trafic pietonal, stații de autobuz, unități de învătământ și instituții publice.

În cazul în care cetățenii taie copacii care-i deranjează din proprie inițiativă, fără a dispune de un aviz de la primărie, riscă o amendă cuprinsă între 1500-2500 lei.