Datorita efectului diuretic si de purificare a organismului, nutritionistii au calificat ciresele ca fiind cel mai puternic detoxifiant natural, insa fructele lunii iunie contin si cantitati importante de levuloza, un tip de zahar sanatos, indicat chiar si in cazul diabeticilor.
Aceste calitati recomanda ciresele in afectiuni renale (litiaza-adica formare de calculi), in guta, in reumatism, in artrita, in ateroscleroza (previne depunerea colesterolului pe artere). Pentru a inlesni eliminarea to-xinelor din corp se recomanda sa se faca o cura de cirese de cate doua zile pe saptamana timp de o luna. De asemenea, in caz de litiaza, se poate prepara o infuzie dintr-o lingura de cirese uscate si o cana de apa clocotita. Se beau cate doua-trei cani de infuzie pe zi. Infuzia de cirese este excelenta si pentru constipatie. De asemenea, efect depurativ au si coditele de cirese, calitate care le este conferita de continutul bogat in taninuri, flavonoide si in potasiu, fiind folosite la prepararea unor ceaiuri.
Intrucat ciresele contin pana la 90 la suta apa si numai 57 de calorii la o suta de grame, acestea sunt ideale in curele de slabire. Nutritionistii le recomanda fie in cure de cate o zi pe saptamana (se pot consuma pana la trei kilograme pe zi) fie zilnic. Persoanele care sufera de migrene sau dureri de cap pot folosi ciresele ca remediu natural de combaterea lor. Un pumn de cirese se zdrobesc si se pun intr-o panza curata. Ulterior se aseaza pe frunte, pana cand durerea se atenueaza.