Nu colectam selectiv pentru ca nu suntem motivati
Oamenii gandesc in gene-ral in termeni de pierdere si castig. Daca n-au niciun benficiu de pe urma faptului ca vor colecta selectiv, nu o vor face. Foarte putini o fac pentru „ca asa le dicteaza constiinta”. Gabriela Neacsu, responsabila cu relatia cu presa de la Eco-Rom Ambalaje ne-a spus ca, la noi in tara, autoritatile din Oradea vor implementa un program in parteneriat cu operatorul de salubritate de acolo, prin care, cu cat colectezi mai mult selectiv, cu atat platesti mai putin la taxa de salubrizare. „Este vorba de un proiect pilot care, daca va fi un succes, se va aplica si in alte localitati”. Eco-Rom Ambalaje este o organizatie infiintata de catre firmele importatoare de produse ambalate si actioneaza ca o interfata pentru o misiune in interesul public. Scopul Eco-Rom Ambalaje este de a face campanii de educare si informare privind colectarea selectiva, pe langa faptul ca preia de la agentii economici si valorifica deseurile de ambalaje.
Zoltan Bartha, administrator la Ave Ecoserv Srl si pe Salaj si pe Bihor, ne-a informat ca stie despre proiectul pilot al Primariei din Bihor. „Inca nu a fost implementat, pentru ca mai intai este necesar sa se faca modificarile legislative necesare, la ANRSC (Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice) si abia dupa aceea va putea fi aplicat”. „Este de salutat si asta este directia spre care trebuie sa ne indreptam si noi. Eu cred ca cel mai usor ar fi sa impulsionam cetatenii sa produca cat mai putin gunoi menajer, adica sa nu mai amestece reciclabilele cu menajerul. Si asta se poate face doar punand un tarif proportional mai mare cu cantitatea de gunoi menajer, astfel incat omul sa nu mai arunce de-a valma si reciclabilele”, spune Bartha. „ Legislatia actuala nu permite sa platim diferentiat. Daca ar exista si in Zalau mai multe asociatii de proprietari am putea incheia contracte pe asociatii si am putea vedea care cat cole- cteaza”. Deocamdata,acest sistem ar putea functiona doar in zona de case”, explica Bartha.

Exemplul german in materie de reciclare
Facem parte din UE de cativa ani si suntem obligati sa ne aliniem la niste norme europene. In Germania, pet-urile si sticlele sunt preluate la magazine de niste automate care iti elibereaza un voucher valoric. Chiar daca suntem latini, parca am vrea mai mult sa luam acest model, decat sa transformam Romania intr-un imens Napoli. Putina lume stie ca la Buzau se afla cel mai mare reciclator de pet-uri post consum din sud-vestul Europei. Firma se numeste Green Tech si s-a infiintat in 2002. Numai ca mare parte din pet-urile care ajung la acest reciclator sunt importate de la nemtii desteptii care beneficiaza de aceste automate de colectare din 2003. „Fulgii” rezultati din reciclarea pet-urilor se folosesc in industria fibrelor de poliester, in industria automobilistica sau cea a ambalajelor, cat si in industria textila.
Dintr-un comunicat de presa dat de Green Tech aflam ca in 27 noiembrie 2012 a fost lansat aparatul Sigurec pentru colectarea selectiva a pet-urilor si a dozelor de aluminiu, dupa modelul geman, intr-un hypermarket din Alexandria. „Apa-ratul Sigurec face parte din proiectul de implementare a sistemelor de colectare selectiva incheiat intre Green Tech SA, Ministerul Mediului si Padurilor si Asociatia Marilor Rete- le Comerciale din Roma-nia(AMRCR), in vederea aplicarii principiilor de prevenire si reducere a generarii de deseuri de ambalaje prevazute de legislatia de mediu in vi-goare. Colectarea prin acest tip de aparat aduce beneficii consumatorilor, Sigurec re-prezentand solutia oferita cetateanului pentru a colecta corect si responsabil fata de mediu, primind in acelasi timp o valoare pentru deseurile depuse in acest aparat”, se arata in comunicatul Green Tech.
Pe zalauani nu-i incalzeste cu nimic aparatul de la Ale- xandria, si, cum spunea o cunostinta, pana se vor instala si in magazinele mai mari din Zalau astfel de automate, cei care „fac” Germania vor continua sa-si duca sacii de pet-uri la nemti, unde primesc un sfert de euro pe unitatea de ambalaj. Pana atunci, romii de la groapa de gunoi din Criseni raman principalii „reciclatori” din orasul nostru.

Cei care traiesc in groapa de gunoi din Criseni sunt principalii „reciclatori” din Salaj
Romania este mult in urma la reciclare. Numai dupa 2000, odata cu demararea negocierilor de aderare la UE, Guvernul a inceput sa reflecteze la o politica privind gunoaiele, care sa respecte normele europene. De la primirea Romaniei in UE, in 2007, Comisia Europeana de la Bruxelles a somat Romania in mai multe randuri sa se puna in conformitate cu obiectivele comunitare. Avem nevoie de proiecte inteligente si aplicabile, pentru ca in perioada 2014- 2020 tara noastra urmeaza sa primeasca o finantare de 1,3 miliarde de euro privind gestionarea deseurilor. In prezent se colecteaza selectiv doar 1 la suta din volum.