Aproximativ 70.000 de romani au petrecut vacanta de Paste in statiunile din Romania, cu 10% mai multi fata de aceeasi perioada din 2008, in timp ce 25.000 au calatorit in strainatate, nivel similar celui de anul trecut, potrivit datelor ANAT. Principalele destinatii au fost Valea Prahovei si zona Bran Moeciu (peste 35.000 de turisti), litoralul Marii Negre(peste 10.000 de persoane – la evenimentele de pe litoral au fost in total peste 20.000 de participanti), acestea fiind urmate de Bucovina (peste 8.000 de romani). In Bucovina, gradul de ocupare al unitatilor de cazare a fost de peste 90%.
Totodata, romanii au preferat pentru vacanta de Pastepensiuni rurale (Maramures, Apuseni, Buzau, Marginimea Sibiului), statiuni montane (Borsa, Arieseni, Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc) si cele balneare (Baile Felix, Covasna, Calimanesti-Caciulata). „Cresterea inregistrata pe segmentul turismului intern a fost determinata de promovarea litoralului si a Bucovinei”, potrivit ANAT.
In ceea ce priveste destinatiile externe, acestea au fost alese de 25.000 de romani pentru petrecerea sarbatorilor pascale, potrivit estimarilor ANAT. Dintre acestia, 70% au ales Grecia si Bulgaria, iar circa 1.500 de turisti au ales sejururi cu zboruri charter in Tunisia, Turcia (Antalya), Grecia (Creta) si Egipt (Hurghada). De asemenea, mii de turisti au optat pentru city break-uri in marile orase europene, respectiv Viena, Atena, Budapesta, Paris, Barcelona, Amsterdam, Roma, Istanbul si Londra. „Pe extern nu ne confruntam cu scaderi, dar nici cresteri nu sunt. Putem vorbi de o stagnare, daca luam in considerare separat vacanta de Paste si cea de 1 Mai”, a mai precizat Badulescu.
Potrivit Asociatiei, preturile medii ale pachetelor turistice au fost de 300 de lei pentru turismul intern si 250 de euro pentru destinatiile externe. „Din semnalele pe care le avem, si de 1 mai va fi o circulatie turistica peste asteptari. Pe plan intern, cea mai cautata destinatie va fi litoralul (estimam peste 20.000 de turisti), iar pe plan extern, Grecia (Paralia, Halkidiki, Creta), Turcia (Antalya), Bulgaria (litoralul) si Tunisia”, apreciaza Asociatia