Dupa cum se vede cu ochiul liber, liber de orice prejudecata, vremea buna de agricultura nu se prea inghesuie pe la noi. Zapezile s-au lasat asteptate, iar cand au venit totusi, s-au asternut preferential prin tara, lasand la cheremul gerului multe, multe tarlale de grau plapand, suferind dupa o toamna secetoasa. Cat despre rapita, care in Salaj a fost cultivata in toamna doar pe cateva hectare, colacul de salvare s-a spart demult, in ciuda insistentelor celor care s-au mai incapatanat sa scape de la intorsul culturilor.
Asadar cu un grau deloc promitator, cu o gramada mare de investitii ratate, anul acesta a debutat cu mari sperante pentru sezonul agricol de primavara. Macar asta de ar fi asa cum trebuie. Dupa cum vremuiesc vremurile, se pare ca porumbul va fi cap de afis in 2012. In conditiile date e oarecum firesc. Numai ca samanta a fost contractata inca de anul trecut, iar ceea ce a mai ramas se va vinde foarte repede. Si s-ar putea ca si pretul sa creasca. Daca tinem cont de presiunea din ce in ce mai mare a industriei de biocombustibil si a cerintelor de hrana pentru animale, putem spune ca ca 2012 va fi cu siguranta anul porumbului. Perspectivele sunt bune si pentru floarea soarelui, care anul trecut a adus cei mai multi bani din exporturi.
Vremea din ultimele luni, plina de nazuri si capricii nu se lasa mai prejos nici in perioada care urmeaza. Poate tocmai de aceea cuvantul la ordinea de zi in agricultura e adaptarea. La conditii meteo, la ger, la uscaciunea din sol. Una peste alta, fiecare cu posibilitatile si cu optimismul lui. Agricultura profi, facuta cu cap si nu trasa de coada, are cele mai mari sanse sa razbeasca si in acest an agricol. Pentru ceilalti va fi dupa vrerea lui Celsius si a Celui de Sus. Se stie ca n-ai cum sa scoti bani din pamant doar rugandu-te la brazda sa se dea pe …brazda.