Ultimul buletin statistic al Directiei Judeteane de Statistica Salaj ne arata cum se situeaza judetul Salaj prin prisma cifrelor fata de nivelul national la capitolul productie industriala, castig salarial si situatie sociala. Cu alte cuvinte, ne arata care este nivelul de trai al salajenilor.
Chiar daca la capitolul industrie Salajul pare sa o duca bine, lucrurile stau altfel cand vine vorba de salarii, pensii, rata somajului si numarul de copii nascuti.
Productia industriala creste;
muncitorii dau randament
mai mare
In Salaj, productia industriala se bazeaza in mare parte pe productia metalurgica, pe fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, alimente, textile, articole de imbracaminte, mobilier, constructii metalice, masini, utilaje si echipamente, substante si produse chimice.
In luna februarie, productia industriala realizata de agentii economici din judetul Salaj a fost de 244.903.000 lei, volumul acesteia fiind mai mare cu 16 la suta fata de anul trecut. Daca e sa ne luam dupa date, Salajul sta bine la capitolul acesta. E si logic, avand in vedere productia realizata de Michelin si Tenaris Silcotub. Nici la productivitatea muncii din industrie, Salajul nu sta prost. In luna februarie, productivitatea a crescut cu 11 la suta fata de anul trecut.
In ceea ce priveste cifra de afaceri totala a întreprinderilor cu activitate principala de industrie, în luna februarie, aceasta a fost de 306.305.000 lei, valoarea ei fiind mai mare cu 14 la suta fata de anul trecut.
Cati salajeni au loc de munca
si cat castiga ei
Asa cum ne-am obisnuit, judetul nostru este printre ultimele atunci cand vine vorba de castigul salarial mediu brut. O spun si cifrele. Din buletinul statistic, reiese ca, pe judet, castigul salarial mediu net in luna februarie a fost de 1.265 de lei pe persoana, cu 23 la suta mai putin decat media pe tara. Adica un salajean ia in mana cu aproape 300 de lei mai putin decat castigul mediu pe tara.
Doar 44.200 de salajeni repre-zentau efectivul salariatilor din economie in luna februarie. Rezulta ca doar 19.73 la suta din populatia judetului este salariata.
Numarul mediu al pensio-narilor din judet se ridica in trimestrul al III-lea al anului 2013 la 56.876, adica peste 25 la suta din populatia judetului, reprezentand stop_coloana1,21 la suta din numarul total de pensionari din tara. Pensionarii din Salaj, la fel ca angajatii, de altfel, au dus-o mai rau in trimestrul al III-lea din 2013 decat majoritatea pensionarilor pe tara, pensia medie al unui pensionar salajean ridicandu-se la doar 735 de lei, fata de 812 lei, cat a fost pensia medie pe tara.
Numarul somerilor înre-gistrati la sfârsitul lunii februarie în judetul era de 6.851 persoane (reprezentând 1.3 la suta din numarul total pe tara a some-rilor), mai mic cu 3.3 la suta fata de luna precedenta. Din total, numarul somerilor aflati în plata la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca era de 2.773 persoane, adica putin peste 40 la suta.
Rata somajului înregistrat la sfârsitul lunii februarie a fost de 6,3 la suta în raport cu populatia activa civila, fiind cu 0,5 puncte procentuale mai mare fata de rata somajului înregistrat pe total tara.
Pentru a ne face o imagine de ansamblu, in judetele limitrofe, rata somajului se prezinta astfel: Bihor 4.2 la suta, Cluj 3.6 la suta, Maramures 3.8 la suta si Satu-Mare 4.8 la suta. Cu alte cuvinte, Salajul este pe primul loc la capitolul somaj in regiunea Nord-Vest..
Spor natural negativ
Nu e nicio noutate faptul ca se nasc din ce in ce mai putin copii. Acest lucru se intampla atat la nivel national, cat si la nivelul judetului Salaj. Acest lucru se datoreaza nivelului de trai scazut, lipsei locurilor de munca care ii face pe tinerii salajenii sa se gandeasca de trei ori inainte de a face un copil.
Sporul natural înregistrat în luna februarie in judet este, precum in toata tara, negativ. 57 de persoane ar fi trebuit sa se mai nasca in Salaj pentru a compensa numarul de morti.
Din cei 14.295 de nascuti vii inregistrati la nivel national in luna februarie, Salajul a „contribuit” cu 189 de suflete. In ceea ce priveste numarul de morti, din cei 21.174 de decedati in Romania, 246 au fost salajeni care s-au dus spre un loc mai bun. Doi copii sub un an s-au stins din viata in februarie in Salaj, contribuind astfel la totalul de 126 de decedati sub un an la nivel national.