Primarii si secretarii din primariile salajene au fost instruiti vineri de catre conducerea Autoritati Electorale Permanente (AEP) regionale din Cluj-Napoca cu privire la organizarea alegerilor din 25 mai pentru desemnarea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European.
Una dintre noutati la aceste alegeri este operarea informatiilor legate de alegeri in registrul electoral, care va fi utilizat pentru prima data. O alta noutate este faptul ca primariile pot modifica listele electorale permanente cu persoanele decedate sau carora li s-a interzis dreptul de vot, in maxim 24 de ore, fara a sesiza AEP.
Pe langa cetateni romani cu drept de vot, la alegerile europarlamentare pot vota si cetateni straini, din tarile Uniunii Europene, care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei. Oana Tuluc, directorul AEP Cluj, a mentionat ca acestia trebuie sa depuna o cerere la primaria de pe teritoriul careia au domiciliul sau resedinta pana la data de 26 martie, urmand a fi trecuti pe o lista electorala speciala. Ei pot sa-si manifeste votul pentru candidatii dintr-o singura tara membra a UE, stop_coloanarespectiv pentru cei din Romania, daca doresc sa voteze aici.
De asemenea, persoanele nedeplasabile, daca doresc sa voteze la urna mobila trebuie sa depuna o cerere la sectia de votare la care sunt arondati, cu o zi inaintea alegerilor, respectiv in 24 mai. Cererea trebuie sa fie insotita de un act medical care sa ateste ca nu se pot deplasa.
O alta discutie a fost pe tema amenajarii sectiilor de votare. Legislatia prevede ca o sectie de votare sa aiba maxim 2.000 de alegatori pe listele permanente, iar in localitatile care au sub 1.000 de cetateni cu drept de vot se poate amenaja o sectie de votare numai daca distanta pana la cea mai apropiata sectie de votare este mai mare de trei kilometri.