Guvernul a decis miercuri introducerea contributiei de asigurari de sanatate pentru veniturile obtinute de persoanele fizice prin inchirierea unui imobil, incepand cu 1 ia-nuarie. Masura are in vedere largirea bazei de contributie, reprezentand un prim pas in vederea implementarii unei abordari fiscale unitare, astfel incat contributiile pentru sanatate sa fie platite de catre persoanele care obtin venituri si din alte surse decat cele de natura salariala.
Potrivit expertilor in imobiliare, prin introducerea contri-butiei de asigurari de sanatate, statul ar avea incasari de 165 de milioane de euro pe an, cu conditia ca toate contractele sa fie declarate la Fisc. Pe de alta parte, expertii din domeniul imobiliar spun ca aceasta masura este pur teoretica, deoarece in practica romanii s-au invatat sa nu declare contractele la Fisc, sau sa declare o suma mult mai mica decat cea reala. Baza de calcul a celor de la Ministerul Finantelor este avantajoasa pentru proprietarii care inchiriaza mai multe proprietati sau pentru cei care inchiriaza imobile scumpe, spun expertii din imobiliare. De exemplu persoanele care inchiriaza cinci sau zece locuinte nu platesc un impozit pentru CAS mai mare de 611 lei pe luna, indiferent de suma incasata din chirii. In schimb, daca o persoana inchiriaza o proprietate cu 100 de euro, nu poate plati mai putin de 41 de lei, chiar daca va-loarea tranzactiei nu atinge salariul de baza minim brut pe tara, adica 750 de lei.
In actul normativ se spune ca neadoptarea masurii de cuprindere in baza de calcul a contributiei de sanatate a ve-niturilor din cedarea folosintei bunurilor ar conduce la reducerea finantarii sistemului public de sanatate si la nerespecta- rea angajamentelor asumate cu organismele internationale.
Cine isi inchiriaza locuinta trebuie sa puna deoparte si pentru Fisc
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...